auto-immuunziekten-img

Auto-immuunziekten: gezond behandelen vanuit de oorzaak

Je wordt gediagnosticeerd met een auto-immuunziekte. Men zegt dat je lichaam zichzelf aanvalt en er niets aan te doen is. De oorzaak is niet bekend. Maar is dat wel zo?
Het is dan juist zaak om de uitlokkende factoren op te sporen.

Het aantal mensen met auto-immuunziekten neemt schrikbarend toe. Steeds meer mensen krijgen ermee te maken. Veelvoorkomende auto-immuunziekten zijn psoriasis, de Ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, reuma, sarcoïdose, schildklierproblemen, hart- en vaatziekten, Lichen Sclerosus, Fibromyalgie. In de meeste gevallen hoort daar ook een laag energie-niveau bij en vaak (veel) pijn, telkens aandrang om naar het toilet te gaan, en is de levenskwaliteit behoorlijk afgenomen.
Daarbij lopen vrouwen vaak een groter risico dan mannen om een auto-immuunziekte te krijgen. Meestal wordt gezegd dat ziektebeelden waarbij auto-immuniteit een rol speelt, worden bepaald door erfelijke factoren. Die kunnen meespelen, maar altijd zijn omgevingsfactoren hoofdbepalend en zorgen ervoor of een gen-defect tot expressie komt. We noemen dat epigenetische factoren (omgevingsfactoren). Dat zijn factoren zoals voeding, toxines, zware metalen en andere omgevingsvervuiling en infectie door bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

Wat is een auto-immuunziekte?

Er wordt gezegd dat auto-immuunziekten ziektebeelden zijn waarbij het immuunsysteem negatief op het eigen weefsel reageert of het eigen weefsel aanvalt. Auto-immuunziekten vormen de meest voorkomende chronische ziekten. Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft één of meerdere chronische ziekten. Klachten hebben vaak te maken met spieren, gewrichten, huid en interne organen. Vaak ontstaat de ziekte op latere leeftijd plotseling en staan we voor een raadsel: waar komen je klachten toch vandaan? Dat is een opeenstapeling van een langere periode totdat het teveel is geworden voor je lichaam. Je lichaam en immuunsysteem is geniaal ontworpen.
Je lichaam en immuunsysteem zal nooit uit het niets zichzelf aanvallen. Het is wel makkelijk om dat te zeggen, maar er zullen altijd uitlokkende factoren zijn.
En zolang men niet zoekt naar welke factoren jou chronisch ziek maken en houden zal het probleem blijven bestaan. Blussen met zware medicatie met veel bijwerkingen kan een keuze zijn, maar het immuunsysteem en je lichaam zal daar niet beter door gaan functioneren (denk ook aan de vaak zéér zware bijwerkingen).
Logischer is om de ziekmakende factoren in kaart te brengen en op te sporen.
Het is dus de kunst om juist die factoren op te sporen die je ziek maken en houden. Dat doen we middels gespecialiseerd labonderzoek.

Op zoek naar de oorzaak: de puzzelstukjes bij elkaar

Dat het niet makkelijk is om de puzzel te maken, is jou niet aan te rekenen. Want in de meeste gevallen wordt er gemakkelijk een diagnose gesteld waarbij er medicatie kan worden ingezet. Maar daarbij verliezen we dus de oorzaak van jouw klachten uit het oog. Zonde, want daar valt nu net zoveel te winnen! Wat je ervoor nodig hebt om de oorzaken van jouw ziekte te ontdekken, zijn tijd en gespecialiseerd labonderzoek gericht op het achterhalen van de oorzaken. Vaak is tijdgebrek en de behandeling die is gefocust op symptoombestrijding de reden dat er geen oorzaken in kaart zijn gebracht.

Geen gemiddelde patiënt

Als behandelend specialist bij BodySwitch Emmen zie ik iedere dag mensen die met zo’n situatie te maken hebben. Ze voelen zich ziek, en willen graag onderzoeken wat daar de bron van is. In dit soort situaties moet je specifiek per patiënt kijken hoe de situatie is. Want protocollen in de geneeskunde zijn gebaseerd op de gemiddelde patiënt. Maar een gemiddelde patiënt bestaat niet. Er zijn altijd unieke omstandigheden en iedere patiënt is uniek. Daarom vind ik het erg belangrijk om voldoende tijd te maken zodat jij je verhaal kunt doen, inclusief alle belangrijke informatie die we kunnen gebruiken voor een plan dat jou helpt je beter te laten voelen.

Omgevingsfactoren

Is er bijvoorbeeld al eens gekeken naar je voeding, status van je darmen (een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem) en omgeving? Natuurlijk spelen genen een rol in hoe jouw lichaam ontwikkelt. Maar omgevingsfactoren zijn van grote invloed op hóé de genen zich ontwikkelen en waar zij ontsporen. Een ziekte kun je dan zien als een fysiek signaal dat er iets niet pluis is met hoe we omgaan met ons lichaam. Regelmatig heb ik lezingen gegeven over dit onderwerp, en nog ieder dag ben ik in mijn praktijk gefascineerd over hoe snel de zogenaamde ‘chronische ziekten‘ omgebogen of teruggedraaid kunnen worden. Want wanneer je in kaart hebt wat het is dat ons ziek maakt, kun je er ook daadwerkelijk wat aan gaan doen.

Een goede gezondheid als enige bijwerking

Bij BodySwitch werken we met een integrale behandelwijze. Ik heb mij sinds langere tijd gespecialiseerd in chronische ziektebeelden en auto-immuunziekten.
Integraal betekent “alles omvattend”. Ik zie vrijwel niets over het hoofd door de ervaring en de gespecialiseerde onderzoeken.
Dit betekent dat we samen de oorzaak van (ziekte)processen opsporen en aanpakken, in plaats van alleen de signalen te onderdrukken. Om dit te doen, maak ik gebruik van gespecialiseerd laboratoriumonderzoek (o.a. bloed en ontlasting). Op basis van de uitkomsten van de analyse stellen we een persoonlijk behandelplan op gericht op het aanpakken van de oorzaken zodat jouw lichaam fitter en sterker wordt. Denk hierbij ook aan voedingstekorten die we op basis van de uitkomsten van het onderzoek aanvullen op basis van Orthomoleculaire geneeskunde.
Want als we ons lichaam goed voeden en slechte stoffen weghalen, kan het lichaam zich weer zo goed mogelijk herstellen. Deze aanpak heeft geen negatieve bijwerkingen en is voor iedereen geschikt. De enige bijwerking is een betere gezondheid en meer energie!

Over BodySwitch Emmen

Vanuit mijn BodySwitch praktijk in Emmen reik ik je graag handvatten aan om je beter in je lijf en hoofd te voelen. Zo kan ik, op basis van jouw probleem en wens, een stappenplan voor je maken en adviezen geven over waar jij en jouw lichaam baat bij hebben. Dat stappenplan bestaat uit de voeding die het beste bij jou past en gerichte voedingssuppletie om de lichaamsprocessen weer in goede banen te leiden. Zo kun je je langzaam weer energieker en fitter voelen, kunnen de gezondheidsproblemen langzamerhand afnemen en kan medicatie vaak worden geminderd of gestopt in overleg en op een verantwoorde manier. De kwaliteit van leven kan daardoor enorm toenemen. Tot ziens in mijn praktijk? Ik wens je een heel goede gezondheid!

Frank Jonkers –  BodySwitch Emmen
Specialist Auto-Immuunziekten en chronische ziektebeelden.

BodySwitch-praktijk – https://www.bodyswitch.nl/vestigingen/emmen/

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.