Last van maagzuurklachten of brandend maagzuur? Een casus uit mijn praktijk

Een man van halverwege de 40 komt bij mij op consult voor aanhoudende maagzuurklachten. Dit gaat gepaard met brandende pijn na bepaalde maaltijden, Burning Mouth Syndrome en reflux klachten vooral tijdens de nacht. Voor de klachten is hij al jaren onder behandeling bij de huisarts en krijgt maagzuuremmer voorgeschreven. Dit leek in het begin te helpen maar na enkele jaren beginnen de klachten terug te komen.

Uit de anamnese blijkt dat hij al meerdere medicaties heeft geprobeerd en bij een diëtist loopt. De diëtist raadt onder andere aan om meer eiwitten te eten en meer groente en fruit te eten. Het voedingspatroon bestaat uit yoghurt met muesli in de ochtend, brood met hartig beleg in de middag en in de avond groente, vlees en aardappelen/ pasta. Verder had hij last van winderigheid, opgeblazen buik en een wisselende ontlasting.

Aanvullend intolerantie onderzoek laat zien  dat er een duidelijke reactie is op zuivelproducten.

 

Behandelplan voor de maagzuurklachten
Mijn cliënt krijgt het advies om zuivel voor ten minste zes maanden uit het dieet te verwijderen en specifieke maagzuur voedingstips. Denk hierbij aan kleinere maaltijden, maagvriendelijke kruidenthee, niet drinken vlak voor of tijdens de maaltijd, meer vezels eten, licht verteerbare maaltijden nuttigen en het vermijden van suiker, koffie en koolzuurhoudende dranken. Daarnaast krijgt hij nog specifieke tips over voedingsstoffen die de onderste slokdarmsluitspier verzwakken of de slokdarm en maag kunnen irriteren. Hierbij kun je denken aan chocolade, koffie en citrusvruchten.

Om de maagwand te ondersteunen werd vitamine U aangeraden. De eerste stap is namelijk om de maagwand weer sterk te maken voordat er andere supplementen worden aangeraden.

Na zes weken spreek ik hem weer en de klachten zijn bijna helemaal verdwenen. Zelfs de Burning Mouth Syndrome, waarvoor geen directe oorzaak bekend is, was bijna helemaal weg. Hij had nog maar twee maagzuur aanvallen gehad in de nacht en kon de medicatie, in overleg met de huisarts, voor de helft verminderen.

Maagzuurklachten komen steeds vaker voor en ongeveer 3 miljoen mensen slikken maagzuurremmers. Volgens het Nederlands zorginstituut wordt deze medicatie vaak onterecht voorgeschreven.

Wil jij meer informatie klik dan op onderstaande link of maak een afspraak om jou maagzuurklachten te verhelpen!

Contact

Hulp nodig bij gezondheidsklachten?

BodySwitch is een netwerk van samenwerkende orthomoleculaire therapeuten en artsen. Ons team is gespecialiseerd in het op een natuurlijke manier behandelen van tal van gezondheidsproblemen- en klachten, waaronder chronische ziekten, auto-immuunziekten, darmklachten, dementie, fibromyalgie, vermoeidheidsklachten en ga zo door.

Wij hebben een aanpak ontwikkeld om klachten vanuit de oorzaak te behandelen door middel van leefstijlinterventies, suppletie en gezonde voeding. Onze specialisten kunnen jou wellicht ook van je klachten af helpen. Wil je weten hoe? Klik op de knop hieronder voor meer informatie over onze werkwijze en behandelingen.

Je kunt ook gratis en vrijblijvend een adviesgesprek aanvragen van 15 minuten.

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.