Deskercise: tips om meer te bewegen op je werk – deel 9


Simpele maar effectieve workouts tijdens je werk? Ze bestaan! Ga de zitziekte te lijf met Desk-ercise.

De hele dag zitten kost ons levensjaren. Ondanks dit feit, zitten de meeste Nederlanders de hele dag op kantoor en ontspannen ze na het werk. Zitten vergroot het risico op rugproblemen, obesitas gerelateerde ziektes en verkort onze levensduur. Veel van ons hebben zulke drukke agenda’s dat het lastig is om daar een workout in te plannen.
Maar lichamelijk actief blijven gedurende de dag, is makkelijker dan je denkt! Het is niet alleen goed voor je gezondheid maar ook voor je brein en je productiviteit. Wij publiceren 45 tips in 9 series van 5 om actief te blijven tijdens je werk. Dit is het negende en daarmee laatste deel:

⦿ Je rug rechten
Recht je rug, trek je schouders naar achteren, laat je schouders zakken en zet je voeten plat op de vloer. Deze simpele aanpassing kan rug problemen helpen voorkomen en vermijdt lichamelijke vermoeidheid als je lange dagen maakt. Check daarom regelmatig of je rechtop zit!

⦿ Voet alfabet
Een mentaal aantrekkelijke oefening om te doen als je verveeld achter je bureau zit is het voetalfabet. Doe je schoen uit onder je bureau. Schrijf daarna met een gestrekt been, met je grote teen de letters van het alfabet.  Spreid je tenen als je de letters schrijft. Herhaal met je andere been. Deze oefening verbetert de kracht van je enkel, de souplesse van je tenen en voeten en strekt je Achillespees.

⦿ Kantel je bekken
Ga op het midden van je stoel zitten en zet je voeten plat op de vloer. Leg je handen vlak op je bureau krom je lage rug, span je buikspieren aan en trek als het ware je heupen in de richting van je buik alsof je een crunch doet. Doe 10 tot 20 herhalingen 3 tot 4 keer per dag.

⦿ Gebruik een fitnessband
Met een weerstandsband kun je verschillende oefeningen doen voor je bovenlichaam, waaronder je schouders, borst, biceps en triceps.

⦿ Vinger-Duim oefening
Een goede manier om je handen en je hersenen te stimuleren is door je vingers met je duim aan te raken. Dit daagt je hersenen uit door zowel je concentratie als je hand-oog concentratie te activeren. Tik met je duim elke vinger in de juiste volgorde aan en blijf dit herhalen. Hoe vaker en sneller je dit doet, hoe uitdagender het wordt.

 

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.