Feiten prikkelbare darm syndroom

De feiten over het Prikkelbare Darm Syndroom

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) komt heel veel voor. Zo’n 10 tot 15% van de Nederlanders heeft het Prikkelbare Darm Syndroom of PDS-klachten. De belangrijkste symptomen zijn heftige krampen of steken in de buik, opgeblazen buik, gasvorming en een afwijkend ontlastingspatroon. Het hebben van PDS is erg vervelend en kan van grote invloed zijn op je dagelijkse leven.

Informatie over PDS en de behandeling is vaak verwarrend

Informatie over het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) kan erg verwarrend zijn. Er zijn veel tegenstrijdige berichten over wat PDS precies is en hoe het veroorzaakt wordt. Vaak wordt niet onderkend dat er sprake is van PDS. Dit komt enerzijds omdat klachten verschillen van persoon tot persoon, maar klachten kunnen ook van dag tot dag verschillen. Vaak hebben PDS-patiënten ook last van andere klachten, die niet onder de PDS-symptomen vallen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid of rugpijn. Daarom wordt PDS nog regelmatig verward met andere ziektebeelden en wordt de diagnose PDS niet officieel gesteld. Patiënten lopen er vaak tegenaan dat er geen goede verklaring en behandeling is voor PDS. Vanuit de omgeving is er dan sprake van onbegrip, zowel in het privéleven als op de werkvloer.

Wat is het prikkelbare darm syndroom?

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS) is een chronische verstoring van de darmen. Deze darmaandoening wordt ook wel spastische darm genoemd.

Oorzaken van PDS:
1. PDS is geen psychologische aandoening
Eén van de misvattingen is dat een prikkelbare darm primair veroorzaakt wordt door psychologische factoren. Stress kan wel degelijk invloed hebben op de PDS-klachten, maar is niet de oorzaak van het Prikkelbare Darm Syndroom. Het is een onbalans in het maag-darm kanaal dat de irritatie veroorzaakt horend bij PDS.

Veel stress kan de PDS-klachten wel fors verergeren. Maag- en darmklachten kunnen dan dusdanig heftig worden door stress dat je niks meer kunt. Dat is ook de reden dat antidepressiva vaak voorgeschreven worden bij de behandeling van PDS. Echter, door alleen de symptomen te onderdrukken, wordt een prikkelbare darm niet opgelost. Daarbij zijn er ook bijwerkingen van deze medicatie, die de algehele gezondheidssituatie meestal niet verbeteren.

2. PDS wordt niet veroorzaakt door genetische factoren
Bij veel van de Westerse aandoeningen wordt de schuld gegeven aan ‘’slechte genen’’. Het is een feit dat sommige mensen genetische aanleg hebben voor bepaalde aandoeningen. Maar dit betekent niet dat je automatisch ergens last van krijgt wanneer het in je “familie” zit.
Een grotere rol spelen de darmflora die je van moeder op kind doorgegeven worden. Als de bacteriën van een moeder bijvoorbeeld al niet goed waren, er geen sprake is geweest van een natuurlijke bevalling of een kind te weinig borstvoeding heeft gekregen, dan kan dit effect hebben op de darmflora van het kind. Zo lijkt een ziektebeeld als PDS in de familie te zitten.

Omgevingsfactoren hebben wellicht de grootste rol bij de ontwikkeling van (chronische) darmklachten. Bij prikkelbare darm syndroom zijn deze omgevingsfactoren het beste samen te vatten als je ‘’leefstijl’’. Wanneer er voor een lange tijd een ‘’ongezond’’ of voor jouw ‘’verkeerd’’ voedingspatroon wordt gevolg, kan er een onbalans optreden in de spijsvertering. Zo kunnen ook voedingsintoleranties leiden tot een prikkelbare darm syndroom.

Samenvattend kan een vergelijk gemaakt worden met bijvoorbeeld een hoge bloeddruk. Er kan weliswaar een genetische aanleg zijn, maar door gezond te eten (ruim voldoende groente en fruit, voldoende eiwitten, gezonde vetten) een gezond gewicht en voldoende beweging, blijft de bloeddruk binnen de veilige waarden. Zelfs wanneer er in je familie directe aanleg is voor hoge bloeddruk.

3. Verminderde darmwerking
Een veelvoorkomend probleem is een verminderde darmwerking bij mensen met PDS. Dit betekent dat voedingsstoffen te traag of juist te snel door de spijsvertering gaat. Wanneer het te traag gaat, wordt het systeem overbelast doordat de flora niet goed kan overleven en afvalstoffen opgebouwd worden. Bij een te snelle stoelgang worden niet alle voedingsstoffen opgenomen, waardoor er verlies is van vocht en essentiële mineralen. Ook hier kan de gezonde bacterieflora niet goed stand houden.
Een gezonde darmwerking zorgt ervoor dat mensen 1 à 2 maal per dag het toilet bezoeken. Dit is essentieel om het balans te behouden. De gezonde darmflora dient hier de hoofdrol in te spelen.

4. Bacteriële overgroei en parasitaire infecties
Een slechte bacteriële overgroei kan één van de onderliggende oorzaken zijn van de ontwikkeling van het prikkelbare darm syndroom. Een overgroei wordt in het algemeen veroorzaakt doordat de ‘goede’ bacteriën worden verdrongen door ziekmakende (pathogene) bacteriën. De slechte bacteriën kunnen verhuizen naar de dunne darm waardoor klachten ontstaan. Ook schimmels of parasitaire infecties kunnen extra belastend zijn voor de darmen. Bij patiënten met een prikkelbaar darm syndroom blijkt hun flora bijna altijd afwijkend en heeft meestal ook geleid heeft tot chronische (laaggradige) ontstekingen van hun darmen. Om dit te meten worden gevoelige ontstekingsmarkers genomen, die helaas nog te weinig mee getest worden in de standaard darmonderzoeken.

Behandeling

De traditionele manier van behandelen, die nog steeds veelvuldig wordt toegepast, leidt vaak tot weinig resultaat. De focus ligt bij het bestrijden van de symptomen, in plaats van de achterliggende oorzaken aan te pakken.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er een relatie is tussen leefstijl en PDS. Door een verminderde flora, al dan niet veroorzaakt door een ongezonde of voor een individu verkeerde leefstijl, kan er een slechte darmwerking ontstaan. Het behandelen van een slechte bacteriële overgroei en voedingsintoleranties (b.v. gluten of lactose) is één van de meest effectieve strategieën tegen PDS.

BodySwitch behandelt veel mensen met PDS. Met onze aanpak gaan we altijd op zoek naar de oorzaak van de chronische verstoring van de darmen. Om de oorzaak van de ziekte te achterhalen doen we eerst een uitgebreide intake aangevuld met gespecialiseerd laboratoriumonderzoek (bloed en ontlasting). Op basis van de uitkomsten van het onderzoek en de individuele behoefte wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Het behandelplan bestaat o.a. uit een afgestemd voedingsplan en supplementenplan. Indien nodig wordt er, naast de voedingsaanpassingen, de opbouw de darmflora hersteld, ontstekingen tot rust gebracht en voedingstekorten aangevuld. De behandeling is erop gericht dat je je snel beter gaat voelen en dat de klachten afnemen.

Conclusie

Het hebben van PDS is erg vervelend en kan van grote invloed zijn op je dagelijkse leven. De laatste jaren zijn er grote vooruitgangen geboekt bij het bestuderen van de oorzaken van PDS. Het wordt niet langer gekenmerkt als een psychologische aandoening dat in het ‘’hoofd’’ van de persoon zit en dat men er maar mee moet leren leven. Het behandelen van de darmflora het aanpakken van voedingstoleranties (b.v. gluten of lactose) is één van de meest effectieve strategieën tegen PDS.

Meer weten over de aanpak van BodySwitch?
Meld je aan voor één van onze gratis lezingen!

 

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.