EHBA – Eerste Hulp Bij Afvallen

Wij vrouwen (en mannen ook steeds meer) zijn veel bezig met ons uiterlijk. We willen er graag fit, slank en mooi uitzien. Misschien herken je periodes van jezelf dat je veel gefocust bent op die weegschaal. Elke dag wegen hoeveel kilo’s je kwijt bent geraakt – of misschien er weer bij hebt gekregen. Teleurstellingen, blijdschap, frustratie, opgelucht en ontevredenheid zijn zomaar emoties die je in zo’n periode veelvuldig kunt ervaren.

Er zijn weinig mensen zijn die ‘afvallen’ echt als plezierig ervaren. Ja – als die kilo’s er vanaf vliegen. Maar wanneer je constant moet strijden tegen die verleidingen en de kilo’s er nog niet vanaf vliegen. Graag stellen we je voor aan EHBA – Eerste Hulp Bij Afvallen, oftewel Eiwitten, Hydrateren, Blij zijn en Anders kijken.

Wij hebben deze blog overgenomen van Rachel van Food Your Thought. Rachel is een Toegepaste Psycholoog & Orthomoleculair Voedingscoach. Zij is ontzettend gefascineerd door hoe voeding van invloed is op ons gedrag, gevoelens én gezondheid. Rachel gelooft er in dat de keuzes die we nú maken, invloed hebben op hoe wij ons over 10 jaar voelen. Hiermee inspireert zij (jong)volwassenen naar dagelijks gezond eetgedrag middels lezingen, colleges & trainingen. Daarnaast schrijf Rachel graag blog’s over de impact van voeding, psychologie en een positieve mindset. 

Eiwitten en vetten
We hebben geleerd om vet te vermijden. Vet is slecht en het maakt je dik. Echter, hebben we vet hard nodig. Onze cellen zijn gemaakt van eiwitten en vetten. Ook onze vetcellen bestaan uit eiwitten en vetten. En ons lichaam kan op twee manieren ‘energie’ genereren: namelijk via de zuurstofrijke verbranding en via de zuurstofarme verbranding.

afvallen kilo's kwijt raken food your thought blog

 

Zuurstofarme verbranding
De zuurstofarme verbranding gebeurt in (lichamelijke) stresssituaties. Stress is in dit geval een rekbaar begrip. Voorbeelden die een lichamelijke stresssituatie aanwakkeren: Tekort aan water, te hoge bloedsuikerspiegel, verkeerde pH-waardes en/of veel verkeerde parasieten in de darmen. Zuurstofarme verbranding heeft als voordeel dat het snel energie oplevert, maar als nadeel dat je het niet onbeperkt kunt volhouden. Er komt namelijk lactaat bij vrij en die zorgt voor verzuring.

Ook kan dit betekenen dat de kilo’s langer blijven hangen, omdat deze manier van verbranding alleen glucose nodig heeft. Doordat we tegenwoordig meer koolhydraatrijke producten eten met suiker en granen (die direct omgezet worden in glucose) en minder vezel-, vet- en eiwitrijke producten als groenten, vis, eieren, grasgevoerd vlees en noten/pitten, heeft dit heeft als gevolg dat het lichaam een stresssituatie hanteert en dat de zuurstofarme verbranding wordt ingezet. Dit betekent ook dat veel overgebleven glucose wordt omgezet in lichaamsvet.

Zuurstofrijke verbranding
Normaal gesproken, wanneer de (acute) stresssituatie voorbij is, gaan de cellen over op zuurstofrijke verbranding. Dit levert veel meer energie op. Maar… het kost ook meer energie en heeft meer voedingsstoffen nodig om in gang te zetten. Hiervoor heb je én glucose én vet nodig. Wanneer je lichaam een zuurstofrijke verbranding hanteert, ervaart ie geen stresssituatie – waardoor je beter vetcellen kunt verbrandden voor meer energie.

MAAR… daar zijn wel een aantal dingen voor nodig, wil het lichaam over kunnen gaan op zuurstofrijke verbranding:

  • Belangrijk is om te blijven ademen (zuurstof) 😉
  • Voldoende rode bloedlichaampjes hebben; afhankelijk van voldoende eiwitten
  • Voldoende hemoglobine kunnen aanmaken; afhankelijk van voldoende ijzer
  • Hemoglobine in rode bloedlichaampjes kunnen bouwen; afhankelijk van voldoende vitamine B12

Wanneer je lichaam in een (lichamelijke) stresssituatie zit, houdt het vet juist vast. Dit heeft alles te maken met het kunnen overleven – altijd de mogelijkheid hebben om voor acute stress weg te kunnen rennen. Dit principe kan enigszins verklaren waarom het afvallen lastiger gaat. Ons lichaam is nou eenmaal een complex systeem en met ons Westers voedingspatroon, maken we het ook erg complex voor ons lichaam.

Daarnaast heeft het voordeel om meer vet en eiwitten te eten: het duurt langer voordat het is verteerd en hierdoor ben je langer verzadigd. En heb je dus minder trek in verleidingen als koekjes, snoepjes en chips. Welk vet is handig om te eten? Vette vis, eieren, grasgevoerd vlees, bakken in kokosvet, olijfolie over salades en soep, pitten, zaden en noten.

Hydrateren
Water drinken. Geen frisdrank, maar water. Frisdrank wordt door het lichaam namelijk gezien als ‘eten’. Jij hebt dorst – behoefte aan water – en vult dit met een glas cola, hierdoor blijf je dorst houden. Dat komt doordat Frisdrank gemaakt is van suiker en dit moet worden ‘verteerd’. Deze suikers uit frisdrank heeft ons lichaam niet nodig en wordt vrij snel omgezet in vet. Tegenwoordig zit in ons kraanwater en onze voeding steeds minder mineralen. Dit kun je aanvullen door een korreltje Keltisch Zeezout aan je fles water toe te voegen. Geef het een extra smaakje door er verse citroen of munt aan te voegen.

Keltisch zeezout – oftewel mineralen – helpt om het water binnen in je cellen te krijgen. En niet alleen te transporteren. Keltisch zeezout of Atlantisch zeezout bevatten alle mineralen. Ander (gefabriceerd) zout zit alleen natrium en chloride in – deze mineralen zorgen juist voor hoge bloedsuikerspiegels. Een te hoge bloedsuikerspiegel en een tekort aan water geeft je lichaam een stresssituatie.

Samenvattend
Een voedingspatroon met meer vezelrijke producten als groenten en fruit, meer vet- en eiwitrijke producten als vette vis, eieren, grasgevoerd vlees, kokosvet, olijfolie, noten, pitten en zaden. En meer water (1,5 – 2 liter) met een beetje Keltisch Zeezout erin, zorgen voor stabiele bloedsuikerspiegels en meer voedingsstoffen in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat het lichaam eerder op zuurstofrijke verbranding overgaat, wat bijdraagt aan een ideaal lichaamsgewicht dat past bij jouw eigen, unieke lichaamsbouw (zonder onnodig vetopslag).

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.