Steffen van Heyningen – Orthomoleculair therapeut & Long COVID Specialist

Over Steffen van Heyningen

“Het anders doen dan de reguliere zorg: de oorzaak van gezondheidsklachten aanpakken in plaats van symptoombestrijding. Mijn cliënten écht verder helpen, dat is wat ik graag wil.”

Mijn naam is Steffen van Heyningen. Vanuit mijn praktijk BodySwitch Haaglanden begeleid ik, geholpen door mijn werkervaring en kennis, cliënten met zowel kortdurende als chronische gezondheidsklachten, zoals maag-darmklachten, psychische aandoeningen en Long COVID.

Mijn interesse in de gezondheidzorg en passie om het lichaam gezond te krijgen en te houden gecombineerd met de overtuiging dat er meer te halen valt dan het huidige zorgaanbod, heeft mij doen besluiten mijn kennis te verbreden met inzichten uit de orthomoleculaire geneeskunde.

Hieronder vertel ik graag meer over mezelf.

Psychische klachten verminderen of verhelpen met orthomoleculaire therapie

Voordat ik voor mezelf ben begonnen als orthomoleculair therapeut was ik werkzaam als verpleegkundige binnen de psychiatrie (waar ik nog steeds werkzaam ben op deeltijdbasis).

Ik heb ervaring opgedaan in de geestelijke gezondheidszorg en gewerkt met cliënten die gediagnostiseerd zijn met aandoeningen zoals; AD(H)D, depressie, autisme, angstklachten, etc.

Medicatie is wat mij betreft niet de enige oplossing voor psychische aandoeningen. Veel mensen met psychische klachten krijgen dagelijks medicijnen voorgeschreven, terwijl er veel winst valt te behalen met aanpassingen in voeding, inzetten van supplementen en gezonde leefstijl.

Wat ik in de praktijk heb gezien, bij cliënten die bereid waren hun leefstijl aan te passen, is een positieve omkeer in hun gezondheid. Zowel in de fysieke als mentale gezondheid.

Daarom ben ik overtuigd van een allesomvattende ofwel holistische aanpak.

Leven met Prikkelbare Darm Syndroon (PDS)?

Ik heb jaren last gehad van mijn darmen. Hoogstwaarschijnlijk voortgekomen uit redelijk wat antibioticagebruik in het verleden en eenzijdige voeding.

Na diverse artsen en specialisten te hebben bezocht, en er geen duidelijke oorzaak gevonden kon worden, werd de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom gesteld. Volgens de artsen was er weinig aan PDS te doen en moest ik met de klachten leren leven. Helaas is dit het antwoord op veel medische aandoeningen.

Tijdens mijn opleiding tot orthomoleculair therapeut kwam ik tot de ontdekking dat er wel mogelijkheden zijn om de oorzaak van PDS aan te pakken!

Ik heb diverse onderzoeken laten uitvoeren (o.a. voedselintolerantietest en ontlastingsonderzoek). Met de resultaten ben ik aan de slag gegaan en sinds ik mij aan bepaalde dieetvoorschriften houd, ben ik klachtenvrij.

Mijn eigen ervaring, aangevuld met de kennis uit mijn orthomoleculaire studie, heeft mij ervan overtuigd dat er meer winst te behalen valt in de manier waarop de chronische gezondheidsklachten worden aangepakt.

Orthomoleculair therapeut, in de omgeving van Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg en Pijnacker-Nootdorp

Graag zet ik mijn kennis en ervaring in voor mensen met kortdurende en chronische gezondheidsklachten: met name voor mensen die binnen de reguliere gezondheidszorg zijn vastgelopen en waarbij niet de oorzaak van het probleem is aangepakt, maar aan symptoombestrijding is gedaan.

Het resultaat van de aanpak van aanhoudende gezondheidsklachten in de reguliere zorg is dan ook vaak geen duurzame verbetering!

Terwijl dat wel mogelijk is.

De orthomoleculaire wetenschap combineert inzichten uit de voedingsleer met moleculaire biologie en biochemie. Door o.a. bepaalde laboratorium onderzoeken kan ik analyseren waar in het lichaam processen niet optimaal verlopen, en zo ook de oorzaak van de klachten opsporen.

Ik werk met veel enthousiasme als orthomoleculair therapeut vanuit mijn praktijk in Nootdorp om zoveel mogelijk mensen te helpen. Ik geloof in een allesomvattende aanpak van gezondheidsklachten.

Het lichaam is zo gemaakt dat het in staat is veel klachten zelf te verhelpen. Door de juiste behandeling in te zetten van gezonde voeding, beweging, ontspanning en het inzetten van supplementen, kan dit proces worden versneld. Graag draag ik als orthomoleculair therapeut bij aan dit proces.

In mijn werk vind ik het belangrijk om servicegericht te werken en de hulpvraag van de cliënt (jou) centraal te stellen.

Zo help ik je verder.

Ik maak met mijn praktijk onderdeel uit van BodySwitch. Dat is het landelijk samenwerkingsverband van hoogopgeleide orthomoleculaire artsen en therapeuten. Het is fijn dat ik mijn ervaring en kennis naar mijn collega’s kan overbrengen, en ben ik mij verzekerd dat ik voor alle vragen omringd ben door een netwerk van experts. Daarmee kan ik een hoge kwaliteit van zorg voor elk van mijn cliënten waarborgen.

Mijn missie

Het anders doen dan de reguliere zorg en de oorzaak van jouw gezondheidsklachten aanpakken, in plaats van symptoombestrijding. Dat is mijn missie. Ik wil cliënten laten inzien dat aandoeningen op zowel lichamelijk als geestelijk gebied verholpen kunnen worden door middel van de juiste behandeling.

Specialist in Long COVID

Ik ben begin 2022 besmet geraakt met COVID, waar ik na een aantal maanden nog steeds klachten van had. Omdat deze klachten deels mijn dagelijks functioneren beïnvloedden, ben ik me gaan verdiepen in Long-COVID. Ik heb orthomoleculaire therapie toegepast om me weer gezond en vitaal te voelen. Ik kan jou hier ook bij helpen.

  • Kom achter de oorzaak van jouw klachten
  • Krijg een persoonlijk plan om jouw klachten te verhelpen
  • Voel je stap voor stap weer de oude van voor je klachten (of zelfs beter)
  • Reken af met Long-COVID klachten


Ik wil mensen helpen gezond te leven!
Gesterkt door mijn eigen ervaring, richt ik mij momenteel met name op cliënten met Long-COVID klachten en andere aandoeningen waarbij het immuunsysteem is verzwakt.

Daarnaast begeleid ik cliënten met verschillende psychische aandoeningen.

Wil jij ook meer weten? Meld je dan aan voor een gratis adviesgesprek!

Heb jij (aanhoudende) gezondheidsklachten waar je aan geholpen wil worden? Het is mijn missie om je van je klachten af te helpen en ervoor te zorgen dat je gezond en fit wordt. Neem vrijblijvend contact op zodat we samen kunnen bekijken hoe we jouw klachten aanpakken.

Klik op de link hieronder om een gratis adviesgesprek in te plannen van 15 minuten.

JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.