Gezonde feestdagen.

Hoe kom je gezond de feestdagen door?

Aan de feestdagen gaat een drukke decembermaand vooraf. Dit leidt tot allerlei verplichtingen op het werk, bij de kinderen  op school en bij de familie. En op het werk moet er ook nog van alles afgerond worden voor het einde van het jaar.  Veel mensen gaan daardoor gestresst de feestdagen in.

Stress zorgt ervoor dat het lichaam het stresshormoon cortisol aanmaakt. Studies hebben aangetoond dat het lichaam in stressvolle situatie behoefte heeft aan koolhydraatrijk en vet voedsel. Dat zou een van de redenen kunnen zijn waarom we juist tijdens de feestdagen extra behoefte hebben aan ongezond eten. En dan gaan we met zijn allen in januari weer massaal naar de sportschool om de zonden van december goed te maken. Met wat slimme trucs kun je feestdagen gezond doorbrengen, zonder dat dit ten koste gaat van genieten.

Vijf tips voor gezonde feestdagen

1. Ga voor Kerst en Oud & Nieuw even vasten
Je lichaam kan prima één of twee dagen zonder eten. Dit is eigenlijk heel gezond. Dat komt omdat ons lichaam daar op ingesteld is. Dat gaat terug tot de tijd dat als ‘jager-verzamelaar’ ons voedsel moesten bemachtigen. Toen was het bittere noodzaak om een periode zonder eten te kunnen overleven. Voedsel is bouwstof en energie. Die bouwstof kun je wel even missen, maar energie heb je altijd nodig. Als we  minder energie innemen, gaan onze cellen zichzelf ‘opeten’. Dat doen ze heel selectief. Ze eten niet de gezonde delen van de cel, maar gebruiken alleen de beschadigde delen als brandstof. Als je gaat vasten, ruimen die cellen zich als het ware vanzelf op. Dit proces heet autofagie, een schoonmaakactie die ervoor zorgt dat je gezonder wordt. Als je het de dagen voor en tussen de feestdagen dus even rustig aandoet, dan valt de gemiddelde hoeveelheid calorieën over de hele week eigenlijk wel mee. En zet je gelijk je lichaam in de ‘schoonmaakmodus’.

2. Eet vooraf een salade
Als je een salade als voorgerecht eet, sla je twee vliegen in één klap: je eet minder ongezonde voeding en je krijgt meer vocht, vitamines en mineralen binnen. Veel mensen eindigen met slechts enkele slablaadjes of slaan dit helemaal over. Als je begint met het gezonde, dan kun je daarna zondigen. Het beste is te stoppen wanneer je voor 80% gevuld bent. Het duurt 20 minuten voordat onze verzadigingshormonen aangeven dat we genoeg hebben. Wanneer je begint met een salade, zal het verzadigingshormoon ‘leptine’ je een natuurlijke halt toeroepen, net op het moment dat je van de calorierijke voeding wilt gaan snoepen.

3. Kies voor gezonde gerechten
Vis en gevogelte zijn gezondere opties dan rood vlees. Kies zoveel mogelijk voor biologisch of wild. Zet veel verschillende soorten groente op het menu en maak bijvoorbeeld gebakken appelschijfjes met kokosvet met kaneel en peca of walnoten. In plaats van aardappelen kun je ook zoete aardappel nemen. Erg lekker en gezond!

4. Lekkere en gezonde drankjes
Tijdens de feestdagen wordt er vaak veel alcohol gedronken. Alcohol drinken is een aanslag op je gezondheid en conditie en het is een enorme dikmaker. Bovendien wordt je er vaak suf en vermoeid van, waardoor je je minder fris en energiek voelt. Er zijn veel heerlijke gezonde drankjes, die je als alternatief kunt drinken. Maak bijvoorbeeld heerlijk water met limoen, munt en komkommer. Of maak een lekkere alcoholvrije cocktail met vers fruit. Als je toch graag drankjes met alcohol wilt drinken, kies dan bijvoorbeeld voor biologische wijn. En drink na elk glas wijn een glas water. Alcohol verdeelt zich over totale vloeistof in je lichaam, waardoor het alcoholpercentage verdund wordt.
5. Relax
Stress is een belangrijke veroorzaker van veel ziekten. Het aantal mensen dat ziek wordt als gevolg van een burn-out is de afgelopen jaren explosief gestegen. Daarnaast zijn er ook veel lichamelijke klachten die voortkomen uit te veel stress. Zoals gezegd is de decembermaand een zeer stressvolle periode voor veel mensen. Daarom is het belangrijk dat je voor en tijdens de feestdagen tijd inplant om te ontspannen. Slaap lekker uit, neem een bad en plan niet te veel verplichte bezoekjes achter elkaar. En neem je tijd om lekker te sporten of maak een lange wandeling in de natuur.

Wij wensen je hele fijne, gezonde en ontspannen feestdagen toe!

Team BodySwitch

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.