Fecesonderzoek – Maag-en darmklachten

Een gezonde darm is de basis van een goede gezondheid
In de darmen huizen miljoenen bacteriën. Deze hebben meer taken dan alleen ons voedsel te verteren en uit te scheiden. Wat veel mensen niet weten is dat ons darmstelsel uiterst complex is. In onze darmen vinden continue processen plaats, die zorgen voor een optimale immuniteit (weerstand) waarbij onze darmen constant ‘communiceren’ met alle slijmvliezen in ons lichaam. Allerlei atypische klachten zoals eczeem, oorontsteking, vaginale infecties, astma etc. ontstaan onder andere ten gevolge van immuniteitsstoornissen in onze darmen.

In dit onderzoek wordt de hoeveelheid goede (residente) bacteriën en slechte (transiënte) bacteriën bepaald. Daarbij wordt naar de vertering van het voedsel gekeken. Gaat het allemaal goed met de opname en verwerking van eiwitten, vetten en koolhydraten? Ook de pH (zuurgraad) van de ontlasting zegt iets over het wel of niet goed functioneren van onze darmen. Tenslotte wordt de aanwezigheid van gisten en schimmels bepaald. Bij een verhoogde aanwezigheid van gisten en schimmels, die ontstekingen veroorzaken, heeft de lever een te grote taak afvalstoffen weg te werken. En kunnen klachten ontstaan die zich uiten in hoofdpijn, (extreme) vermoeidheid of algehele malaise etc.

Zie ook het artikel over een lekkende darm in de kennisbank.

De kwaliteit van de darm
Het functioneren van het darmslijmvlies is alles bepalend voor een goede gezondheid. Wanneer dit op welke manier dan ook wordt ondermijnd zullen er klachten ontstaan. In het onderzoek worden er parameters getest die kenmerkend zijn voor de werking van het darmslijmvlies. Een goede parameter voor het bepalen van de immuniteit is het secretorisch IgA. Een afwijkende uitslag, dus te veel of te weinig secretorisch IgA, geeft aan dat het afweermechanisme van de darmen onvoldoende functioneert. Het afweereiwit betadefensine is ons lichaamseigen afdodingsmechanisme. Dagelijks komen via ons eten en milieuinvloeden, ziektemakende kiemen en lichaamsvreemde stoffen ons lichaam binnen en zal de darm hierop het beta-defensine in werking stellen. Ontstaan er ondanks deze afweermechanismen ontstekingen in de darmen en wordt de darmwand aangetast dan zal het lichaam alpha-1-antitripsine aanmaken. Een goede manier om te testen of we over een goede darmflora beschikken is het testen van virulente factoren. Virulente factoren zijn schadelijke effecten die bacteriën op onze darm en lichaam kunnen uitoefenen. In een gezonde darmflora zijn virulente factoren nauwelijks aanwezig.

Eet u iets wat u niet goed kunt verdragen
Een evenwichtige uitgebalanceerde voeding is noodzakelijk voor een gezonde darm en een gezond lichaam. Ook is het mogelijk dat voedingsmiddelen die wel gezond zijn soms toch niet verdragen worden. Wanneer wij deze voedingsmiddelen toch regelmatig tot ons nemen dan kan dit mogelijk irritaties in de darmen veroorzaken. Ook kunnen er minder typische klachten optreden zoals spier- of aanhechtingspijnen, moeheid of prikkelbaarheid.

Aanvullende onderzoeken
In sommige gevallen is het niet voldoende alleen de “Basisscreening darm” te doen. Dan is het juist nodig om een nog groter vergrootglas op te zetten en nog uitgebreider naar de oorzaak van de klachten te kijken. Een van de meest over het hoofd geziene stoorfactoren bij chronische ziektes is de aanwezigheid van parasieten. Deze niet uitgenodigde “mee-eters” kunnen voor een groot aantal klachten verantwoordelijk zijn.

Parasieten kunnen klachten veroorzaken die niet altijd laten vermoeden dat de oorzaak in de darmen ligt, denk bijvoorbeeld aan de volgende klachten:

  • prikkelbare darmsyndroom
  • diarree
  • darmontstekingen
  • chronische vermoeidheidssyndroom
  • spier- en gewrichtsklachten
  • voedingsovergevoeligheden
  • huidproblemen, zoals eczeem
  • ontwikkelingstoornissen bij kinderen (lichamelijk en geestelijk)

hormonale storingen

Verteringsproblemen
Om de voeding goed te kunnen verteren produceert ons lichaam dagelijks 1,5 à 2 liter pancreassap. Dit sap is nodig om de voeding goed te verteren maar ook om de zure maaginhoud minder zuur te maken. Als er te weinig van de pancreassap (alvleeskliersap) geproduceerd wordt kan de vertering niet optimaal functioneren en ontwikkelen zich in toenemende mate tekorten aan voedingsstoffen, die in vrijwel alle gevallen nauwelijks beïnvloed kunnen worden door een aanvulling met supplementen.

Met name de vet oplosbare vitaminen, maar ook zink, worden gebonden aan de vetstoffen in de voeding en in plaats van beschikbaar te komen voor opname belanden zij in de uitscheiding. Juist een tekort aan zink kan een uiterst negatieve uitwerking hebben op de stofwisseling van koolhydraten en/of de gezondheidstoestand van diabetici of ontwikkeling van kinderen.

Vroege symptomen die aan een pancreas verteringsprobleem doen denken zijn:

 • winderigheid en opgeblazen buik die ontstaat een half uur na het eten.
 • hoorbaar ‘gerommel en geborrel’ in de buik
 • een vol gevoel in de maag en darmen alsof het eten ‘blijft hangen’ en niet verder gaat.
 • stinkende ontlasting met veel gassen en onverteerde etensresten. (Een rottende eierenlucht duidt op slechte vertering van de eiwitten. Veel gasvorming op gisting door slechte koolhydraten vertering en een plakkerige ontlasting duidt op een slechte vetvertering.)
 • massieve ‘explosieve’ stoelgang (met veel gasknallers).
 • schuimende ontlasting met veel slijmproppen.
 • onduidelijke en vage buikklachten (krampen, steken, zwaar zompig gevoel, een bolle uitpuilende buik).
 • pijn rondom de navel en zich steeds meer uitstralend naar de hele bovenbuik.
 • slecht kunnen verdragen van koffie, alcohol, gebakken vet, histaminerijke producten zoals ananas, zuurkool, noten, bepaalde vissoorten, kaassoorten, slecht kunnen verdragen van granen.

Histamine: Waarom reageer ik altijd anders? Waarom vindt niemand de oorzaak?
Histamine is een biochemische stof (biogeen amine) die betrokken is bij verscheidene fysiologische processen. De stof speelt een rol in het maag-darmkanaal, fungeert als neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel en heeft een functie in het afweersysteem. Dus een histamine-intolerantie kan de oorzaak zijn van vele chronische klachten. Als dit over het hoofd gezien wordt kunnen therapieën niet of niet voldoende werken. Een onderzoek uit feces is daarom zeker bij alle chronische aandoening zeer nuttig.

Mogelijke klachten van een histamine-intolerantie zijn:

 • hoofdpijn
 • loopneus
 • huidproblemen
 • ademhalingsproblemen
 • hartritmestoornissen
 • lage bloeddruk
 • oedeemvorming
 • buikpijn

Een histamine-intolerantie komt vooral voor bij één, of een combinatie , van de volgende factoren:

 • slechte vertering van de voeding door niet voldoende aanmaak van pancreassap en/of galzuren
 • een niet optimale darmflora
 • door een enzymgebrek (DAO=diaminoxidase) welke de histamine afbreekt

Een gezonde darm is een gezond mens
Samengevat kunnen we concluderen dat het maag-darmstelsel meer is dan een passage van mond tot kont.

Heeft bovenstaande u inzicht gegeven in het belang van een gezonde darmflora?

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?
Graag nodigen wij u dan uit om contact op te nemen met een BodySwitch vestiging bij u in de buurt.

Of neemt u contact op met onze hoofdvestiging.

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

   JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

   BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.