Eet meer bonen, goed voor je gezondheid en gewicht

Gemaakt op 6 oktober 2017

Bonen zijn supervoedsel bij uitstek. Je krijgt er veel energie van. Ze bevatten veel eiwitten, vezels en langzame koolhydraten. Eigenlijk alle factoren die passen in een verantwoorde voeding. Daarnaast zijn bonen ook financieel aantrekkelijk. Ze zijn immers niet duur als je ze koopt in gedroogde vorm. Daarnaast zijn ze lang houdbaar en je kunt er veel mee variëren in de keuken. Het is jammer dat bonen vandaag de dag eigenlijk nog veel te weinig gebruikt worden.

Voordelen
Bonen geven je langer een verzadigd gevoel. Dit komt door de vele vezels en proteïnes waardoor ze langer in het lichaam blijven. Ze zorgen ook voor een goede spijsvertering. Verder houden ze de bloedsuikerspiegel op een goed niveau, waardoor je minder behoefte hebt aan zoete tussendoortjes. Ze zijn gemakkelijk te kruiden en je hoeft er maar weinig vet aan toe te voegen. Ideaal dus als je af wilt van overgewicht of op gewicht wilt blijven.

Bonen en gas
Iedereen weet wel wat er gebeurd als je bonen eet… Als je niet gewend bent om bonen te eten, zorgen ze inderdaad voor veel gassen in het spijsverteringssysteem. Dit kan je echter wel wat verhelpen. Eet kleine hoeveelheden bonen en doe dit voordat je actief bent. Hoe meer je beweegt na het eten van bonen, hoe meer de gassen opgebroken zullen worden. Eet ook bonen op regelmatige basis, dan wordt je lichaam aan deze gassen gewend en zal je er minder last van hebben.

In de winkel
Bonen kan je in 2 varianten kopen. In gedroogde vorm die je eerst lang moet laten weken en daarna koken. Als je dat teveel werk vindt, kun je als alternatief bonen of linzen uit pot nemen (Let wel op dat er geen suiker is toegevoegd!). Kies niet voor de blik variant vanwege de vaak aanwezige binnenkant van kunststof die BPA bevatten en slechts zijn voor je hormoonhuishouding! Uit pot zijn ze al geweekt en gekookt en dus al bijna klaar, en daardoor snel te gebruiken. De droge bonen dienen eerst geweekt te worden in water, en dit minstens 8 uur (bij voorkeur ’s nachts). De geweekte bonen kan je daarna in een pan zachtjes laten koken (ze moeten volledig onder water staan). Dit duurt, afhankelijk van welk soort bonen, 1 tot 4 uur. Daarna dienen de bonen gekruid te worden. Je kan ze toevoegen aan een soep, roerbakgroenten, een rijstgerecht,…

Probeer om minstens 2 keer per week bonen te eten. Zo raakt je lichaam eraan gewend, en je zal merken dat je daardoor meer energie krijgt.

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.