FAQ

FAQ

Wat kost een orthomoleculair therapeut of arts?

Het intakeconsult bij BodySwitch duurt meestal 75 minuten en kost v.a. €157. Voor een los e-consult of advies van 25 minuten wordt €60 in rekening gebracht. De meeste aanvullende zorgverzekeringen geven een (beperkte) vergoeding voor onze orthomoleculaire consulten. Wij bekijken graag jouw vergoedingsmogelijkheden in een vrijblijvend adviesgesprek.

Ja, een orthomoleculaire arts heeft minimaal de opleiding tot basisarts gevolgd en heeft zich daarnaast nog gespecialiseerd in orthomoleculaire geneeskunde.

De orthomoleculair therapeuten bij BodySwitch hebben een HBO+-opleiding in orthomoleculaire geneeskunde of kPNI gevolgd. Vaak zijn zij ook ervaringsdeskundigen die hun eigen ervaring over hun traject naar een betere gezondheid met hun cliënten willen delen. Een orthomoleculaire arts heeft ook een universitaire studie tot minimaal basisarts succesvol afgerond.

Orthomoleculaire therapie is onderdeel van de natuurgeneeskunde. De natuurgeneeskunde streeft ernaar de gezondheid van mensen te verbeteren met behulp van natuurlijke middelen. Orthomoleculaire therapeuten willen daarbij zogenoemde ‘optimale concentraties’ voedingsstoffen in iemands lichaam bewerkstelligen.

Onze Orthomoleculair Therapeuten zijn geschoold op minimaal HBO-niveau. De opleidingen zijn geaccrediteerd door de beroepsverenigingen met hoogste opleidingseisen (zoals MBOG, CAT, NWP). De (meeste) behandelaars in de BodySwitch praktijken zijn aangesloten bij de enige beroepsvereniging die specifiek op orthomoleculaire geneeskunde is gericht, de Maatschappij tot Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde).

Een orthomoleculair therapeut kan u niet alleen ondersteuning bieden als u lichamelijk hinder ondervindt door een chronische aandoening, maar draagt tevens bij aan het (preventief) verbeteren van uw algehele lichamelijke gezondheid door de balans in uw lichaam te herstellen.

Een orthomoleculair diëtist werkt vanuit de visie dat voeding de juiste stoffen moet leveren voor het verbeteren en of behouden van de gezondheid. Om dat te bereiken, streven wij naar een op de persoon afgestemd leefstijladvies dat alle lichaamsprocessen ondersteunt en bevordert. Bij chronische klachten is het nodig eerst specifiek onderzoek van bloed- of ontlasting te laten uitvoeren om de oorzaak van de klachten te verklaren.

Orthomoleculaire therapie heeft als doel de gezondheid te optimaliseren en kijkt naar het totale plaatje. Een goede en uitgebalanceerde voeding, voldoende ontspanning en voldoende beweging draagt bij aan onze gezondheid.

Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en moleculair staat voor: de moleculen. De Orthomoleculaire geneeskunde maakt gebruik van natuurlijke middelen die ingezet worden om de gezondheid te ondersteunen of te behouden.

De Orthomoleculaire voedingsleer heeft als doel al de lichaamscellen van optimale hoeveelheid voedingstoffen te voorzien. Behalve vitaminen en mineralen zijn de juiste aminozuren, vetzuren, fytonutriënten (plantstoffen) en niet te vergeten water, de voedingsstoffen waar het allemaal om draait.

Als Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut heeft u voldoende inzicht in de verschillende biochemische processen van het lichaam en bent u in staat een gerichte interventie in te zetten ter bevordering van het zelfgenezend vermogen van het menselijk lichaam om ziekteprocessen te voorkomen of te herstellen.

De wetenschappelijke inzichten en studies uit de voedinglsleer, moleculaire biologie en biochemie vormen de basis van de orthomoleculaire geneeskunde. Een therapeut heeft geleerd de onderlinge samenhang van de verschillende systemen te begrijpen. Tijdens  de anamnese (intakeconsult) wordt de informatie uit onze al ingevulde online vragenlijst uitvoerig met onze clienten geanalyseerd en wordt een plan van aanpak voorgesteld.

De meeste aanvullende zorgverzekeringen geven een vergoeding voor een orthomoleculaire consult bij een BodySwitch praktijk. Sommige zorgverzekeringen vergoeden uitsluitend consulten door een   orthomoleculair arts. Vraag vrijblijvend om advies.

Orthomoleculaire geneeskunde valt onder de vergoeding ‘alternatieve geneeswijzen’ in de aanvullende zorgverzekering. Omdat het niet onder de basisverzekering valt, hoef je ook geen (vrijwillig) eigen risico te betalen. Niet alle zorgverzekeringen vergoeden orthomoleculaire geneeskunde. Kijk in de details polisvoorwaarden in de vergelijking wat de verschillende zorgverzekeraars vergoeden. Let op dat als je verschillende alternatieve behandelingen ondergaat, bijvoorbeeld orthomoleculaire geneeskunde en acupunctuur, er maximale vergoeding geldt voor alle alternatieve behandelingen bij elkaar. 

Verder stellen zorgverzekeraars vaak als eis dat een behandelaar bij bijvoorbeeld de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG) moet zijn aangesloten. Kijk dus goed of je recht hebt op een vergoeding en dat je behandelaar is aangesloten bij de beroepsvereniging die jouw zorgverzekering heeft aangegeven.​

 

Via onderstaande link krijgt u een overzicht van alle vergoedingen voor orthomoleculaire consulten door de zorgverzekeringen:

https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/orthomoleculaire-geneeskunde

Een aanvullende verzekering vergoedt zorg die de basis zorgverzekering  niet vergoedt. In tegenstelling tot de basisverzekering is een aanvullende verzekering niet verplicht. Je sluit een aanvullende verzekering alleen af als de kans bestaat dat de basisverzekering niet voldoende dekking biedt. Kijk hier dus goed naar voordat je een verzekering afsluit.

Via deze link ‘zorgverzekering’ krijgt u een duidelijk inzicht welke zorgverzekering in uw geval het beste past.

1. Oorzaakanalyse op biochemisch niveau

Orthomoleculaire therapeuten richten zich op verstoringen in de biochemie van het lichaam. Ze gaan op zoek naar tekorten of overschotten aan nutriënten (vitamines, mineralen, vetzuren), hormonale disbalans, darmproblemen of belastende ontstekingsprocessen.

👉 Ze stellen vragen als:

  • Worden voedingsstoffen goed opgenomen?
  • Zijn er tekorten aan magnesium, B12, omega 3 of vitamine D?
  • Welke rol speelt (verborgen) ontsteking of insulineresistentie?

➡️ Dit maakt de aanpak dieper en meer individueel onderbouwd dan alleen leefstijl- of voedingsadvies.

2. Gebruik van laboratoriumdiagnostiek

Orthomoleculaire therapeuten gebruiken vaak specifiek bloed-, ontlasting- of urinetesten om inzicht te krijgen in de interne toestand van het lichaam. Deze tests gaan vaak verder dan wat regulier wordt afgenomen (zoals darmmicrobioom-analyse, nutriëntentekorten of voedselintoleranties).

➡️ De behandeling is daardoor gebaseerd op objectieve data én op het individuele verhaal van de cliënt.

3. Voeding, leefstijl en suppletie als therapie

Waar reguliere zorg vaak medicatie voorschrijft en leefstijlcoaches zich beperken tot gedragsverandering, combineert de orthomoleculaire zorg therapeutische voeding, suppletie en leefstijl in samenhang. Dit maakt de aanpak:

  • Dieper dan alleen coaching
  • Meer onderbouwd dan veel natuurgeneeskundige benaderingen
  • Fysiologisch specifieker dan homeopathie
4. Individueel en systeemgericht

Een orthomoleculair therapeut kijkt niet naar de klacht, maar naar het systeem van de mens:

  • Wat is de onderliggende oorzaak van die vermoeidheid?
  • Wat verklaart die ontstekingen of hormonale disbalans?
  • Hoe beïnvloeden stress, slaap, voeding, en genen elkaar?

➡️ Dit is vaak effectiever bij complexe, chronische klachten die niet met één pil of therapie op te lossen zijn.

5. Verbinding tussen leefstijl en wetenschap

Orthomoleculaire geneeskunde verbindt leefstijlinterventies met moderne (bio)medische kennis. Veel therapeuten zijn goed opgeleid (vaak HBO/WO-niveau) en baseren zich op actuele literatuur over mitochondriale functie, darmflora, metabolisme en neuro-inflammatie.

⚖️ Vergelijking met andere zorgverleners

Zorgverlener

Unieke sterkte

Mogelijke beperking

Reguliere arts

Medisch diagnostisch sterk, acuut en evidence-based

Richt zich vaak op symptoombestrijding

Leefstijlcoach

Gedrag, motivatie en structuur

Minder diepgaand op biochemisch of hormonaal niveau

Natuurgeneeskundige

Holistische kijk, energiegericht

Minder concreet/meetbaar, weinig lab-ondersteuning

Homeopaat

Fijngevoelig voor emotionele signalen

Niet altijd wetenschappelijk onderbouwd

Osteopaat

Zeer sterk in fysieke klachten en spanningspatronen

Minder invloed op interne processen zoals voeding

Orthomoleculair

(Zelf) inzicht in oorzaak door labonderzoek, oplossing door voeding, leefstijl en suppletie

Geen ‘quick fix’ oplossing

✅ Conclusie

Een orthomoleculaire therapeut of arts combineert het beste van meerdere werelden:

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Holistisch en systeemgericht
  • Praktisch toepasbaar
  • Met oog voor zowel lichaam als gedrag

Voor mensen met chronische, onbegrepen of hardnekkige klachten biedt deze benadering vaak inzichten en resultaten die elders niet worden gevonden — juist doordat men teruggaat naar de oorzaak in plaats van het bestrijden van symptomen.

Je moet

  • Beschikken over een Hbo+ denkniveau.
  • De Engelse taal machtig zijn, in elk geval kunnen lezen en interpreteren.
  • Verder willen kijken dan symptoombestrijding.
  • De echte oorzaken van de chronische klachten willen onderzoeken.•

Ga op zoek naar een ‘evidence informed’ beroepsopleiding in de orthomoleculaire geneeskunde die is geaccrediteerd door een beroepsvereniging, zoals MBOG, CAT of NWP.

JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.