ontstekingen-en-afvallen

Ontstekingen: de valkuil bij afvallen

Niet kunnen afvallen is meer dan slechts een kwestie van calorie-inname en -verbruik. Recent onderzoek onderstreept dat chronische ontstekingen een doorslaggevende rol kunnen spelen in gewichtstoename en het belemmeren van effectief gewichtsverlies, zelfs bij strikte dieetregimes en intensieve lichaamsbeweging. Het aanpakken van deze sluimerende ontstekingen vormt dan ook een cruciale eerste stap naar het bereiken van een gezond gewicht.

Maar hoe precies belemmeren ontstekingen het vermogen om gewicht te verliezen? Dit artikel verklaart deze verbanden en presenteert vijf benaderingen om ontstekingen te verminderen.

Het verband tussen ontstekingen en lichaamsgewicht

De toename van lichaamsgewicht gaat vaak gepaard met een gelijktijdige stijging van ontstekingen in het lichaam. Deze ontstekingen lijken te worden geactiveerd door hormonale veranderingen en verstoringen in het metabolisme. Ze kunnen leiden tot insulineresistentie, waarbij cellen minder efficiënt glucose opnemen, wat resulteert in verhoogde bloedsuikerspiegels en ophoping van vet in de lever.

Dit proces vermindert de gevoeligheid voor insuline, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat: gewichtstoename bevordert insulineresistentie, en insulineresistentie leidt op zijn beurt weer tot verdere gewichtstoename.

Het vermogen om af te vallen wordt ernstig beïnvloed door aanwezige ontstekingen in het lichaam.

Ontstekingen en het hongergevoel

Leptine, een hormoon dat signalen naar de hersenen stuurt over honger en verzadiging, reguleert eveneens het metabolisme.

Onderzoek onthult dat de werking van leptine verandert wanneer het lichaamsgewicht toeneemt en ontstekingen toenemen. Dit leidt tot verstoorde feedbacksignalen naar de hersenen: lage niveaus van leptine resulteren in aanhoudende hongergevoelens, verminderde verzadiging en een vertraagd metabolisme.

De vicieuze cirkel van ontstekingen

De samenvloeiing van gewichtstoename, insulineresistentie en leptineresistentie versterkt zichzelf door onderlinge beïnvloeding. Externe factoren zoals stress, slaapgebrek, ongezonde voeding en gebrek aan lichaamsbeweging versterken deze ontstekingsprocessen verder.

Dit verklaart waarom simpelweg calorieën tellen geen afdoende oplossing biedt.

Ontstekingen onderdrukken voor gewichtsverlies

Ongeacht of iemand nu 5 of 30 kilo te zwaar is, is het aannemelijk dat er in meer of mindere mate sprake is van chronische ontstekingen. Deze ontstekingen veroorzaken zowel fysieke als psychische stress en irritatie, waardoor het lichaam zich richt op overleving en genezing in plaats van gewichtsverlies. Om hier verandering in te brengen, is het primair van belang om ontstekingen te verminderen.

Hoe kan ik ontstekingen verminderen om af te vallen?

 1. Voeding met ontstekingsremmende eigenschappen: Voedingsmiddelen met anti-inflammatoire stoffen zoals fytonutriënten, antioxidanten en omega 3-vetzuren, zoals bessen, kurkuma, gember, wilde zalm, kruisbloemige groenten, groene thee, groene bladgroenten en koudgeperste olijfolie, zijn essentieel om ontstekingen te verminderen.
 2. Vermijden van ontstekingsbevorderende voeding: Suiker, alcohol, fastfood, snacks en veel bewerkte voedingsmiddelen hebben een pro-inflammatoire werking en dienen zoveel mogelijk vermeden te worden. Het is mogelijk dat voedingsmiddelen die doorgaans als gezond worden beschouwd in bepaalde gevallen juist ontstekingen veroorzaken.
 3. Doorbreken van de stresscyclus: Chronische stress handhaaft de ontstekingsstatus, zelfs bij inspanningen op het gebied van voeding en lichaamsbeweging. Het beëindigen van de biologische reacties op door de hersenen waargenomen gevaar is cruciaal. Activiteiten zoals fysieke beweging, creativiteit, lachen, huilen, omhelzingen en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om de stresscyclus te doorbreken en het lichaam terug te brengen naar een ontspannen staat.
 4. Voldoende slaap: Naast voeding, ontspanning en beweging is voldoende slaap essentieel voor het handhaven van een gezond gewicht. Slaaptekort verstoort niet alleen het functioneren, maar verergert ook ontstekingen.
 5. Darmgezondheid koesteren: Het versterken van de darmwand is cruciaal om ontstekingen te verminderen. Een lekkende darm kan ervoor zorgen dat stoffen uit de darmen in de bloedbaan terechtkomen en overal in het lichaam irritatie veroorzaken. Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kimchi, zuurkool en miso bevorderen de darmflora en versterken de darmwand.

Indien het vermoeden bestaat dat het niet kunnen afvallen wordt veroorzaakt door interne factoren, kan professionele orthomoleculaire begeleiding helpen bij het identificeren van de specifieke behoeften van het lichaam. Elk persoon heeft een unieke aanpak nodig, mogelijk gerelateerd aan darmflora, tekorten of voedselgevoeligheden die constante ontstekingen veroorzaken. Een gepersonaliseerde aanpak kan cruciaal zijn, aangezien er geen universeel dieet bestaat dat voor iedereen geschikt is.

De specialisten van BodySwitch staan graag in hun praktijken bij u in de buurt klaar om u te begeleiden bij het verminderen van ontstekingen en het verantwoord verliezen van gewicht (begeleiding kan ook online worden gevolgd).

De meest voorkomende klachten zijn onder andere:

Contact

Hulp nodig bij gezondheidsklachten?

BodySwitch is een netwerk van samenwerkende orthomoleculaire therapeuten en artsen. Ons team is gespecialiseerd in het op een natuurlijke manier behandelen van tal van gezondheidsproblemen- en klachten, waaronder chronische ziekten, auto-immuunziekten, darmklachten, dementie, fibromyalgie, vermoeidheidsklachten en ga zo door.

Wij hebben een aanpak ontwikkeld om klachten vanuit de oorzaak te behandelen door middel van leefstijlinterventies, suppletie en gezonde voeding. Onze specialisten kunnen jou wellicht ook van je klachten af helpen. Wil je weten hoe? Klik op de knop hieronder voor meer informatie over onze werkwijze en behandelingen.

Je kunt ook gratis en vrijblijvend een adviesgesprek aanvragen van 15 minuten.

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

   JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

   BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.