GLUTEN of GLU(E)TEN, hype of veroorzaker van veel gezondheidsklachten?

GLU(E)TEN? Zijn gluten een hype of veroorzaker van vele gezondheidsklachten?

Het lijkt wel of je steeds meer mensen over gluten hoort praten. Zelfs McDonalds gaat nu glutenvrije broodjes gebruiken. Is het nu een hype of komen we simpelweg steeds meer te weten over de uitwerking ervan op onze gezondheid?

In ieder geval is er over gluten veel te doen. Gluten zijn zogenaamde ‘plakeiwitten’. Zij plakken als het ware bijvoorbeeld brood, koek en gebak aan elkaar vast. Zonder gluten zou het brood uit elkaar vallen. Glutenbevattende granen zijn: Tarwe, Spelt, Rogge, Kamut en Gerst. Zuivere haver bevat geen gluten, maar doordat ze vaak in een fabriek worden verwerkt bij alle andere granen is haver vaak toch niet geheel glutenvrij.

Dus ook producten die gemaakt zijn van deze granen, zoals koekjes, gebak, maar ook als bindmiddel in sauzen bijvoorbeeld. Denk maar eens aan bloem. Maar ook vrijwel alle ontbijtgranen. Als variant zou je glutenvrije soorten kunnen gebruiken zoals Boekweit, Amaranth, Quinoa.

Het lijkt ook wel of steeds meer mensen tegenwoordig last hebben van glutenintolerantie.

Granen zijn niet meer de granen van bijvoorbeeld 40 jaar geleden. De methodes voor het verbouwen van gewassen zijn helaas negatief veranderd. Denk aan genetische manipulatie van gewassen, het ingrijpen van de mens op de ontwikkeling van specifieke soorten, met als doel de opbrengst van een oogst zo groot mogelijk te laten zijn. Dat betekent dat gewassen bijvoorbeeld bestand moeten zijn tegen pesticiden, bijvoorbeeld minder hoog groeien zodat ze minder wind vangen en dus de opbrengst verbetert omdat een oogst minder snel mislukt bij harde wind. Dit heeft kan natuurlijk een negatieve invloed op onze gezondheid hebben. Door in te grijpen op de DNA structuur (genetische structuur) weten we uiteindelijk op korte- en lange termijn vaak niet wat voor invloed dit heeft op onze gezondheid!

Wat wel een feit is, is dat de hoeveelheid gluten in genetisch gemanipuleerd Tarwe vele malen groter is dan in de oorspronkelijke gewassen uit het verleden. Dus nog meer lijm zeg maar die schade kan toebrengen aan onze darmen.

Mensen die Coeliakie hebben, hebben de meest erge vorm van gluten intolerantie. Een echte allergie. Zij ondervinden al grote problemen bij het eten van producten waar zich ook maar enige sporen van gluten in bevinden. Bij coeliakie wordt vaak gezien dat de darmvilli dusdanig aan elkaar zijn geplakt door ontsteking en kapot zijn dat een normale darmfunctie niet meer mogelijk is. Daardoor ontstaan ook ernstige voedingstekorten. Tijdens een lezing laatst vergeleek ik het met een kokosmat (deurmat) die is versleten. Normaal gesproken kan de mat veel zand opnemen (vergelijk dit met voedingsstoffen). Als de mat glad is (ontstoken) dan is de opneembaarheid (oppervlakte) nagenoeg verdwenen. Mensen krijgen daardoor ook een chronisch tekort aan belangrijke voedingsstoffen zoals mineralen en vitamines.

Doordat de darmwand ontstoken is, ontstaat ook vaak een zogenaamde ‘lekkende darm’. Daardoor kunnen deeltjes van de voeding in de bloedbaan terechtkomen met allerlei nare immuunreacties van het lichaam als gevolg. Eerder schreef ik een artikel over de “lekkende darm” in Lijf & Gezondheid.

Zou dan het toeval zijn dat het woord gluten één letter verwijderd is van het Engelse woord lijm dat erin voorkomt? GLU(E)TEN.

Naast Coeliakie bestaat er ook een mildere vorm van glutenovergevoeligheid waarbij de darmen ook licht ontstoken kunnen zijn en er allerlei problemen kunnen ontstaan. Denk daarbij aan buikproblemen zoals bijvoorbeeld een prikkelbare darm of chronisch inflammatoire (ontsteking gerelateerde) darmziekten (zoals de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa) of een opgeblazen gevoel na het eten, brijige ontlasting of diarree. Heel vaak krijgen mensen daardoor onnodig zware medicatie toegediend terwijl de oorzaak niet wordt weggenomen. Literatuuronderzoek heeft uitgewezen dat er een verband bestaat tussen de ziekte van Crohn en coeliakie (glutenintolerantie).

Coeliakie wordt door de huisarts of ziekenhuis onderzoek middels bloedonderzoek, en vaak om duidelijkheid te krijgen door het wegnemen van een stukje darmweefsel, een zogenaamde biopt.
Met een zogenaamde “stille Coeliakie” wordt eigenlijk niets gedaan terwijl dit prima is te meten in de ontlasting via gespecialiseerd laboratoriumonderzoek. Deze mensen krijgen vaak te horen dat er geen glutenprobleem is. Vaak geen Coeliakie, maar wel een mildere vorm. Het ligt er dus aan hoe je een en ander bekijkt en wat je meet. Daarom werk ik veel met feces (ontlasting) onderzoek. Onze ontlasting zegt heel erg veel. Meten is immers weten! Maar de vraag is wat je meet en wilt weten.

Een ingeslopen en Oer-Hollandse gewoonte zoals brood hoeft dus niet altijd de beste te zijn.

Eigenlijk gek om dit woord te gebruiken. Oer-Hollands. Brood kwam immers niet in het verre verleden voor in het voedingspatroon van de mens. Pas veel later in de geschiedenis zijn we granen gaan verbouwen. Naast het feit dat gluten meestal ook een negatieve invloed hebben op onze darmen hebben zij dit ook op ons lichaamsgewicht. Onderzoek bevestigd dit.

Heeft u twijfels over de mogelijke invloed van gluten op uw gezondheid? Laat alle glutenbevattende producten dan eens weg en vervang dit door pure voedingsmiddelen zoals de natuur het heeft bedoeld. Dus denk dan meer aan een maaltijdsalade als lunch met groente, vis of gevogelte, noten en zaden, olijfolie en dergelijke. Voorbeelden hiervan staan ook in mijn boek.
Laat voeding uw medicijn zijn, en medicijnen niet grotendeels uw voeding!

Ik wens u een hele goede gezondheid en een glutenvrij smakelijk eten!

Frank Jonkers. Praktijk Bodyswitch Heemskerk & auteur van “Kerngezond- Leefstijl als medicijn”
www.bodyswitch.nl

BRON: “Kerngezond – Leefstijl als medicijn tegen westerse ziektes”

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.