Auto-immuunziekte behandelen bij BodySwitch

Kwaliteit van leven met een auto-immuunziekte verbeteren en je klachten verminderen?

Heb je een auto immuunziekte waar je graag mee geholpen wil worden? Dan ben je bij BodySwitch aan het juiste adres. Wij kunnen je van je klachten af helpen. Wij hebben specialisten in huis die alles weten van auto immuunziekten.

BodySwitch bestaat uit een team van specialisten die elkaar ondersteunen om jou van je problemen af te helpen. Dat is de kracht van BodySwitch.

Wil je meer weten over onze auto immuunziekte behandelingen? Lees dan verder of vul het contactformulier in.

Wat is een auto-immuunziekte?

 

Bij de geboorte hebben we al bepaalde afweermechanismen meegekregen, maar we bouwen een groot gedeelte van onze immuniteit op doordat we met ziekteverwekkers in aanraking komen.

 

Wanneer je immuunsysteem niet meer goed werkt, kun je daardoor ernstig ziek worden. Klachten bij auto-immuunziekten kunnen zich presenteren in spieren, gewrichten of huid, alsook in  interne organen, zoals nieren, lever, hart, longen, hersenen, zenuwen en bloedvaten.

 

Meestal wordt u verteld dat het immuunsysteem overactief is, ongepast reageert of het lichaam zichzelf aanvalt. Maar is dat wel zo?


De verschillende diagnoses (en de bijbehorende namen van auto-immuunziekten) zijn bedacht om deze protocollair en medicatief te behandelen. Maar de ziekte op zich is niet het probleem, het gaat om de oorzaken die de problemen geven. Oorzaak en gevolg dus.

Symptomen auto-immuunziekten

Auto-immuunziekten manifesteren zich op verschillende manieren, afhankelijk van het specifieke type en welke weefsels in het lichaam worden aangetast. Er zijn echter enkele veelvoorkomende symptomen die vaak geassocieerd worden met deze aandoeningen.

 

Bij de meeste gediagnosticeerde auto-immuun ziektebeelden spelen algemene zaken een rol zoals (chronische) vermoeidheid en ontstekingen. Vermoeidheid en ontstekingen kunnen ontstaan door meerdere oorzaken zoals voedingsintoleranties, virussen, bacteriën, maar ook door voedingstekorten en een tekort aan slaap (door slecht kunnen slapen). 

 

Het immuunsysteem is meestal dag en nacht aan het vechten. Dat kost extra energie en maakt moe. Je dagelijkse functioneren wordt hierdoor meestal negatief beïnvloed en vaak heb je te weinig energie of levenslust voor zaken die je eigenlijk graag wil (of moet) doen.

 

Naast fysieke symptomen kunnen auto-immuunziekten ook van invloed zijn op de emotionele en mentale gezondheid. Depressie, angst en een algemeen gevoel van malaise zijn veelvoorkomende bijwerkingen van deze aandoeningen. Het voortdurende gevecht tegen chronische pijn en ziekte kan een aanzienlijke tol eisen op het welzijn van de patiënt.

Ons lichaam is geniaal en reageert niet ongepast

Vandaag de dag staat het immuunsysteem steeds meer onder druk met voeding wat niet voor ons systeem is bedoeld. Denk aan geprint vlees, alle in fabrieken geproduceerde “vulling” op basis van suikers, transvetten, e-nummers. Maar ook virale-, bacteriële- en schimmelbelasting of andere zaken uit de omgeving zoals zware metalen en toxines. De omgevingsfactoren maken ons immuunsysteem steeds zwakker tenzij we dat goed onderhouden en de oorzaken weghalen die dit onder druk zetten. Deze zaken worden meestal simpelweg over het hoofd gezien. Er wordt dan gezegd dat het immuunsysteem ongepast reageert of dat het lichaamseigen weefsel aanvalt.

 

Het immuunsysteem is echter geniaal ontworpen en zal nooit ongepast reageren. Het reageert op factoren die men helaas vaak over het hoofd ziet en er dus wel zijn, maar die men niet meet. Dat kunnen dus voedingsfactoren, toxines, schimmels, virussen of bacteriën zijn waarop de immuuncellen reageren. En daardoor blijft het immuunsysteem actief totdat deze oorzaken worden weggenomen. 

 

Zo zijn er auto-immuun diagnoses voor bijvoorbeeld de darmen (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa), het Centraal zenuwstelsel (Multiple Sclerose), en vele andere ziektebeelden waar namen voor zijn bedacht maar die niets zeggen over de oorzaken. Denk o.a. aan Reuma, Artrose, Bechterew etc.

 

 Het begrijpen van soms (zeer) complexe situaties is essentieel voor de behandeling van auto-immuunziekten, omdat een tijdige aanpak en passende zorg de kwaliteit van leven van patiënten aanzienlijk kunnen verbeteren. Hoe langer er wordt gewacht, hoe meer schade er zal ontstaan en hoe meer restschade er zal overblijven. Echter is het nooit te laat om de oorzaken op te sporen en te kijken hoe de situatie zo maximaal mogelijk hersteld kan worden.

 

 

”Wist jij dat omgevingsfactoren voor meer dan 75% het ontstaan van auto-immuun gerelateerde ziektebeelden bepalen?”

Uit studies blijkt dat slechts 25% van de ziektebeelden waarbij auto-immuniteit een rol speelt, wordt bepaald door erfelijke factoren. Omgevingsfactoren bepalen voor meer dan 75% het ontstaan van auto-immuniteit.

Belangrijke omgevingsfactoren zijn voeding, darmflora, stress, toxines en infecties. En juist dit zijn de factoren die we bij BodySwitch kunnen behandelen, op een gezonde manier door het wegnemen van de oorzaken en te zorgen voor een zo goed mogelijk herstel !

!

Wil je meer weten over auto-immuunziekten en onze behandelingen? Neem dan contact op!

Oorzaak auto-immuunziekten

In het geval van auto-immuunziekten doet zich meestal een complexe situatie voor waarbij het afweersysteem van het lichaam blijft reageren op één of meerdere factoren. Het immuunsysteem is geniaal ontworpen en zal nooit ongepast reageren. Het reageert op factoren die men helaas over het hoofd ziet en/of niet meet, maar er dus wel zijn. Dat kunnen bijvoorbeeld voedingsfactoren, toxines, schimmels, virussen of bacteriën zijn waarop de immuun cellen reageren. En daardoor blijft het immuunsysteem actief totdat deze oorzaken worden weggenomen. 

 

Het is van cruciaal belang om te begrijpen dat het ontstaan van auto-immuunziekten vaak verband houdt met langdurige overbelasting van het immuunsysteem. Diverse eerder genoemde factoren, zoals voeding, alcohol, drugs, medicijnen, toxines, chronische stress, virale infecties, of zelfs een bevalling, kunnen zorgen voor een continu geactiveerd immuunsysteem totdat de oorzaken worden weggenomen.


Het is dan ook van groot belang om deze oorzaken  te adresseren, zowel voor de preventie als voor de behandeling van deze aandoeningen.

Soorten auto-immuunziekten

Hoeveel auto-immuunziektebeelden er zijn is niet precies bekend. Maar dagelijks worden er nieuwe namen verzonnen voor problemen waar ons lichaam mee heeft te kampen. Steeds meer staat ons systeem onder druk met nieuwe uitdagingen waardoor soms steeds complexere situaties ontstaan.Het aantal loopt op tot  wel over de  honderd. Sommige daarvan zijn zeldzaam.

Er word nog steeds heel veel verteld dat een overactief immuunsysteem lichaamseigen weefsels en organen aanvalt. Dat is niet het geval. Bij een auto-immuunziekte is er geen sprake van een fout in de afweer (dus geen falend afweersysteem). Het immuunsysteem reageert dus niet te hevig en valt ook geen lichaamseigen cellen aan. Er zijn ALTIJD oorzaken die ervoor zorgen dat het immuunsysteem reageert. Het is de kunst om deze oorzaken op te sporen en aan te pakken.

Hier volgt een lijst van enkele bekende voorbeelden van gediagnosticeerde auto-immuunziekten:

1. Schildklierklachten:

 • Ziekte van Hashimoto: Een gediagnosticeerde auto-immuunziekte van de schildklier, hierbij speelt een trage schildklier (hypothyreoïdie) een rol.
 • Ziekte van Graves: Een andere auto-immuunziekte van de schildklier met een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie).

2. Hoofdhuid:

 • Alopecia areata: Een aandoening welke tot  haarverlies leidt.

3. Zenuwweefsel:

 • Multiple sclerose (MS): Een gediagnosticeerde auto-immuunziekte met een ontsteking van de beschermende bekleding van zenuwvezels in de hersenen en het ruggenmerg.

4. Spierweefsel (neuromusculair):

 • Myasthenia gravis: Een aandoening waarbij de zenuw-muscle-overdracht wordt beïnvloed, wat leidt tot spierzwakte en vermoeidheid.

5. Darm (verteringsstelsel):

 • Ziekte van Crohn: Een inflammatoire darmziekte waarbij chronische ontstekingen in het maag- darm kanaal van toepassing zijn.
 • Colitis ulcerosa: Een andere inflammatoire darmziekte met (chronische) ontstekingen in de dikke darm

6. Huid:

 • Psoriasis: Een aandoening waarbij een snellere huidcelproductie speelt, resulterend in rode, schilferige plekken op de huid.
 • Lupus (huidlupus): Een gediagnosticeerde auto-immuunziekte waarbij verschillende delen van het lichaam, inclusief de huid, worden aangetast.
 • Vitiligo: Een aandoening met een verstoring van de  melanineproducerende cellen, wat leidt tot witte vlekken op de huid. Vaak speelt een (Non Celiac) glutenintolerantie hierbij een rol.
 • Lichen planus: Een aandoening waarbij  zowel de huid als slijmvliezen kunnen worden aangetast.

7. Alvleesklier (beta-cellen Eilandjes van Langerhans):

 • Diabetes type 1: Een situatie waarbij  insulineproducerende cellen in de alvleesklier vernietigd worden.

8. Gewrichten:

 • Reumatoïde artritis: Een gediagnosticeerde auto-immuunziekte waarbij gewrichten worden aantast door ontsteking. Wat leidt tot pijn en gewrichtsschade.
  Oorzaken zijn vaak een combinatie van virale of bacteriële infectie en voedingsfactoren.

9. Traan- en speekselklieren:

 • Syndroom van Sjögren: Een aandoening waarbij als gevolg van ontstekingen problemen optreden met traan- en speekselklieren, wat leidt tot droge ogen en een droge mond.

10. Bijnieren:Ziekte van Addison: Een aandoening waarbij de bijnieren onvoldoende hormonen produceren.

11. Bindweefsel:Sclerodermie: Een aandoening waarbij het immuunsysteem het bindweefsel in de huid en organen aantast.

12. Meerdere organen en weefsels:Systemische lupus: Een auto-immuunziekte die verschillende organen en weefsels in het lichaam kan aantasten.

 

Deze lijst geeft een inzicht in de verscheidenheid en complexiteit van auto-immuunziekten, allen veroorzaakt door één of meerdere factoren die diverse delen van het lichaam negatief kunnen beïnvloeden, en daarmee de algehele gezondheid en het welbevinden. Het benadrukt het belang van nauwkeurige diagnostiek en passende behandeling om het welzijn en de kwaliteit van leven van patiënten weer te verbeteren.


Het lichaam zal zichzelf nooit aanvallen. Het immuunsysteem is geniaal ontworpen en zal nooit ongepast reageren. Het reageert op factoren die men helaas over het hoofd ziet en/of niet meet, maar er dus wel zijn. Dat kunnen bijvoorbeeld voedingsfactoren, toxines, schimmels, virussen of bacteriën zijn waarop de immuuncellen reageren. En daardoor blijft het immuunsysteem actief totdat deze oorzaken worden weggenomen

Wat kan BodySwitch voor u betekenen bij een auto-immuunziekte ?

Hierboven hebben we uitgelegd  dat er bij een autoimmuunziekte vele factoren en oorzaken mee kunnen spelen. Belangrijk om te begrijpen is dat het immuunsysteem je niet in de steek laat. Als dit systeem geactiveerd blijft is het de vraag WAARDOOR. Die vraag willen we kunnen beantwoorden. Daarop zijn de onderzoeken die we doen afgestemd. Meten is immers weten. Zeggen dat het ongepast reageert zonder oorzaken te meten is te makkelijk…..

Vaak wordt u verteld dat de ziekte erfelijk is. Dat is een onjuist begrip en inmiddels is er al heel veel bekend over de oorzaken van onze sterk veranderde omgeving en leefstijlfactoren die ervoor zorgen dat we ziek worden. We noemen dit de epi-genetische factoren: de rol van onze omgeving op het tot uiting (expressie) komen van bepaalde genen.

Hoe eerder je erbij bent, hoe minder schade er meestal is. Hoe eerder oorzaken worden weggenomen, des te beter het herstel zal zijn. We sporen dus eerst de oorzaken op, trachten deze weg te nemen, en vervolgens is het doel om het systeem en weefsels zo goed mogelijk te laten herstellen.

 

Vaak krijgen patiënten te horen dat ze uitbehandeld zijn, of er geen oplossing voor is. “Je moet er maar mee leren leven” wordt vaak gezegd. Men bedoelt dan dat het reguliere circuit geen verdere opties  heeft. Er is geen farmaceutische pil of middel, of passende operatie. Naar oorzaken wordt niet gekeken, met voeding en gerichte effectieve, specifieke supplementen die de problemen oplossen wordt niets gedaan.
Er is vaak dus wel degelijk nog veel meer mogelijk. Het opsporen van de oorzaken dus middels gespecialiseerd ontlasting, bloed en urine onderzoek wat veel verder gaat dan het ziekenhuis en de huisarts. En aansluitend het opstellen van een behandelplan gebaseerd op feiten voor het wegnemen van de oorzaken en het herstellen van het systeem en weefsels.

 

 

BodySwitch heeft sinds 2012 een uniek netwerk ontwikkeld  van hoogopgeleide samenwerkende artsen en specialisten, met veel expertise en kennis over de aanpak van de verschillende gediagnosticeerde auto-immuunziekten. Vele duizenden cliënten hebben in de afgelopen jaren baat gehad bij een behandeling in een van onze praktijken, en hun kwaliteit van leven aanzienlijk weten te verbeteren.

 

Bij BodySwitch gaan we -ondersteund door de wetenschappelijke inzichten uit de orthomoleculaire geneeskunde – op zoek naar de oorzaak van de auto-immuunziekte. Om de oorzaak te achterhalen doen we een uitgebreide analyse van je klachten. Hierbij hanteren wij een integrale aanpak en maken we gebruik van gespecialiseerd laboratoriumonderzoek (bloed en ontlasting).

 

Op basis van de uitkomsten van de analyse stellen we een persoonlijk behandelplan op. Hierdoor bestrijden we niet de symptomen, maar wordt het probleem vanuit de kern aangepakt!

Neem contact op voor meer informatie over auto-immuunziekte behandelingen

Wil je meer weten over auto-immuunziekten en onze behandelingen? Vul dan onderstaand contactformulier in. Maak een vrijblijvende telefonische afspraak met een van onze specialisten, of vraag een gratis e-book aan.

Dus wil je meer weten, vul dan het formulier in!

Meer weten? Neem contact op!

Meer weten of een vraag? Maak een afspraak met een van onze specialisten!

Scheiding

Ik had nooit verwacht dat ik van mijn klachten af zou kunnen komen. Ik heb al zoveel geprobeerd, maar niets hielp. Met de inzichten die ik heb gekregen, kan ik mijn leven weer in eigen hand nemen. Ik ben niet alleen pijnvrij, maar ook veel energieker. Nooit gedacht dat dit mogelijk zou zijn.

 

Pieter (behandeld voor overige klachten)

Behandeltraject auto-immuunziekten

Stap 1: Analyse

We starten de behandeling met een uitgebreide analyse. Om te achterhalen waar je klachten vandaan komen is het nodig dat we veel van je weten. Deze informatie verzamelen we door:

 

 • een uitgebreide online vragenlijst
 • een voedingsdagboek
 • een uitgebreid intakegesprek
 • aanvullend laboratoriumonderzoek (bloed en ontlasting)

 

Door de analyse van alle beschikbare informatie krijgen we inzicht in de factoren die een rol kunnen spelen bij het veroorzaken van de klachten.

Stap 2: Persoonlijk behandelplan

Op basis van de uitkomsten van de analysefase maken we een persoonlijk behandelplan voor je. Deze is gebaseerd op de vier pijlers: voeding, suppletie, beweging en mindset.

 

Het behandelplan is gericht op het aanpakken van de factoren die de klachten veroorzaken, zoals stress, voeding, parasieten, schimmels, en toxine. We geven daarnaast een uitgebreid beweegadvies, dat specifiek afgestemd is op je conditionele situatie. Doelstelling van de behandeling is dat je je snel beter en fitter voelt en de klachten afnemen.

 

Wij werken bij voorkeur samen met de behandelend arts of specialist, zodat in overleg het beste kan worden geboden voor de patiënt.

Stap 3: Begeleiding

De resultaten van je behandeling zijn mede afhankelijk van je motivatie en discipline. Onze specialisten begeleiden je hierbij intensief en besteden veel aandacht voor coaching en kennisoverdracht.

 

Om de voortgang goed te bewaken, plannen we regelmatig vervolgconsulten in. We bespreken de tussentijdse resultaten met je en indien nodig laten we aanvullend laboratoriumonderzoek doen. Als hier aanleiding voor is, passen we het behandelplan tussentijds aan.

 

Bijwerkingen en medicatie:
Ons uitgangspunt is dat een goede behandeling geen bijwerkingen heeft. Veel patiënten die bij ons komen gebruiken zware medicatie, waar zij graag vanaf willen, vanwege ernstige bijwerkingen die sommige medicijnen hebben.

 

Een voorbeeld hiervan is immunosuppressiva, die het immuunsysteem als het ware uitzet. Deze medicijnen kunnen als gevolg hebben dat bacteriële infecties vrij spel hebben om zich verder uit te breiden. Hierdoor kan het ziektebeeld kan verergeren. En soms hebben patiënten al veel operaties achter de rug tot aan het stadium van het plaatsen van een stoma.

 

Onze behandeling is erop gericht dat je je beter voelt, je klachten afnemen en je meer energie hebt. Bij veel patiënten is medicatie na afloop van de behandeling niet meer nodig. De ontstane schade door operaties kan helaas niet meer worden hersteld. Wel kan de gezondheidssituatie in de meeste gevallen worden gestabiliseerd en kan de kwaliteit van leven flink worden verbeterd.

Aanpak BodySwitch

Fase 0
Analyse
Fase 1
Opstart
Fase 2
Opbouw
Fase 3
Optimali-satie
Fase 4
Onderhoud

Auto-immuunziekten: achtergronden en inzichten

Bij BodySwitch kijken we naar de oorzaken van auto-immuunziekten. Vanuit onze visie is de ziekte op zichzelf niet erfelijk, maar de factoren die de ziekte veroorzaken kunnen erfelijk bepaald zijn. Denk daarbij aan intoleranties voor bijvoorbeeld lactose, zuivel en gluten. Ook bacteriën, parasieten, schimmels, virussen en gisten behoren tot de mogelijke oorzaken. Vaak zijn patiënten hier niet van op de hoogte of is dit nog niet (goed) is vastgesteld. Er is inmiddels enorm veel bekend over de oorzaken van onze sterk veranderde omgeving en leefstijlfactoren die ervoor zorgen dat we ziek worden. We noemen dit de epi-genetica. De rol van onze omgeving tot het tot uiting (expressie) komen van bepaalde genen. BodySwitch richt zich met name op de epi-genetische factoren en dus omgevingsfactoren bij het behandelen van de patiënt.

 

De wetenschappelijke ontwikkelingen binnen de epi-genetica volgen elkaar in hoog tempo op. We krijgen steeds meer zicht op de effecten van omgevingsfactoren die van invloed zijn op onze gezondheid. Dit is van groot belang omdat we inmiddels kunnen vaststellen dat veel van onze ziekten veroorzaakt worden door deze factoren. In de epi-genetica bestudeert men de omkeerbare erfelijke verandering in de gen-functies. Deze veranderingen treden op zonder wijzigingen van het DNA en zijn overdraagbaar op volgende generaties. Zelfs gewone voedingstoffen, maar ook toxines en stress kunnen de expressie van genen wijzigen en ons gezond of ziek maken.

 

Contact opnemen.
Wil je meer weten over auto immuunziekten of wil je informatie over een behandeling, vul dan ons contactformulier in of zoek hieronder je dichtstbijzijnde vestiging.

Aanbevolen vestigingen

Voor deze behandeling kunt u terecht bij een van onze onderstaande aanbevolen vestigingen.

BodySwitch
Rotterdam-Kralingen

Mijn naam is Laura Leichtenberg, orthomoleculair arts werkzaam bij BodySwitch Rotterdam-Kralingen en ik help je graag om je weer gezond en fit te voelen.

picture BodySwitch Rotterdam-Kralingen

Laura Leichtenberg

Orthomoleculair arts

BEKIJK VESTIGING
BodySwitch
Alkmaar

Heb jij al jaren gezondheidsklachten? Last van je darmen, buik, overgewicht, pijnlijke gewrichten, een trage schilklier of een andere klacht waar je maar niet vanaf komt.

picture BodySwitch Alkmaar

Saskia de Keulenaar

Orthomoleculair therapeut

BEKIJK VESTIGING
BodySwitch
Hoeksche Waard

Ik ben Diane Simonis, orthomoleculair therapeut van BodySwitch Hoeksche Waard en ik help je graag om je weer gezond en fit te voelen!

picture BodySwitch Hoeksche Waard

Diane Simonis

Orthomoleculair therapeut

BEKIJK VESTIGING
BodySwitch
Emmen

Mijn naam is Frank Jonkers, Integraal behandelaar, Orthomoleculair therapeut en specialist chronische ziektebeelden en auto-immuunziekten.

picture BodySwitch Emmen

Frank Jonkers

Orthomoleculair specialist en specialist auto-immuunziekten

BEKIJK VESTIGING

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

   JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

   BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.

   Meer weten over auto-immuunziekten?

   Download gratis ons auto-immuunziekten e-book en ontvang ook belangrijke informatie via e-mail.