Op weg naar beter begrip van dementie en darmen...

Wat is dementie?

Dementie is een complexe neurodegeneratieve aandoening die wordt gekenmerkt door progressief verlies van cognitieve functies, voornamelijk geheugen, denken, redeneren en gedrag. De belangrijkste neuropathologische kenmerken zijn de vorming van amyloïde plaques en neurofibrillaire tangles in de hersenen, die leiden tot neuronale disfunctie en uiteindelijk tot celdood.

Dementie is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die leiden tot achteruitgang van cognitieve functies zoals geheugen, denken, taal, oriëntatie, aandacht en probleemoplossend vermogen. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer, maar er zijn ook andere vormen zoals vasculaire dementie, Lewy body dementie en frontotemporale dementie.

Hoe ontstaat dementie?

Bij dementie ontstaan er afwijkingen in de structuur van de hersenen, waardoor de communicatie tussen de zenuwcellen verstoord raakt. Dit leidt tot het afsterven van zenuwcellen en het krimpen van hersengebieden. Als gevolg hiervan treden er geleidelijk aan symptomen op, zoals geheugenverlies, moeite met plannen en organiseren, veranderingen in gedrag en stemming, problemen met taal en spraak, desoriëntatie in tijd en plaats, en moeite met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

Dementie is een progressieve aandoening, wat betekent dat de symptomen in de loop van de tijd erger worden en dat het dagelijks functioneren steeds meer wordt aangetast. Het is een ingrijpende ziekte voor zowel de persoon die eraan lijdt als voor hun familie en verzorgers.

Leefstijlgeneeskunde en dementie

Leefstijlgeneeskunde richt zich op het bevorderen van gezondheid en het voorkomen of behandelen van ziekten door middel van aanpassingen in levensstijl. Er is groeiend bewijs dat bepaalde leefstijlfactoren, zoals lichaamsbeweging, dieet, slaap en sociale activiteit, een rol kunnen spelen bij het verminderen van het risico op dementie en het vertragen van de progressie ervan. Regelmatige lichaamsbeweging bijvoorbeeld kan de cognitieve functie verbeteren en het risico op dementie verminderen door het bevorderen van neuroplasticiteit en het verminderen van ontstekingen.

Orthomoleculaire geneeskunde richt zich op het optimaliseren van de gezondheid door middel van voedingsstoffen in de juiste concentraties. Diverse studies suggereren dat bepaalde voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren, vitamine D, B-vitamines en antioxidanten mogelijk een beschermend effect hebben op de hersenen en de cognitieve functie kunnen ondersteunen.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel leefstijlveranderingen en voedingssupplementen een rol kunnen spelen bij het bevorderen van hersengezondheid en het verminderen van het risico op dementie, er geen enkele benadering is die dementie kan voorkomen of genezen. Een holistische aanpak, waarbij zowel leefstijlfactoren als medische behandelingen worden overwogen, is vaak het meest effectief bij het beheren van dementie en het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten.

Hoe vaak komt dementie voor?

Het aantal mensen dat lijdt aan dementie wereldwijd is aanzienlijk en blijft toenemen als gevolg van vergrijzing en verbeteringen in de gezondheidszorg die leiden tot een langer leven. Volgens schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er wereldwijd ongeveer 50 miljoen mensen met dementie, en dit aantal neemt naar verwachting toe tot meer dan 152 miljoen tegen 2050, voornamelijk als gevolg van de vergrijzing van de bevolking.

In sommige landen, vooral die met een hogere levensverwachting en een groter aantal ouderen, is het aantal mensen met dementie bijzonder hoog. Dit plaatst een aanzienlijke last op gezondheidszorgsystemen, familieleden en de samenleving als geheel.

Naar schatting lijden er momenteel in Nederland 300.000 mensen aan deze neurodegeneratieve ziekte en voor 2040 zal dit aantal verdubbeld zijn. Alzheimer is de meeste bekende vorm van dementie. Gemiddeld leeft iemand 6,5 jaar met dementie. Daarbij komt dat het vaak al een jaar duurt voordat de diagnose gemaakt wordt. Het is de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland.

De last voor iemand met dementie en de omgeving is enorm. Dagelijkse handelingen zoals aankleden, boodschappen doen, eten koken en administratie doen gaan steeds minder goed. Dit brengt gevaren met zich mee voor zowel de patiënt als medebewoners. De druk op mantelzorgers is enorm en brengt de hoogste zorgkosten met zich mee van alle ziektebeelden.

Is er een natuurlijke oplossing voor dementie?

Gelukkig is de geneeskunde wel op weg om dementie beter te begrijpen. Er wordt in de reguliere geneeskunde al (h)erkend dat 30% van alle gevallen voorkomen kan worden door een gezondere leefstijl. Mocht iemand al lijden aan dementie, dan kan wellicht de progressie van het ziektebeeld afgeremd worden.

Gezonde voeding en bepaalde supplementen geven meer kans op verbetering. Met de juiste begeleiding van een van onze artsen of specialisten zorgen we stap voor stap dat de grootste risicofactoren aangepakt worden. De gesprekken kunnen zowel in onze praktijken als online via videobellen plaatsvinden. We doen dit in nauwe samenwerking met de cliënt en de mantelzorger(s).

Kan aanpassing van voeding helpen bij dementie?

Dementie wordt ook wel diabetes type 3 genoemd. Door een koolhydraatarm of zelfs een ketogeen voedingspatroon te volgen, worden tal van risicofactoren voor de hersen tegelijk aangepakt. Dit moet echter onder bekwame begeleiding uitgevoerd worden. Al onze artsen en therapeuten zijn getraind om u veilig en praktisch te helpen met het aanpassen van uw voedingsgewoontes.

Helpen supplementen bij de verbetering van dementie?

Diverse supplementen dragen bij aan de gezondheid van uw hersenen. De juiste vetten en optimale vitamines en mineralen zorgen niet alleen dat uw geheugen zal verbeteren, maar ook uw algemene gezondheid en energie-niveaus. Met behulp van bloedonderzoek kan BodySwitch precies meten waar u tekorten aan heeft.

Waarom is de gezondheid van uw darmen bij dementie van belang?

Darmen en hersenen hebben een grote invloed op elkaar. De miljoenen bacteriën in u darmen zorgen voor brandstof en hormonen voor de hersenen. Steeds meer onderzoek legt de link tussen dementie en een slechte flora. BodySwitch heeft veel expertise in huis op het gebied van de verbetering van darmflora door het aanpassen van uw voeding en het suppleren van de juiste grondstoffen voor een optimaal microbioom.

De 3 fasen van dementie

Vroege fase dementie:

Tijdens de vroege fase van dementie worden de eerste tekenen merkbaar. Hoewel af en toe fouten optreden, kunnen handige steuntjes of hulpmiddelen helpen. De hersenen functioneren nog goed, behalve in één specifiek gebied. Welk gebied dit is, varieert afhankelijk van het type dementie. Bij de ziekte van Alzheimer wordt bijvoorbeeld een achteruitgang van het geheugen opgemerkt, terwijl bij frontotemporale dementie veranderingen in taalgebruik of gedrag vaak als eerste verschijnen.

Dementie breidt zich uit naar andere delen van de hersenen, maar de snelheid van deze uitbreiding varieert van persoon tot persoon. Hoewel onderzoekers een ruw gemiddelde van twee jaar hanteren, is dit een algemene schatting. De duur van de eerste fase kan sterk verschillen tussen individuen.

Middenfase dementie:

In de middenfase wordt dementie steeds meer opgemerkt. De symptomen verergeren en nieuwe verschijnselen dienen zich aan. Bij sommige vormen van dementie kunnen ook lichamelijke veranderingen optreden, zoals moeite met lopen.

Er is steeds vaker hulp van anderen nodig, bijvoorbeeld bij huishoudelijke taken. Routinematige handelingen waar voorheen niet bij werd nagedacht, worden vergeten en oriëntatieverlies komt steeds vaker voor. Soms vertoont de persoon met dementie ‘vreemd’ gedrag, dat voor anderen moeilijk te begrijpen is.

Late fase dementie:

In de late fase van dementie is het geheugen sterk aangetast en is veel hulp nodig, mogelijk zelfs dag en nacht. Gezichten worden niet meer herkend en het tijdsbesef gaat verloren. Personen kunnen zichzelf in een andere tijd wanen en zichzelf in de spiegel schrikken.

Het niet meer herkennen van familieleden of vrienden is een pijnlijk aspect. Sommige personen kunnen de ‘jongere’ versie van bekende personen nog wel herinneren. Het begrip van woorden neemt af, maar de interpretatie van gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal blijft vaak nog lang behouden.

Lichamelijke klachten, zoals slikproblemen, mobiliteitsproblemen en incontinentie, komen vaker voor in deze fase.

Wat kan BodySwitch voor u betekenen?

Graag leggen we in een vrijblijvend adviesgesprek uit wat we in uw geval kunnen betekenen bij dementie. Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan of plan zelf een afspraak in onze online agenda.

Meer weten? Neem contact op!

Meer weten of een vraag? Maak een afspraak met een van onze specialisten!

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.