Wat vertelt je ontlasting jou over je gezondheid?

Het observeren van je ontlasting kan een waardevolle indicator zijn voor je darmgezondheid. Factoren zoals vorm, kleur en geur bieden inzicht in hoe je darmen functioneren.
Het kennen van de verschillende typen ontlasting, zoals beschreven in de Bristol Stool Chart, is een belangrijk hulpmiddel. Deze variëren van ernstige obstipatie (Type 1) tot ernstige diarree (Type 7), met normale ontlasting (Type 3 en 4) als ideaal.

1.Type 1: Ernstige obstipatie – Harde brokjes ontlasting, vaak gepaard met buikpijn en een opgezette buik. Veroorzaakt door vezelarm dieet, onvoldoende vochtinname of gebrek aan beweging. Kan leiden tot aambeien bij aanhoudende obstipatie.
2.Type 2: Milde obstipatie – Harde, bobbelige ontlasting met vergelijkbare symptomen als Type 1. Ook vaak veroorzaakt door vezelarm dieet, onvoldoende vochtinname of gebrek aan beweging.
3.Type 3: Normale ontlasting – Worstvormig met barstjes aan de buitenkant, indicatief voor een gezonde darmfunctie.
4.Type 4: Normale ontlasting – Gladde, worstvormige ontlasting, gemakkelijk te passeren en een teken van een gezonde spijsvertering.
5.Type 5: Voorloper van diarree – Zachte brokjes ontlasting zonder samenhang, mogelijk veroorzaakt door een vezelarm dieet. Kan wijzen op een beginnende verstoring in de darmfunctie.
6.Type 6: Milde diarree – Brijige ontlasting, vaak een reactie op nieuwe voedingsmiddelen of veroorzaakt door infecties, stress of medicatie.
7.Type 7: Ernstige diarree – Waterige ontlasting, wijst op een verstoorde darmfunctie en kan het gevolg zijn van infecties, intoleranties of onderliggende aandoeningen. Vereist mogelijk medische aandacht.

Gezonde ontlasting voldoet aan specifieke criteria, waaronder regelmatige consistentie, minimale wc-papierbehoefte en een niet-intense geur. Afwijkingen in kleur, zoals groen, geel, rood, wit of zwart, kunnen wijzen op verschillende gezondheidsproblemen.

Mogelijk verteer je je eten niet goed. Bijvoorbeeld omdat je veel te gestresst eet, omdat je niet het juiste voor jouw lijf eet of omdat je niet genoeg enzymen aanmaakt om je eten te verteren. Het gevolg van deze dingen kan een variatie van gedoe in de ontlasting geven. Van diarree tot obstipatie, van drijvende ontlasting tot plakpoep.

Een andere optie is dat je darmmicrobioom niet in evenwicht is. Ook hier kan je dan drijvende ontlasting hebben, diarree of juist obstipatie, veel toiletpapier of de toiletborstel nodig moeten hebben. Vaak ben je dan ook gevoeliger voor winderigheid.

Het is geruststellend te weten dat veranderingen in dieet en levensstijl een significante invloed kunnen hebben op darmgezondheid. Het verhaal van individuen die aanzienlijke verbeteringen ervaren in hun algehele welzijn en spijsverteringsgezondheid na het aanpassen van hun voeding, onderstreept het belang van voedingsbewustzijn en zelfzorg.

Kortom, het observeren van je ontlasting kan veel onthullen over je algehele gezondheid en kan een belangrijke stap zijn in het begrijpen van de complexe relatie tussen voeding en welzijn.

Bij BodySwitch kunnen we door specialistisch ontlastingsonderzoek de gezondheid van de darmflora beter in kaart brengen. Hierbij worden veelal waarden gemeten die in het reguliere circuit niet aan de orde komen, maar voor onze orthomoleculaire aanpak van groot belang zijn om de oorzaak van afwijkende ontlasting en mogelijke gezondheidsproblemen op te sporen.

Meer weten ? Boek een intakeafspraak bij een gespecialiseerde praktijk in ons netwerk. Wil je eerst meer informatie hebben, of advies welke arts of therapeut voor jouw hulpvraag het meest geschikt is? Boek dan snel een vrijblijvend telefonisch gesprek met onze expert. https://calendly.com/bodyswitch/15min?month=2024-02

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.