Vermoeidheidsklachten? Heb jij het Chronisch vermoeidheidssyndroom?

Ben je vaak moe en heb je vermoeidheidsklachten?

Steeds meer mensen hebben vermoeidheidsklachten. Om diverse redenen en van mild tot erg. Grote kans dat jij een van de mensen bent die vermoeidheidsklachten heeft. Maar hoe ernstig is dit? En speelt er meer dan vermoeidheid alleen? Ben je bijvoorbeeld chronisch moe of heb je misschien zelfs een chronisch vermoeidheidssyndroom?

Iedereen is wel eens moe. Na een lange of inspannende dag heb je ’s avonds nog maar weinig energie over. Dan is een nachtje goed slapen meestal voldoende om je weer fit te voelen…

Maar wat als je niet fit wakker wordt en je langere tijd vermoeid bent waardoor je niet goed kunt functioneren? Dan is er mogelijk sprake van een probleem!

Herken jij je hierin? Dan heb je mogelijk het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Wat is het chronisch vermoeidheidssyndroom?

Het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) of Myalgische Encefalomyelitis (ME) is een syndroom dat veroorzaakt wordt door een chronische ontstekingsreactie in het lichaam en is mogelijk de veroorzaker van jouw vermoeidheidsklachten. Het belangrijkste kenmerk hiervan is een ernstige langdurige vermoeidheid, die het lichamelijk en geestelijk functioneren ernstig negatief beïnvloedt.

De term Myalgische Encefalomyelitis (ME) betekent letterlijk: een ontsteking van de hersenen en het ruggenmerg.

Symptomen chronische vermoeidheid

Het chronisch vermoeidheidssyndroom heeft een aantal duidelijke kenmerken. De klachten zijn:

  • Ernstige vermoeidheidsklachten;
  • Onverklaarbaar;
  • Continu aanwezig;
  • Nieuw of hebben een duidelijk begin (niet het hele leven al aanwezig).


Herken jij deze klachten en wil je weten of wij je kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Ernstige vermoeidheidsklachten

De meeste mensen die te maken hebben met het chronisch vermoeidheidssyndroom hebben veel vermoeidheidsklachten en ervaren doorlopend last van vermoeidheid. Sommige mensen voelen zich continu moe en anderen juist afwisselend: dan weer moe, dan weer fit.

De vermoeidheid kan zich uiten in verschillende symptomen zoals hoofdpijn, klachten in de nek, schouder of rug, geheugenverlies of een voortdurend lamlendig of futloos gevoel.

Oorzaken chronische vermoeidheid

Langdurige vermoeidheid of oververmoeidheid kan vele oorzaken hebben zoals structureel te weinig slapen of stress. Heel vaak is er echter een samenhang met andere medische aandoeningen zoals bijvoorbeeld schildklierklachten, suikerziekte of hart- en vaatziekten. Er kan ook sprake zijn van bloedarmoede, een disbalans in de hormoonhuishouding of tekorten aan bepaalde voedingsstoffen.

Heb je last van voortdurende, zware en onverklaarbare vermoeidheid? Dan kan het dus zijn dat je het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) hebt.

Chronische vermoeidheidsklachten behandelen

BodySwitch behandelt cliënten met allerlei vermoeidheidsklachten, waaronder het chronisch vermoeidheidssyndroom.

We gaan altijd eerst op zoek naar de oorzaak van de vermoeidheidsklachten. Om de oorzaak te achterhalen maken we een uitgebreide analyse van je klachten. Hierbij hanteren wij een integrale aanpak en maken gebruik van gespecialiseerd laboratoriumonderzoek (bloed, speeksel, urine en ontlasting).

Op basis van de resultaten van het onderzoek stellen we een persoonlijk behandelplan op. Hierdoor bestrijden we niet de symptomen, maar wordt het probleem vanuit de kern aangepakt.

De behandeling is erop gericht dat je je snel beter voelt, de vermoeidheidsklachten afnemen en verdwijnen.

Meer weten over de behandeling van chronische vermoeidheid en vermoeidheidsklachten?

Wil je meer weten over onze behandeling en wil je van je vermoeidheidsklachten af? Vul dan onderstaand contactformulier in.

 

Wij brengen je in contact met de juiste specialist!

Meer weten? Neem contact op!

blockquote

Twee jaar geleden begon ik mij heel erg moe en lamlendig te voelen. Ik zat in een drukke fase met kleine kinderen en een pittige baan. De huisarts dacht dat ik tegen een burn-out aan zat. Ik ben het rustiger aan gaan doen en minder gaan werken. Helaas hielp dit niet: de klachten werden alleen maar erger. Gelukkig ben ik door de behandeling bij BodySwitch erachter gekomen, wat de oorzaak was van mijn klachten. Ik heb mijn leefstijl en voedingspatroon grondig aan moeten passen, maar ik voel me weer fit en energiek.

 

Claudia (behandeld voor vermoeidheidsklachten/burn-out)

Behandeltraject vermoeidheidsklachten

Stap 1: Analyse

 

We starten de behandeling met een uitgebreide analyse. Om te achterhalen waar je klachten vandaan komen, is het nodig dat we veel van je weten. Deze informatie verzamelen we door:

 

  • een uitgebreide online vragenlijst
  • een voedingsdagboek
  • een uitgebreid intakegesprek
  • aanvullend laboratoriumonderzoek (bloed en ontlasting)

 

Door de analyse van alle beschikbare informatie krijgen we inzicht in de factoren die een rol kunnen spelen bij het veroorzaken van de klachten. Bij vermoeidheidsklachten spelen chronische ontstekingen in de darmen, stress en een aangetast immuunsysteem vaak een rol.

Stap 2: Persoonlijk behandelplan

 

Op basis van de uitkomsten van de analysefase maken we een persoonlijk behandelplan voor je. Dit is gebaseerd op de vier pijlers: voeding, suppletie, beweging en mindset.

 

Het behandelplan is gericht op het aanpakken van de factoren die de ziekte veroorzaken. Met de juiste voeding en suppletie wordt het immuunsysteem tot rust gebracht en schadelijke stoffen verwijderd.

 

De juiste voeding ondersteund door supplementen voorkomt verdere prikkeling van het immuunsysteem. De ontstekingen in de darmen worden tot rust gebracht en de voedingstekorten aangevuld.

 

Je voelt je meestal weer snel energieker en fitter.

Stap 3: Begeleiding

 

De resultaten van je behandeling zijn mede afhankelijk van je motivatie en discipline. Om je hierbij te begeleiden besteden onze specialisten veel aandacht aan coaching en kennisoverdracht. We geven daarnaast een uitgebreid beweegadvies, die specifiek afgestemd is op jouw conditionele situatie.

 

Om de voortgang goed te bewaken, plannen we regelmatig vervolgconsulten in. We bespreken de tussentijdse resultaten met je en indien nodig laten we aanvullend laboratoriumonderzoek doen. Als hier aanleiding voor is, passen we het behandelplan tussentijds aan.

Aanpak BodySwitch

Fase 0
Analyse
Fase 1
Opstart
Fase 2
Opbouw
Fase 3
Optimali-satie
Fase 4
Onderhoud

Chronisch vermoeidheidssyndroom en vermoeidheidsklachten: achtergronden en inzichten

In bijna alle gevallen van het chronisch vermoeidheidssyndroom is een chronisch, laaggradige ontsteking van de darmen betrokken. Dit kan door vele factoren worden veroorzaakt. Bij een chronische ontsteking van de darmen is ons immuunsysteem continu actief. Hierdoor wordt veel energie verbruikt, waardoor vermoeidheid en uitputting op de loer liggen.

 

Alleen een chronische laaggradige ontsteking in de darm is niet voldoende om het chronisch vermoeidheidssyndroom te ontwikkelen. Bijna altijd is er een acuut stress-verhogend moment aan te wijzen, waarop deze aandoening zich manifesteert. Veel voorkomend zijn een infectie (bacterie of virus), maar soms ook na acute uitputting (bijvoorbeeld met weinig training een zeer intensieve of aanhoudende sportinspanning geleverd te hebben).

 

Bij acute infecties is een goed functionerend immuunsysteem onmisbaar. Als het immuunsysteem chronisch geactiveerd wordt, kan dit schadelijk zijn voor het lichaam. Om schadelijke binnendringers te doden, produceert het immuunsysteem toxische stoffen. Deze kunnen ook de eigen lichaamscellen kapot maken.

 

De beschadiging van lichaamseigen cellen zorgt vervolgens weer voor een activatie van het immuunsysteem. Zo ontstaat er een negatieve spiraal en onderhoudt dit probleem zichzelf.

 

Contact opnemen.
Wil je meer weten over vermoeidheidsklachten, het chronisch vermoeidheidssyndroom, of wil je informatie over een behandeling, vul dan ons contactformulier in of zoek hieronder je dichtstbijzijnde vestiging.

Aanbevolen vestigingen

Voor deze behandeling kunt u terecht bij een van onze onderstaande aanbevolen vestigingen.

BodySwitch
Amsterdam-West

Ik ben Sicco Weertman, orthomoleculair arts. Na een initiële carrière van zo’n 7 jaar in de reguliere geneeskunde, heb ik mij verder ontwikkeld in de integrale geneeskunde.

picture BodySwitch Amsterdam-West

Sicco Weertman

Orthomoleculair arts

BEKIJK VESTIGING

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.

      Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen?

      Meld je dan gratis aan voor een adviesgesprek en ontvang persoonlijk advies voor jouw situatie.