Fibromyalgie: uitleg, symptomen en behandeling

BodySwitch behandelt fibromyalgie vanuit de kern!

Heb je fibromyalgie of symptomen ervan? Zoals terugkerende pijn in je spieren en gewrichten, extreme stijfheid in de ochtend of uitgeputte spieren? En wil je graag van je klachten af? Onze specialisten kunnen je wellicht helpen!

Fibromyalgie is een nare ziekte die vaak wordt onderschat en genegeerd, ook door erkende doctoren en huisartsen. BodySwitch weet hoe fibromyalgie vanuit de kern moet worden behandeld.

Lees hieronder meer over fibromyalgie en onze behandeling.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom, die gepaard gaat met meerdere zeer belemmerende klachten. De letterlijke vertaling van fibromyalgie (FM) is: pijn in bindweefsel en spieren.

 

De belangrijkste klachten zijn extreme vermoeidheid of uitputting, depressies (88%), darmklachten (83%), ochtendstijfheid (82%) slaapstoornissen (80%) en chronische hoofdpijn (60%).

 

Verder komen ook allergieën en concentratie- en geheugenstoornissen regelmatig voor. Deze klachten zorgen ervoor dat mensen met fibromyalgie vaak niet meer in staat zijn om op een normale manier deel te nemen aan de maatschappij.

Tienduizenden mensen hebben fibromyalgie!

In Nederland lijden tienduizenden mensen in meer of mindere mate aan dit nare syndroom. Een bijkomend probleem voor mensen met fibromyalgie is dat deze aandoening zeer lastig te definiëren is in de ‘reguliere’ geneeskunde.

Het ziektebeeld wordt vaak ontkent door de huisarts, specialist en de bedrijfsarts, vanwege de normale resultaten uit bloedonderzoek en het meestal gezonde uiterlijk van de patiënt. Dit heeft tot gevolg dat ook de directe omgeving van vrienden en familie en de werkgever de klachten vaak niet serieus nemen.

Echter, wij bij BodySwitch ontkennen deze problemen niet! Wij helpen mensen met fibromyalgie met een goed behandelplan. Hier lees je zo meer over.

Oorzaak fibromyalgie

Er zijn verschillende oorzaken van fibromyalgie, deze kun je hieronder lezen. De oorzaak van jouw problemen kunnen we achterhalen door middel van onderzoek.

 • Fibromyalgie oorzaak 1: Energietekort in de (skelet)spieren.
  Dit energietekort wordt veroorzaakt door een mismatch tussen de hoeveelheid energie die wordt aangemaakt en hoeveel wordt verbruikt. Voor de aanmaak van energie is de juiste voeding essentieel. Daarnaast moeten er genoeg bouwstoffen, voldoende zuurstof en energiefabriekjes (mitochondriën) aanwezig zijn.

  Verhoogd verbruik van energie in ons lichaam wordt meestal veroorzaakt door de twee belangrijkste energievretende onderdelen: het stress-systeem en ons immuunsysteem. Bij mensen met fibromyalgie is het stress-systeem vanuit de jeugd vaak extra gevoelig aangelegd. Sterker nog, in meer dan 90 procent van de patiënten blijkt zich een traumatische ervaring in de jeugd te hebben voorgedaan. Hierdoor is het basisgevoel van veiligheid en geborgenheid nooit goed ontwikkeld.

 • Fibromyalgie oorzaak 2: Een overactief immuunsysteem (zoals hierboven beschreven).
  Bij het overgrote deel van de patiënten met fibromyalgie komt een overactief immuunsysteem door een beschadigde barrièrefunctie van onze darmen. Dit zorgt voor een zogenaamde lekkende darm, waardoor zaken die normaal buiten ons lichaam horen te blijven toch makkelijk in de bloedbaan terecht komen.

  Dit veroorzaakt een continu actief immuunsysteem. Wat op zijn beurt weer de nodige energie kost.

 • Fibromyalgie oorzaak 3: Een tekort aan serotonine.
  Serotonine is een hormoon en signaalmolecuul voor zenuwcellen. Een tekort hiervan kan niet alleen lijden tot depressies, maar leidt ook tot andere problemen. Men kan last krijgen van obstipatie, slaapproblemen en het meest bekend bij fibromyalgie is natuurlijk de overgevoeligheid voor pijn. Dit komt doordat een gebrek aan serotonine in zenuwcellen zorgt voor een signaalversterking en daardoor een verergering van de pijngevoeligheid.

Fibromyalgie symptomen

Hoe weet je of je fybromyalgie hebt? Is bij jou nog niet geconstateerd dat je lijdt aan fibromyalgie, maar ervaar je wel symptomen als terugkerende pijn in je spieren en gewrichten?

 

Bij fibromyalgie hebben patiënten last van de volgende (veelvoorkomende) symptomen:

 

 • Chronische vermoeidheid
 • Pijn in de rug, nek, schouders, het borstbeen, zijkant van de heupen of de binnenkant van de knie
 • Stijfheid, vaak in de ochtend of nadat je een tijd stil hebt gezeten/gestaan
 • Krachtsverlies in de spieren
 • Stemmingswisselingen
 • Angst of depressieve gevoelens
 • Problemen met de concentratie of vergeetachtigheid


De volgende klachten komen minder vaak voor:

 

 • Hoofdpijn
 • Zwaar gevoel in de armen of benen
 • Een branderig gevoel in of op de huid
 • Minder gevoel in of op de huid
 • Darmkrampen en buikpijn
 • Opgezette tenen, vingers of enkels
 • Geheugenverlies


Er kunnen ook nog andere klachten optreden. Daarnaast kunnen de klachten in de loop van tijd qua intensiteit afnemen of toenemen.

Fibromyalgie behandelen? Laten we in gesprek gaan!

Herken jij je in bovenstaande symptomen en wil je graag van je klachten af? Vul dan onderstaand contactformulier in!

De aanpak van BodySwitch is erop gericht om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Om dit te bereiken hanteren wij een integrale aanpak en maken we gebruik van gespecialiseerd laboratoriumonderzoek (bloed en ontlasting). Hiermee krijgen we inzicht in alle factoren die een rol spelen bij de oorzaak van jouw fybromyalgie klachten.

Op basis van de uitkomsten van de analyse stellen we een persoonlijk behandelplan op dat volledig op jou is afgestemd.

Aanmelden fibromyalgie behandeling BodySwitch

Wil je meer weten over onze fibromyalgie behandeling? Vul dan onderstaand contactformulier in. Wij brengen je met contact met onze specialist bij jou in de buurt.

Het grote voordeel van een fibromyalgie behandeling bij BodySwitch is dat we niet de symptomen bestrijden, maar dat we het probleem vanuit de kern aanpakken.

Wil je weten hoe? Twijfel dan niet om onderstaand formulier in te vullen.

Meer weten? Neem contact op!

Ik had al jaren veel last van heftige gezondheidsklachten. Ondanks allerlei onderzoeken, werd niet duidelijk wat er aan de hand was. Via een vriend ben ik doorverwezen naar BodySwitch. Daar hebben ze de oorzaak van de klachten gevonden en aangepakt. Ik ben ontzettend blij met de goede resultaten. Binnenkort ga ik met pensioen en kan ik genieten van mijn kleinkinderen zonder gezondheidsklachten.

 

Robert (behandeld voor overige klachten)

Klantervaringen

Behandeling van fibromyalgie bij BodySwitch:

Stap 1: Analyse

 

We starten de behandeling met een uitgebreide analyse van je persoonlijke situatie. Om te achterhalen waar je klachten vandaan komen is het nodig dat we veel van je weten. Deze informatie verzamelen door:

 

 • een uitgebreide online vragenlijst
 • een voedingsdagboek
 • een uitgebreid intakegesprek
 • aanvullend laboratoriumonderzoek (bloed en ontlasting)

 

Door de analyse van alle beschikbare informatie krijgen we inzicht in de factoren die een rol kunnen spelen bij het veroorzaken van de klachten.

Stap 2: Persoonlijk behandelplan

 

Op basis van de uitkomsten van de analysefase maken we een persoonlijk behandelplan voor je. Ons behandelplan is gebaseerd op de vier pijlers: voeding, suppletie, beweging en mindset.

 

De behandeling van Fibromyalgie heeft als doel je energieproductie te verbeteren. Met ons persoonlijk behandelplan brengen we je stress-systeem tot rust en behandelen we de klachten die vanuit de darmen komen. Daarnaast stellen we een bewegingsplan en een suppletieplan voor je op.

 

Het bewegingsplan is gericht op de aanmaak van meer mitochondriën (energiefabriekjes) en aanwezigheid van voldoende zuurstof. Het suppletieplan dat we voor je samenstellen zal voorzien in de bouwstoffen die nodig zijn voor goede energieaanmaak.

 

Tenslotte richt het behandelplan zich op de aanpak van het serotoninetekort en de pijnklachten. Afhankelijk van je klachten starten we met gerichte supplementen, die de aanmaak van serotonine stimuleren. Indien nodig vullen we dit tijdelijk aan met plantextracten.

 

Op deze manier voorkomen we de problemen en bijwerkingen die vaak optreden bij het gebruik van reguliere antidepressiva.

Stap 3: Begeleiding

De resultaten van je behandeling zijn mede afhankelijk van je motivatie en discipline. We begeleiden je hierbij intensief. Er is vanuit onze specialisten veel aandacht voor coaching en kennisoverdracht.

Om de voortgang goed te bewaken, plannen we regelmatig vervolgconsulten in. We bespreken de tussentijdse resultaten met je en indien nodig laten we aanvullend laboratoriumonderzoek doen. Ook passen we het behandelplan tussentijds aan als dat nodig is.

Contact opnemen?
Wil je meer weten over fibromyalgie of en onze fibromyalgie behandeling, vul dan ons contactformulier in of zoek hieronder je dichtstbijzijnde vestiging.

Aanpak BodySwitch

Fase 0
Analyse
Fase 1
Opstart
Fase 2
Opbouw
Fase 3
Optimali-satie
Fase 4
Onderhoud

Aanbevolen vestigingen

Voor deze behandeling kunt u terecht bij een van onze onderstaande aanbevolen vestigingen.

BodySwitch
Amsterdam-West

Ik ben Sicco Weertman, orthomoleculair arts. Na een initiële carrière van zo’n 7 jaar in de reguliere geneeskunde, heb ik mij verder ontwikkeld in de integrale geneeskunde.

picture BodySwitch Amsterdam-West

Sicco Weertman

Orthomoleculair arts

BEKIJK VESTIGING

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

   JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

   BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.

   Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen?

   Meld je dan gratis aan voor een adviesgesprek en ontvang persoonlijk advies voor jouw situatie.