Ziekte van Crohn: informatie, behandeling en meer.

Behandeling Ziekte van Crohn bij BodySwitch

BodySwitch heeft specialisten in huis die alles weten van de Ziekte van Crohn. De ziekte van Crohn is een vervelende ziekte die gelukkig effectief en op natuurlijke wijze kan worden behandeld.

Heb jij de Ziekte van Crohn of wil je weten of je de ziekte van Crohn hebt? Onze specialisten helpen je graag van je klachten af zodat je kwaliteit van leven verbetert.

Lees snel verder.

Wat is de Ziekte van Crohn? En wat is Colitis Ulcerosa?

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm. Samen met Colitis Ulcerosa is het de meest voorkomende chronische ontstekingsziekte van de darm. De ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa vallen in de categorie van de auto-immuunziekten.

 

De ziekte van Crohn manifesteert zich vaak bij de overgang van de dunne naar de dikke darm, maar kan op iedere plaats in het darmkanaal voorkomen.

 

Bij Colitis Ulcerosa is er sprake van een chronische, regelmatig terugkerende ontsteking van de dikke darm.

Ziekte van Crohn symptomen

 1. Buikpijn en krampen: dit kan variëren van milde tot ernstige pijn, die vaak wordt verergerd na het eten of tijdens de stoelgang.

 2. Diarree: chronische diarree is een veelvoorkomend symptoom, soms met bloed of slijm erin.

 3. Vermoeidheid: veel mensen hebben last van vermoeidheidsklachten, wat een veelvoorkomend symptoom is bij mensen met de ziekte van Crohn. Vermoeidheidsklachten ontstaan mogelijk als gevolg van ontstekingen en slechte opname van voedingsstoffen.

 4. Gewichtsverlies: onbedoeld gewichtsverlies kan optreden als gevolg van verminderde eetlust, slechte opname van voedingsstoffen en ontsteking.

 5. Rectale bloeding: bloedingen uit het rectum kunnen voorkomen als gevolg van ontsteking en zweren in het spijsverteringskanaal, vooral tijdens de stoelgang.

 6. Misselijkheid en braken: sommige mensen met de ziekte van Crohn ervaren misselijkheid en braken als gevolg van ontsteking en obstructie van de darm.

 7. Gewrichtspijn: ontsteking in het lichaam kan gewrichtspijn en zwelling veroorzaken, wat bekend staat als artritis bij de ziekte van Crohn.

 8. Huidaandoeningen: sommige mensen met de ziekte van Crohn kunnen huidaandoeningen ontwikkelen, zoals zweren, abcessen, eczeem of huiduitslag.

 9. Problemen met de spijsvertering: mensen met de ziekte van Crohn hebben vaak ook problemen met de spijsvertering, waaronder opgeblazen gevoel, gasvorming en verminderde eetlust.

Let op! Het is belangrijk op te merken dat niet alle mensen met de ziekte van Crohn dezelfde symptomen ervaren. De ernst van de symptomen die optreden kunnen ook van persoon tot persoon variëren. Wil je meer weten over deze vervelende ziekte dan raden we aan om een vrijblijvend adviesgesprek aan te vragen.

Ziekte van Crohn oorzaak

De precieze oorzaak van de ziekte van Crohn is nog niet volledig begrepen, maar het wordt algemeen aangenomen dat de oorzaak vaak ligt in een combinatie van genetische, omgevings- en immuunfactoren.

Enkele van de mogelijke oorzaken en risicofactoren die geassocieerd worden met de ziekte van Crohn zijn:

 1. Genetica: mensen met familieleden die de ziekte van Crohn hebben, lopen een hoger risico om de aandoening te ontwikkelen. Dit suggereert dat genetische factoren een rol spelen bij de ontwikkeling van de ziekte.

 2. Immuunsysteem: het immuunsysteem speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de ziekte van Crohn. Het wordt verondersteld dat een overreactie van het immuunsysteem op normale bacteriën in de darmen ontsteking veroorzaakt, wat kan leiden tot de symptomen van de ziekte.

 3. Omgevingsfactoren: verschillende omgevingsfactoren kunnen bijdragen aan het ontwikkelen en ontstaan ​​van de ziekte van Crohn, waaronder roken, bepaalde voedingsgewoonten en stress. Roken is een bekende risicofactor voor het ontwikkelen van de ziekte van Crohn en kan ook van invloed zijn op de ernst van de symptomen.

 4. Darmmicrobioom: veranderingen in de samenstelling van de bacteriën die normaal in de darmen leven, kunnen een rol spelen bij de ontwikkeling van de ziekte van Crohn. Onevenwichtigheden in het darmmicrobioom kunnen bijdragen aan ontwikkeling van ontstekingem en symptomen van de ziekte.

 5. Eerdere infecties: sommige onderzoeken suggereren dat eerdere infecties met bepaalde virussen of bacteriën het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Crohn kunnen verhogen, hoewel het precieze verband niet volledig begrepen wordt.

Ziekte van Crohn behandeling

BodySwitch heeft een unieke aanpak ontwikkeld waarbij we tot in de kern op zoek gaan naar de oorzaken van de chronische ontstekingen.

 

Om de oorzaak van de ziekte te achterhalen, maken we een uitgebreide analyse van je klachten. Onze aanpak is integraal, dat wil zeggen dat we in brede zin kijken naar jouw gezondheid en waar nodig gebruik maken van gespecialiseerd laboratoriumonderzoek (bloed en ontlasting). Deze gedegen en gestructureerde onderzoeksmethode geeft ons aanwijzingen die leiden naar de oorzaken van de ziekte.

 

Volgens onze visie kan een ziekte alleen effectief behandeld worden als de oorzaak bekend is. Op basis van de resultaten van het onderzoek stellen we een persoonlijk behandelplan op.

 

Hierdoor bestrijden we niet de symptomen, maar wordt het probleem vanuit de kern aangepakt.

Behandel de oorzaak, niet symptomen!

Onze ziekte van Crohn behandeling is erop gericht dat je je snel beter voelt, klachten afnemen, je meer energie hebt en de kwaliteit van leven sterk toeneemt.

 

Wil je meer weten over onze behandeling? Neem dan contact op.

Meer weten over onze behandeling?

Vul onderstaand contactformulier in als je meer wil weten over de Ziekte van Crohn en onze behandeling. Wij brengen je in contact met de specialist bij jou in buurt!

 

Onze specialist helpt je verder.

Meer weten? Neem contact op!

De aanpak van BodySwitch was heel anders dan ik gewend was. Ze gaan heel persoonlijk in op de patiënt. Ze stellen veel vragen en doen onderzoek naar de oorzaak van de ziekte. Het resultaat is geweldig: ik ben van mijn medicijnen af en heb nergens meer last van.”

 

Fionulla (behandeld voor de ziekte van Crohn)

Behandeltraject Ziekte van Crohn

Stap 1: Laboratoriumonderzoek

Bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa is het laboratoriumonderzoek essentieel. De diagnose bij patiënten is vaak gedaan op basis van een MRI-scan en het meten van waarden, zoals de Calprotectine (een chronische ontstekingsmarker die in feces wordt gemeten) en CRP (een ontstekingsmarker in bloed). Daarmee is vastgesteld dat er sprake is van een chronische ontstekingstoestand, maar niet wat de oorzaak is van deze ontstekingen.

 

In bloed en ontlasting analyseren wij ziekmakende factoren zoals parasieten, schimmels, virussen en bacteriën en voedingsintoleranties. Denk daarbij aan intoleranties voor gluten en zuivel.

 

Ons doel is om altijd samen te werken met de behandelend (MDL) arts, zodat in overleg het beste kan worden geboden voor de patiënt.

Stap 2: Persoonlijk behandelplan

Op basis van de uitkomsten van het laboratoriumonderzoek maken we een persoonlijk behandelplan voor je. Bij iedere patiënt speelt een mix van verschillende factoren mee. Jouw situatie is uniek en je behandelplan daarom ook.

 

Het behandelplan is gericht op het aanpakken van de factoren die de ziekte veroorzaken. Met de juiste voeding en de inzet van gespecialiseerde en gerichte voedingssupplementen worden infecties aangepakt, voedingstekorten aangevuld en de ontstekingen tot rust gebracht. Het ziektebeeld wordt stabiel en ontstekingen zijn vaak al in korte tijd verdwenen. Daarna werken we aan een zo goed mogelijk herstel.

 

Met het persoonlijke voedings- en supplementenplan ondersteunen we het lichaam zo optimaal mogelijk. Eventueel ontstane schade door operaties kan helaas niet meer worden hersteld. Wel kan de situatie in de meeste gevallen worden gestabiliseerd en kan de kwaliteit van leven flink worden verbeterd.

Stap 3: Begeleiding en resultaat

De resultaten van je behandeling zijn mede afhankelijk van je motivatie en discipline. Om je hierbij te begeleiden hebben onze specialisten veel aandacht voor coaching en kennisoverdracht, waardoor je ook na het traject zelf in staat bent om het bereikte resultaat vast te houden.

 

Om de voortgang goed te bewaken, plannen we regelmatig vervolgconsulten in. Tijdens de consulten bespreken we de tussentijdse resultaten met je. Indien nodig laten we aanvullend laboratoriumonderzoek doen en passen we, op basis van de uitslagen, het behandelplan tussentijds aan.

 

Op deze manier werken we samen toe naar een zo optimaal mogelijk resultaat.

Bijwerkingen en medicatie:

Ons uitgangspunt is dat een goede behandeling geen bijwerkingen heeft. Veel patiënten die bij ons komen gebruiken zware medicatie, waar zij graag vanaf willen vanwege de ernstige bijwerkingen die sommige medicijnen hebben.

 

Een voorbeeld hiervan is de medicijnengroep ‘immunosuppressiva’, die het immuunsysteem als het ware op een lager pitje zet of uitzet. Deze medicijnen kunnen als gevolg hebben dat bacteriële infecties vrij spel hebben om zich verder uit te breiden. Hierdoor kan het ziektebeeld dan juist verergeren. En soms hebben patiënten al veel operaties achter de rug tot aan het stadium van het plaatsen van een stoma.

 

Onze behandeling is erop gericht dat je je beter voelt, klachten afnemen en meer energie hebt. Bij veel patiënten is medicatie vaak (vrij snel) na de start van de behandeling niet meer nodig.

 

De ontstane schade door operaties kan helaas niet meer worden hersteld. Wel kan de gezondheidssituatie in de meeste gevallen worden gestabiliseerd en de kwaliteit van leven flink verbeterd worden.

Aanpak BodySwitch

Fase 0
Analyse
Fase 1
Opstart
Fase 2
Opbouw
Fase 3
Optimali-satie
Fase 4
Onderhoud

De ziekte van Crohn: achtergronden en inzichten

Achtergrondinformatie:

Een ziekte is vaak een naam, die is gegeven aan een bepaalde omstandigheid. In het geval van Crohn is dat de naam die is gegeven aan een chronische ontstekingstoestand van het darmkanaal. De ziekte van Crohn, of enteritis regionalis, is genoemd naar de Amerikaanse arts Burrill Crohn (1884 – 1983).

 

In 1932 worden de ziekteverschijnselen beschreven in het JAMA (Journal of the American Medical Association) door Dr. Oppenheimer, Dr. Ginzburg en assistent Burrill Crohn. In het artikel worden de namen van de onderzoekers op alfabet weergegeven, waardoor Burrill B. Crohn als eerste wordt genoemd en de ziekte van Crohn naar hem wordt vernoemd.

 

In 1935 werd Burrill B. Crohn gekozen tot president van de American Gastro-Enterological Association. Hij overleed in 1983 op 99-jarige leeftijd.

Erfelijkheid of omgevingsfactoren?

In de tijd dat Burill Crohn de “ziekte” beschreef was nog niet veel bekend over de invloed van onze omgeving op ons DNA; de epi-genetica.

 

In onze visie is een ziekte op zichzelf niet erfelijk, maar de factoren die de ziekte veroorzaken kunnen wel erfelijk bepaald zijn. Denk hierbij aan voedings-intoleranties voor bijvoorbeeld lactose, zuivel of gluten. Vaak is de patiënt hiervan niet op de hoogte, omdat dit nog niet (goed) is vastgesteld.

 

De wetenschappelijke ontwikkelingen binnen de epi-genetica volgen elkaar in hoog tempo op. We krijgen steeds meer zicht op de effecten van omgevingsfactoren die van invloed zijn op onze gezondheid. Daarom kunnen we inmiddels vaststellen dat veel van onze ziekten veroorzaakt worden door deze factoren.

 

In de epi-genetica bestudeert men de omkeerbare erfelijke verandering in de gen-functies. Deze veranderingen treden op zonder wijzigingen van het DNA en zijn overdraagbaar op volgende generaties. Zelfs gewone voedingstoffen, maar ook toxines en stress kunnen de expressie van genen wijzigen en ons gezond of ziek maken.

 

BodySwitch richt zich met name op de epi-genetische factoren en dus omgevingsfactoren bij het behandelen van de patiënt.

Contact opnemen.

Wil je meer weten over de Ziekte van Crohn en onze behandeling? Vul dan ons contactformulier in of zoek hieronder je dichtstbijzijnde vestiging.

Aanbevolen vestigingen

Voor deze behandeling kunt u terecht bij een van onze onderstaande aanbevolen vestigingen.

BodySwitch
Heemskerk

Mijn naam is Frank Jonkers, Integraal behandelaar en specialist met focus op chronische ziektebeelden en auto-immuunziekten.

picture BodySwitch Heemskerk

Frank Jonkers

Orthomoleculair specialist

BEKIJK VESTIGING

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

   JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

   BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.

   Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen?

   Meld je dan gratis aan voor een adviesgesprek en ontvang persoonlijk advies voor jouw situatie.