Auto-immuunziekte behandelen bij BodySwitch

Kwaliteit van leven met een auto-immuunziekte verbeteren en je klachten verminderen?

Heeft u een auto immuunziekte waar u graag mee geholpen wilt worden? Dan bent u bij BodySwitch aan het juiste adres, wij kunnen u van uw klachten af helpen. Wij hebben specialisten in huis die alles weten van auto immuunziekten.

 

BodySwitch bestaat uit een team van specialisten die elkaar ondersteunen om jou van je problemen af te helpen. Dat is de kracht van BodySwitch.

 

Wil je meer weten over onze auto immuunziekten behandelingen? Lees dan verder of vul het contactformulier in.

Wat is een auto-immuunziekte?

Auto immuunziekten zijn ziektebeelden waarbij het immuunsysteem op eigen weefsel onaangepast reageert. Wat je moet weten is dat ons immuunsysteem nauw samenhangt met auto immuunziekten.

 

Het immuunsysteem beschermt ons lichaam tegen infecties (door bijvoorbeeld bacteriën, virussen, parasieten) en tegen kanker. Ook zorgt het voor reparaties van beschadigd weefsel.

 

Bij de geboorte hebben we al bepaalde afweermechanismen meegekregen, maar we bouwen een groot gedeelte van onze immuniteit op doordat we met ziekteverwekkers in aanraking komen.

 

Wanneer je immuunsysteem niet meer goed werkt, kun je daardoor ernstig ziek worden. Klachten bij auto-immuunziekten presenteren zich vaak in spieren, gewrichten, huid en interne organen, zoals nieren, hart, longen en bloedvaten.

Symptomen auto-immuunziekten

In de meeste gevallen spelen bij een autoimmuunziekte chronische ontstekingen van de organen of gewrichten een rol. Ook symptomen als vermoeidheid, depressie, pijnklachten en een algeheel ellendig gevoel hangen samen met dit type aandoeningen.

 

Symptomen en klachten die kunnen ontstaan hangt af van het soort auto-immuunziekte en welke weefsels er aangedaan worden. Soms is het effect plaatselijk, maar veel vaker is er malaise die het hele lichaam betreft.

 

Wat veel auto-immuunziektes gemeen hebben is dat wanneer het immuunsysteem overactief is, er sprake is van vermoeidheid en (laaggradige) ontstekingen die zich op allerlei plaatsen in het lichaam kunnen openbaren (denk aan de longen, darmen en huid).

 

Ook de hersenen, het zenuwstelsel en de gemoedstoestand kunnen er negatief door beïnvloed worden

Slechts 25% auto immuunziekten komt door erfelijke factoren.

Uit studies blijkt dat slechts 25% van de ziektebeelden waarbij auto-immuniteit een rol speelt, wordt bepaald door erfelijke factoren. Omgevingsfactoren bepalen voor meer dan 75% het ontstaan van auto-immuniteit.

 

Belangrijke omgevingsfactoren zijn voeding, darmflora, stress, toxines en infecties. En juist dit zijn de factoren die we bij BodySwitch kunnen behandelen!

 

Wil je meer weten over auto-immuunziekten en onze behandelingen? Neem dan contact op!

Auto-immuunziekten oorzaak

Bij een auto-immuunziekte is er sprake van een fout in de afweer (falend afweersysteem). Het immuunsysteem reageert te hevig en valt daarbij ook nog eens lichaamseigen cellen aan.

 

Bij veel auto-immuunziekten maakt het lichaam specifieke antistoffen aan die soms in bloedonderzoek kunnen worden gemeten. Bekende antistoffen zijn anti-TPO (bijvoorbeeld de ziekte van Hashimoto) en anti-TSI (ziekte van Graves). Er zijn ook auto-immuunziekten waar de antistoffen nog niet van  bekend zijn. Het is dan ook nog niet honderd procent bewezen dat het dan om een auto-immuunziekte gaat.

 

Wanneer het immuunsysteem sterk belast wordt en langdurig overactief is, is de kans dat een auto-immuunziekte zich openbaart vergroot. Vaak gaat er chronische stress (bijnieruitputting), ziekte (virussen) of een bevalling aan vooraf. Daarnaast kan ook een ongezond voedings- en leefpatroon het immuunsysteem actiever (en dus agressiever) maken.

 

Verhoogde bloedsuiker, grote hoeveelheden orgaanvet, voedselovergevoeligheden, allergieën, darmproblemen (lekkende darm syndroom) en een darmflora die uit balans is kunnen allemaal bijdragen aan een overactief immuunsysteem en dus auto-immuunziekten

Soorten auto-immuun ziekten

Hoeveel auto-immuunziekten er zijn is niet precies bekend. Vermoedelijk loopt het aantal op tot wel tegen de honderd. Sommige daarvan zijn zeldzaam. Ook is niet van alle ziektes met zekerheid vastgesteld dat er een auto-immuniteit onder ligt als oorzaak.

 

Bekende voorbeelden van (vermoedelijke) auto-immuunziekten zijn:

 

 • Schildklier: Ziekte van Hashimoto en ziekte van Graves
 • Hoofdhuid: Alopecia areata
 • Zenuwweefsel: Multiple sclerose (MS)
 • Spierweefsel (neuromusculair): Myasthenia gravis
 • Darm (verteringsstelsel): Ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, Coeliakie (gluten)
 • Huid: Psoriasis, lupus (huidlupus), vitiligo en lichen planus (ook slijmvliezen)
 • Alvleesklier (beta-cellen Eilandjes van Langerhans): Diabetes type 1
 • Gewrichten: Reumatoïde artritis
 • Traan- en speekselklieren: Syndroom van Sjögren
 • Bijnieren: Ziekte van Addison
 • Bindweefsel: Sclerodermie
 • Meerdere organen en weefsel: Systemische lupus

Auto-immuunziekte behandeling BodySwitch.

BodySwitch heeft een netwerk van samenwerkende specialisten wat veel expertise en kennis in huis heeft over de aanpak van de klachten bij auto-immuunziekten. Vele duizenden cliënten hebben in de afgelopen jaren veel baat gehad bij een behandeling in een van onze praktijken, en hun kwaliteit van leven aanzienlijk weten te verbeteren.

 

Bij BodySwitch gaan we op zoek naar de oorzaak van de auto-immuunziekte. Om de oorzaak te achterhalen doen we een uitgebreide analyse van je klachten. Hierbij hanteren wij een integrale aanpak en maken we gebruik van gespecialiseerd laboratoriumonderzoek (bloed en ontlasting).

 

Op basis van de uitkomsten van de analyse stellen we een persoonlijk behandelplan op. Hierdoor bestrijden we niet de symptomen, maar wordt het probleem vanuit de kern aangepakt!

BodySwitch is specialist in auto-immuunziekte behandelingen.

Wil je meer weten over auto-immuunziekten en onze behandelingen? Vul dan onderstaand contactformulier in. Maak een afspraak met een van onze therapeuten, vraag een gratis e-book aan of ontvang meer informatie per mail.

 

Dus wil je meer weten, vul dan het formulier in!

Meer weten of een vraag? Maak een afspraak met een van onze specialisten!

Ik had nooit verwacht dat ik van mijn klachten af zou kunnen komen. Ik heb al zoveel geprobeerd, maar niets hielp. Met de inzichten die ik heb gekregen, kan ik mijn leven weer in eigen hand nemen. Ik ben niet alleen pijnvrij, maar ook veel energieker. Nooit gedacht dat dit mogelijk zou zijn.

 

Pieter (behandeld voor overige klachten)

Behandeltraject auto-immuunziekten

Stap 1: Analyse

We starten de behandeling met een uitgebreide analyse. Om te achterhalen waar je klachten vandaan komen is het nodig dat we veel van je weten. Deze informatie verzamelen we door:

 

 • een uitgebreide online vragenlijst
 • een voedingsdagboek
 • een uitgebreid intakegesprek
 • aanvullend laboratoriumonderzoek (bloed en ontlasting)

 

Door de analyse van alle beschikbare informatie krijgen we inzicht in de factoren die een rol kunnen spelen bij het veroorzaken van de klachten.

Stap 2: Persoonlijk behandelplan

Op basis van de uitkomsten van de analysefase maken we een persoonlijk behandelplan voor je. Deze is gebaseerd op de vier pijlers: voeding, suppletie, beweging en mindset.

 

Het behandelplan is gericht op het aanpakken van de factoren die de klachten veroorzaken, zoals stress, voeding, parasieten, schimmels, en toxine. We geven daarnaast een uitgebreid beweegadvies, dat specifiek afgestemd is op je conditionele situatie. Doelstelling van de behandeling is dat je je snel beter en fitter voelt en de klachten afnemen.

 

Wij werken bij voorkeur samen met de behandelend arts of specialist, zodat in overleg het beste kan worden geboden voor de patiënt.

Stap 3: Begeleiding

De resultaten van je behandeling zijn mede afhankelijk van je motivatie en discipline. Onze specialisten begeleiden je hierbij intensief en besteden veel aandacht voor coaching en kennisoverdracht.

 

Om de voortgang goed te bewaken, plannen we regelmatig vervolgconsulten in. We bespreken de tussentijdse resultaten met je en indien nodig laten we aanvullend laboratoriumonderzoek doen. Als hier aanleiding voor is, passen we het behandelplan tussentijds aan.

 

Bijwerkingen en medicatie:
Ons uitgangspunt is dat een goede behandeling geen bijwerkingen heeft. Veel patiënten die bij ons komen gebruiken zware medicatie, waar zij graag vanaf willen, vanwege ernstige bijwerkingen die sommige medicijnen hebben.

 

Een voorbeeld hiervan is immunosuppressiva, die het immuunsysteem als het ware uitzet. Deze medicijnen kunnen als gevolg hebben dat bacteriële infecties vrij spel hebben om zich verder uit te breiden. Hierdoor kan het ziektebeeld kan verergeren. En soms hebben patiënten al veel operaties achter de rug tot aan het stadium van het plaatsen van een stoma.

 

Onze behandeling is erop gericht dat je je beter voelt, je klachten afnemen en je meer energie hebt. Bij veel patiënten is medicatie na afloop van de behandeling niet meer nodig. De ontstane schade door operaties kan helaas niet meer worden hersteld. Wel kan de gezondheidssituatie in de meeste gevallen worden gestabiliseerd en kan de kwaliteit van leven flink worden verbeterd.

Aanpak BodySwitch

Fase 0
Analyse
Fase 1
Opstart
Fase 2
Opbouw
Fase 3
Optimali-satie
Fase 4
Onderhoud

Auto-immuunziekten: achtergronden en inzichten

Bij BodySwitch kijken we naar de oorzaken van auto-immuunziekten. Vanuit onze visie is de ziekte op zichzelf niet erfelijk, maar de factoren die de ziekte veroorzaken kunnen erfelijk bepaald zijn. Denk daarbij aan intoleranties voor bijvoorbeeld lactose, zuivel en gluten. Ook bacteriën, parasieten, schimmels, virussen en gisten behoren tot de mogelijke oorzaken. Vaak zijn patiënten hier niet van op de hoogte of is dit nog niet (goed) is vastgesteld. Er is inmiddels enorm veel bekend over de oorzaken van onze sterk veranderde omgeving en leefstijlfactoren die ervoor zorgen dat we ziek worden. We noemen dit de epi-genetica. De rol van onze omgeving tot het tot uiting (expressie) komen van bepaalde genen. BodySwitch richt zich met name op de epi-genetische factoren en dus omgevingsfactoren bij het behandelen van de patiënt.

 

De wetenschappelijke ontwikkelingen binnen de epi-genetica volgen elkaar in hoog tempo op. We krijgen steeds meer zicht op de effecten van omgevingsfactoren die van invloed zijn op onze gezondheid. Dit is van groot belang omdat we inmiddels kunnen vaststellen dat veel van onze ziekten veroorzaakt worden door deze factoren. In de epi-genetica bestudeert men de omkeerbare erfelijke verandering in de gen-functies. Deze veranderingen treden op zonder wijzigingen van het DNA en zijn overdraagbaar op volgende generaties. Zelfs gewone voedingstoffen, maar ook toxines en stress kunnen de expressie van genen wijzigen en ons gezond of ziek maken.

 

Contact opnemen.
Wil je meer weten over auto immuunziekten of wil je informatie over een behandeling, vul dan ons contactformulier in of zoek hieronder je dichtstbijzijnde vestiging.

Aanbevolen vestigingen

Nisl diam etiam enim tempus facilisis sollicitudin sit. Et mattis aliquam lorem tortor pretium. Non arcu enim vitae maecenas leo etiam aenean.

BodySwitch
Heemskerk

Bekijk meer
BodySwitch
Rotterdam-Kralingen

Bekijk meer
BodySwitch
Alkmaar

Bekijk meer
BodySwitch
Hoeksche Waard

Bekijk meer

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

   JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

   BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.

   Meer weten over auto-immuunziekten?

   Download gratis ons auto-immuunziekten e-book en ontvang ook belangrijke informatie via e-mail.