Hoe kun je Prikkelbare Darm Syndroom verhelpen

In de praktijk krijg ik veel cliënten met onbegrepen buikpijn, maagklachten en darmklachten. Ze lopen meestal al lang rond met deze klachten en krijgen van de huisarts vaak de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom. De diagnose wordt gesteld op basis van een aantal indicatoren zoals langdurige darmklachten, wisselende ontlasting en opgeblazen buik. De cliënt krijgt meestal geen echte oplossing voor de darmklachten, omdat de oorzaak niet bekend is.

Vaak hebben cliënten die bij ons in de praktijk komen te horen gekregen dat ze moeten leren leven met deze klachten. Voor de cliënt is zo’n opmerking moeilijk te begrijpen, omdat de klachten erg vervelend kunnen zijn.

Het is goed om te weten dat er binnen de complementaire geneeskunde nog verschillende behandelopties over zijn om de buikklachten te verminderen. Darmtherapie is vaak erg effectief door het gebruik van gezonde passende voeding, ondersteunende middelen (prebiotica, vitaminen, probiotica en kruiden/ supplementen) en aanvullende darmmicrobioom-onderzoek en intolerantie-onderzoek. Daarnaast werken wij samen met verschillende specialisten op het gebied van darmgezondheid zoals een biologische tandarts, Alexander Kruijtbosch. De gezondheid van de mond is namelijk een belangrijke indicator voor de gezondheidstoestand van het darmmicrobioom.

 

Behandelopties Prikkelbare Darm Syndroom: 
De oorzaak van PDS is nog niet bekend en daardoor is er geen eenduidige behandeling die voor iedereen werkt. Een behandelplan op maat middels onderzoek is nodig om mensen met PDS te kunnen helpen.

In mijn behandeling wordt altijd gekeken naar alle onderliggende oorzaken die kunnen bijdragen aan PDS symptomen. Hierbij kun je denken aan onvoldoende vezels en vocht inname, niet passend eetpatroon, infectie van het maag-darmkanaal (schimmels, parasieten, gisten en ongewenste bacteriën), verstoorde darmflora, voedselintolerantie, verstoorde vertering, laaggradige ontstekingen, verhoogde doorlaatbaarheid van de darm (leaky gut) of te weinig maagzuur. Dit kan er allemaal voor zorgen dat het verteringsstel niet goed functioneert en PDS klachten kunnen ontstaan.

Klik hier voor meer informatie over onze PDS-behandelingen.

 

Welke onderzoeken worden ingezet bij Prikkelbare Darm Syndroom:

Om de oorzaak van PDS beter te kunnen achterhalen gebruik ik meestal twee onderzoeken. Het darmmicrobioom-onderzoek brengt de gezondheidsstaat van je darmen in kaart. Na het opsturen van feces wordt in het laboratorium gekeken of er ontstekingen, schimmels, gisten, parasieten, ongewenste bacteriën of darmbeschadigingen aanwezig zijn en of de vertering optimaal verloopt. Daarnaast kunnen mensen overgevoelig reageren op bepaalde voedingsmiddelen waardoor de darmwand beschadigd en er ontstekingen kunnen ontstaan. Dit kan er ook voor zorgen dat de darmflora negatief beïnvloedt wordt. Met een intolerantie-bloedonderzoek kan dit in kaart worden gebracht.

Met onderzoeken en een uitgebreide anamnese kan ik een plan op maat maken voor de cliënt met passende voeding en supplementen waardoor PDS symptomen in veel gevallen verholpen kunnen worden.

 

Lucian van Ingen

 

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.