De rol van je darmen bij depressie

De rol van je darmen bij depressie

Dat depressie enorm naar is, dat weten de meeste mensen wel. Maar wist je ook dat bijna twintig procent van de Nederlandse volwassenen ooit in het leven te maken krijgt met een depressie? Dit is de reden dat depressie al tijden in de top vijf van hoogste ziektekosten en grootste veroorzakers van arbeidsverzuim staat.

Gevolgen depressie

Want wanneer je te maken krijgt met een depressie, is het moeilijk om deel te blijven nemen aan de gewone, dagelijkse activiteiten. Je hebt last van veel slaapgebrek, of bent juist overdreven veel aan het slapen. Ook voel je je energieloos, kun je je niet concentreren, ben je geagiteerd en rusteloos en kun je je erg droevig, schuldig of waardeloos voelen. De helft van de mensen herstelt binnen drie maanden van zo’n depressie, maar bij anderen kan het regelmatig terugkeren of aanhouden.

Darmen als bron voor depressie

Natuurlijk zijn er behandelmogelijkheden zoals (psycho)therapie, mindulness en medicatie. Deze behandelingen zijn vaak gericht op het aanpakken van het mentale aspect van de depressie. Maar waar vaak geen rekening mee gehouden wordt, is dat depressies een fysieke aanleiding kunnen hebben. De darmen kunnen namelijk de bron zijn van waaruit jouw depressie ontstaat.

Microbioom

Om dat uit te leggen, is het belangrijk dat je weet dat er in onze darmen biljoenen bacteriën, virussen en schimmels leven. Ze gedijen goed in onze darmen, en overleven niet wanneer ze in aanraking komen met zuurstof. Dat is de reden dat deze wezentjes zo lang onontdekt zijn gebleven. Alle bacteriën, schimmels en virussen samen noem je het ‘microbioom’. Het microbioom helpt ons bij het verteren van ons voedsel, waarbij er allerlei verschillende chemische stofjes vrijkomen. Dit zijn stoffen zoals serotonine of dopamine, ook wel bekend als gelukshormonen. Al deze stoffen beïnvloeden ons lichaam, maar natuurlijk ook ons brein.

Gezonde darmen, gezond brein

Uit onderzoek blijkt dat het hebben van veel verschillende bacteriën gepaard gaat met een goede gezondheid. Maar helaas hebben onderzoekers geconstateerd dat het minder goed gaat met ons microbioom dan vroeger. Waar een halve eeuw geleden een grote variatie aan bacteriën aanwezig was in onze ontlasting, is dat tegenwoordig steeds minder het geval. En omdat vanuit onze darmen via het bloed signalen naar de hersenen worden gestuurd, betekent een minder gezonde darm ook een minder gezond brein.

Goede voeding

Steeds meer artsen zien dus het belang van een gezond lichaam om daarmee ook een gezonde geest te behouden. Maar hoe zorg je er nu voor dat je gezonde darmen krijgt of houdt? Dat heeft alles te maken met wat er in die darmen komt: oftewel, je voeding. Het eten is niet meer van dezelfde kwaliteit als vroeger, dat blijkt wel uit het hierboven aangehaalde onderzoek. Daarom zullen we anders en bewuster moeten eten, voornamelijk puur en onbewerkt voedsel.

BodySwitch

Wanneer je kiest voor biologische en pure producten, krijg je veel voedingsstoffen binnen en geen bestrijdingsmiddelen. Dat is een goed begin. En vanuit mijn BodySwitch-praktijk in Heemskerk reik ik je graag nog meer handvatten aan om je beter in je lijf en hoofd te voelen. Zo kan ik, op basis van jouw probleem en wens, een stappenplan voor je maken en adviezen geven over waar jij en jouw lichaam baat bij hebben. Zo kun je gezond eten om je energieker en fitter te voelen, en kunnen de gezondheidsproblemen langzamerhand afnemen. Tot ziens in mijn praktijk? Ik wens je een heel goede (darm)gezondheid!

Frank Jonkers

BodySwitch Heemskerk
heemskerk@bodyswitch.nl
0251 – 234 000

 

Gerelateerde artikelen:

Minder gezonde darm – https://www.bodyswitch.nl/laat-buikpijn-niet-langer-je-leven-beheersen/

Voeding – https://www.bodyswitch.nl/sevh-wat-heeft-jouw-lichaam-nodig/

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.