Aanhoudende darmklachten? Kom achter de oorzaak!

Regelmatig last van je darmen? BodySwitch helpt je van je darmproblemen af!

Heb je vaak darmklachten en last van je buik? Bijvoorbeeld na het eten van een stevige of vette maaltijd? Dat betekent dat je darmen ziek zijn en je bent zeker niet de enige.

Naar schatting hebben meer dan 1 miljoen Nederlanders regelmatig last van buik- en darmklachten!

Het grootste probleem is dat darmziekten en darmproblemen ontzettend slecht zijn voor je gezondheid. Gelukkig kunnen darmziektes en darmklachten effectief door een specialist worden behandeld.

BodySwitch heeft meerdere specialisten in huis die raad weten met jouw probleem. Wij kunnen je van je klachten af helpen.

Oorzaken aanhoudende darmklachten

Darmproblemen en darmklachten kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt. Hieronder staat een lijst met mogelijke oorzaken:

 1. Voedselintoleranties: sommige mensen ervaren darmklachten als reactie op bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten, gluten, en bepaalde groenten en fruit.

 2. Voedselallergieën: voor sommige mensen kunnen allergische reacties op bepaalde voedingsmiddelen darmproblemen veroorzaken.

 3. Prikkelbare darmsyndroom (PDS): het prikkelbare darmsyndroom kan leiden tot symptomen zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en/of constipatie.

 4. Gastro-enteritis: deze infectie van het maag-darmkanaal, vaak veroorzaakt door virussen, bacteriën of parasieten, kan symptomen veroorzaken zoals diarree, buikpijn, misselijkheid en braken.

 5. Ziekte van Crohn: dit is een inflammatoire darmaandoening (IBD) waarbij ontstekingen in de darmen kunnen leiden tot symptomen zoals buikpijn, diarree, gewichtsverlies en vermoeidheid.

 6. Colitis ulcerosa: dit is ook een vorm van inflammatoire darmaandoening (IBD) waarbij ontstekingen en zweren in het darmkanaal kunnen leiden tot symptomen zoals bloederige diarree, buikpijn en vermoeidheid.

 7. Coeliakie: dit is een auto-immuunziekte waarbij de consumptie van gluten darmklachten veroorzaakt bij mensen die er gevoelig voor zijn.

 8. Diverticulitis: dit is een aandoening waarbij kleine zakvormige uitstulpingen in de darmwand ontstoken raken, wat kan leiden tot buikpijn, koorts en veranderingen in de stoelgang.

 9. Stress en angst: emotionele stress en angst kunnen darmproblemen verergeren of zelfs veroorzaken bij sommige mensen.

 10. Medicatie: sommige medicijnen kunnen bijwerkingen hebben die de darmfunctie beïnvloeden, zoals antibiotica die de darmflora verstoren.

Mocht je het idee hebben dat jouw darmklachten niet normaal zijn, dan raden we aan om informatie in te winnen van een expert. Darmproblemen kunnen heel goed worden behandeld met een natuurlijke behandeling. Onze adviseurs adviseren je graag. 

Hieronder staan de belangrijkste symptomen van maag- en darmklachten.

Symptomen darmklachten

Hoe weet je nu of je serieuze darmproblemen hebt? Bekende buik- en darmklachten zijn verstopping, aanhoudende diarree, Prikkelbare darm syndroom (PDS), Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa.

Darmproblemen kunnen ook andere klachten veroorzaken zoals chronische vermoeidheid, slapeloosheid, overgewicht, diabetes, allergieën, eczeem, depressie en migraine.

Om deze reden is het heel belangrijk om op tijd in te grijpen bij darmklachten. Helemaal als je vaak last hebt van je darmen. Belangrijke symptomen van darmaandoeningen zijn:

 • Krampen
 • Diarree, al dan niet afwisselend met obstipatie
 • Obstipatie, al dan niet afwisselend met diarree
 • Een opgeblazen gevoel
 • Last van winderigheid
 • Regelmatig last van je darmen
 • Rommelende darmen
 • Moe zijn
 • Rugklachten
 • Moeite met plassen
 • Maagpijn
 • Hoofdpijn
 • Slaapproblemen
 • Pijn bij vrijen

Herken jij deze klachten en wil je weten of wij je kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Darmklachten behandelen?

Vaak wordt er gedacht dat je niets tegen darmklachten kunt doen en er maar mee moet leren leven. Gelukkig is dit niet het geval en zijn darmklachten in veel situaties op een natuurlijke en gezonde manier te behandelen!

Dit geldt niet alleen voor het Prikkelbare Darm Syndroom, maar voor de meeste buik- en darmklachten. Wij behandelen jouw klachten in 3 stappen:

 • Stap 1: Analyse – Wat is de oorzaak van jouw klachten?
 • Stap 2: Opstellen persoonlijk behandelplan
 • Stap 3: Individuele begeleiding en advies


Klik hier voor meer informatie over onze behandeling.

BodySwitch is expert op het gebied van de behandeling van darmproblemen

BodySwitch behandelt alle soorten darmklachten, waaronder het Prikkelbare Darm Syndroom. Om je darmklachten te behandelen, gaan wij altijd eerst op zoek naar de oorzaak van je klachten. Op basis van de uitkomsten van ons onderzoek maken we een persoonlijk behandelplan voor je.

Om de oorzaak van de ziekte te achterhalen doen we gespecialiseerd laboratoriumonderzoek (bloed en ontlasting). De resultaten van de onderzoeken geven ons inzicht in de oorzaken van de ziekte.

Op basis van de uitkomsten stellen we een persoonlijk behandelplan op. Het grote voordeel is dat we niet de symptomen bestrijden, maar dat we het probleem vanuit de kern aanpakken.

Onze behandeling is erop gericht dat je je snel beter voelt en je klachten afnemen.

Heb je aanhoudende darmklachten? Twijfel dan niet, wij kunnen je helpen!

Wij helpen je van je buik- en darmklachten af! Onze specialisten weten raad met darmklachten en werken met een effectief behandelplan om je van je klachten af te helpen.

Vul onderstaand contactformulier in voor meer informatie over onze behandeling. Wij zorgen ervoor dat je darmklachten afnemen en je weer lekker in je vel zit.

Wanneer je het formulier hebt ingevuld brengen wij je in contact met de meest geschikte specialist bij jou in de buurt.

Wil je meer weten of heb je vragen, vul dan onderstaand formulier in.

Meer weten? Neem contact op!

Ik had al jaren last van veel buikpijn, diarree en andere onverklaarbare klachten. Dit heeft niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal grote invloed gehad. Door BodySwitch ben ik erachter gekomen, dat mijn lichaam overgevoelig is voor bepaalde voedingsstoffen. Met het persoonlijke voedings- en supplementenplan ben ik van mijn klachten afgekomen en weet ik wat ik wel en niet moet eten om me goed te voelen.

 

Roel (behandeld voor darmklachten en prikkelbare darm)

Behandeltraject darmklachten

Stap 1: Analyse

We starten de behandeling met een uitgebreide analyse. Om te achterhalen waar je klachten vandaan komen is het nodig dat we veel van je weten. Deze informatie verzamelen door:

 

 • een uitgebreide online vragenlijst
 • een voedingsdagboek
 • een uitgebreid intakegesprek
 • aanvullend laboratoriumonderzoek (bloed en ontlasting)

 

Door de analyse van alle beschikbare informatie krijgen we inzicht in de factoren die een rol kunnen spelen bij het veroorzaken van jouw klachten. Bij het prikkelbare darmsyndroom kunnen factoren als verkeerde voeding, parasieten, ontstekingen en stress de oorzaak zijn.

Stap 2: Persoonlijk behandelplan

Op basis van de uitkomsten van de analysefase maken we een persoonlijk behandelplan voor je. Deze is gebaseerd op de vier pijlers: voeding, suppletie, beweging en mindset.

Het behandelplan is gericht op het aanpakken van de factoren die de ziekte veroorzaken. Met de juiste voeding en suppletie worden de ontstekingen tot rust gebracht en tekorten aangevuld.

Hierdoor herstelt de beschadigde darm het ziektebeeld wordt stabiel en klachten worden snel minder.

Stap 3: Begeleiding

De resultaten van je behandeling zijn mede afhankelijk van je motivatie en discipline. Om je hierbij te begeleiden besteden onze specialisten veel aandacht aan coaching en kennisoverdracht. We geven daarnaast een uitgebreid beweegadvies, die specifiek afgestemd is op jouw conditionele situatie.

Om de voortgang goed te bewaken, plannen we regelmatig vervolgconsulten in. We bespreken de tussentijdse resultaten met je en indien nodig laten we aanvullend laboratoriumonderzoek doen. Indien nodig passen we het behandelplan tussentijds aan.

Aanpak BodySwitch

Fase 0
Analyse
Fase 1
Opstart
Fase 2
Opbouw
Fase 3
Optimali-satie
Fase 4
Onderhoud

Het prikkelbare darm syndroom: Achtergronden en inzichten

In de orthomoleculaire geneeskunde kijken we naar de oorzaken die een spastische darm tot gevolg hebben. Dit is vaak individueel verschillend, hoewel er ook belangrijke overeenkomsten zijn.

Gezonde darmen hebben een zeer fors aantal micro-organismen in de darmen die een gezondheid bevorderend effect hebben. Bij een volwassen mens bestaat de darmflora uit 1014 bacteriën (dat is 100 biljoen – tien maal zoveel als het aantal menselijke cellen in een lichaam) met een totaal gewicht van één tot anderhalve kilogram. Samen wordt dit ook wel het microbioom genoemd.

Verschillende negatieve invloeden kunnen ervoor zorgen dat dit microbioom verstoord wordt en dat de ‘goede’ bacteriën worden verdrongen door ziekmakende bacteriën. Deze invloeden kunnen zich al vanaf de geboorte voordoen. Zo kan een keizerssnede ertoe leiden dat een baby niet de goede bacteriën van de moeder meekrijgt.

Ook beschadigen frequente antibioticakuren ons microbioom en hebben slechte voeding en stress ook een negatieve invloed. Ook schimmels of parasitaire infecties kunnen extra belastend zijn voor de darmen. Heel veel oorzaken dus.

Bij patiënten met een prikkelbaar darm syndroom blijkt hun microbioom bijna altijd afwijkend is en meestal heeft dit ook geleid tot chronische (laaggradige) ontstekingen van hun darmen.

Soorten darmziekten

Er zijn verschillende soorten darmziekten en klachten. De meest voorkomende darmaandoeningen staan hieronder.


Contact opnemen.

Wil je meer weten over darmklachten of wil je informatie over een behandeling, vul dan ons contactformulier in of zoek hieronder je dichtstbijzijnde vestiging.

Aanbevolen vestigingen

Voor deze behandeling kunt u terecht bij een van onze onderstaande aanbevolen vestigingen.

BodySwitch
Rotterdam-Kralingen

Mijn naam is Laura Leichtenberg, orthomoleculair arts werkzaam bij BodySwitch Rotterdam-Kralingen en ik help je graag om je weer gezond en fit te voelen.

picture BodySwitch Rotterdam-Kralingen

Laura Leichtenberg

Orthomoleculair arts

BEKIJK VESTIGING
BodySwitch
Alkmaar

Heb jij al jaren gezondheidsklachten? Last van je darmen, buik, overgewicht, pijnlijke gewrichten, een trage schilklier of een andere klacht waar je maar niet vanaf komt.

picture BodySwitch Alkmaar

Saskia de Keulenaar

Orthomoleculair therapeut

BEKIJK VESTIGING
BodySwitch
Arnhem

Heb je al tijden last van gezondheidsklachten waar je graag vanaf wil? Bijvoorbeeld maag- en darmklachten, vermoeidheidsklachten, een burn-out, schildklierklachten of hormonale klachten? Lees dan verder!

picture BodySwitch Arnhem

Jerrold Verwey

Orthomoleculair therapeut

BEKIJK VESTIGING
BodySwitch
Amsterdam Zuid

Mijn naam is Petra De Ryck, orthomoleculair therapeut en hormoon specialist bij BodySwitch Amsterdam-Zuid.

picture BodySwitch Amsterdam Zuid

Petra de Ryck

Orthomoleculair therapeut

BEKIJK VESTIGING
BodySwitch
Helmond

Bij BodySwitch nemen we alle klachten serieus en behandelen we je klachten vanuit de kern, niet vanuit symptomen.

picture BodySwitch Helmond

Paul den Dekker

Orthomoleculair arts

BEKIJK VESTIGING
BodySwitch
Amsterdam-West

Ik ben Sicco Weertman, orthomoleculair arts. Na een initiële carrière van zo’n 7 jaar in de reguliere geneeskunde, heb ik mij verder ontwikkeld in de integrale geneeskunde.

picture BodySwitch Amsterdam-West

Sicco Weertman

Orthomoleculair arts

BEKIJK VESTIGING
BodySwitch
Emmen

Mijn naam is Frank Jonkers, Integraal behandelaar, Orthomoleculair therapeut en specialist chronische ziektebeelden en auto-immuunziekten.

picture BodySwitch Emmen

Frank Jonkers

Orthomoleculair specialist en specialist auto-immuunziekten

BEKIJK VESTIGING

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

   JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

   BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.

   Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen?

   Meld je dan gratis aan voor een adviesgesprek en ontvang persoonlijk advies voor jouw situatie.