Een gezonde zwangerschap is net topsport!

Zwanger zijn vergt nogal wat van je lichaam. Eigenlijk is het net topsport.

Het is een prachtige ervaring maar het kan ook erg zwaar zijn. Er groeit een nieuw mens in je lichaam en dat is natuurlijk niet niets. Je moet voor een langere periode dus niet alleen zorgen dat jij gezond bent, maar ook je baby.

Gezond eten

Gezond eten is geen vast begrip. Het verschilt namelijk per persoon en per situatie wat gezond eten nou eigenlijk precies is. Wanneer je zwanger bent, geldt er dus een andere definitie van gezond, dan voor die tijd. Het kan dus zeker geen kwaad om je daarin te verdiepen. Zeker nu je tijdens je zwangerschap verantwoordelijk bent voor de gezondheid van twee personen. Alle cellen van de baby moeten worden opgebouwd uit voedingsstoffen die afkomstig zijn uit jouw lichaam. Jij bent dus verantwoordelijk voor de groei van jouw kindje. En een gezonde groei van jouw baby is niet zo vanzelfsprekend als je nu misschien denkt. Er komt namelijk nogal wat bij kijken.

Bouwstenen

Tijdens de zwangerschap heb je extra nodig van bepaalde voedingstoffen. Vooral eiwitten, ook wel aminozuren genoemd, zijn erg belangrijk. Veel vrouwen krijgen over het algemeen al te weinig eiwitten binnen, de kans is dus groot dat wanneer je zwanger wordt, dit tekort alleen maar groter wordt. Maar ook voldoende mineralen zoals calcium en magnesium, zink en vitamines zijn van belang voor de bouw van botten. Foliumzuur is hier een bekende van en voorkomt een open ruggetje. Essentiële vetzuren bevorderen onder andere de groei van de hersenen. Zorg dus dat je voldoende noten, zaden, visolie en olijfolie binnenkrijgt. Maar ook andere vitamines zoals B12, andere B-vitamines en vitamine D3 zijn essentieel voor jou en je kindje. Door een optimale voedingsstatus kun je het grootste gedeelte van de klachten simpelweg voorkomen. En voorkomen blijft altijd beter dan uiteindelijk genezen!

Tekort

Een tekort aan juiste voedingstoffen kan voor verschillende lichamelijke klachten zorgen. In je lichaam krijgt een baby namelijk altijd voorrang. Alle voedingsstoffen die er dus zijn, gaan naar je baby. Het gevolg is dat jij bij een tekort op de blaren moet zitten. Maar wanneer er zelfs voor je kindje geen voedingsstoffen meer zijn, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de groei van je baby. Zo bouw je namelijk niet alleen zelf maar meer tekorten op, maar dit geldt ook voor je kindje. Er kunnen dan ernstige afwijkingen optreden, maar je kunt er zelf ook vervelende klachten van krijgen zoals schildklierproblemen, spierkrampen, depressie, vergeetachtigheid en ga zo maar door.

Voorkom klachten

Volgens veel mensen zijn dat klachten die nou eenmaal bij een zwangerschap horen. Dan kun je denken aan vergeetachtigheid, krampen, stemmingswisselingen, pijn, hoge bloeddruk of zwangerschapsdiabetes. Maar vaak zijn al deze klachten het gevolg van een tekort aan een of meerdere voedingsstoffen of een onjuist of onvolwaardig voedingspatroon. Deze zijn dus vrijwel altijd makkelijk te voorkomen, zolang je maar zorgt voor een volledig voedingspatroon dat bij jou past. Een ander voordeel van gezonde voeding, is dat het herstel na de bevalling een stuk sneller zal gaan en het draagt bij aan gezonde borstvoeding. In principe kun je dus zelf bepalen hoeveel jij jouw lichaam wilt helpen tijdens je zwangerschap. En wist je dat huilbaby’s vaak het gevolg zijn van onjuiste voeding zonder dat je hierbij stilstaat? Denk hierbij aan voedingsintoleranties voor bijvoorbeeld zuivel en gluten. Die worden via de borstvoeding dan doorgegeven aan je kindje waardoor deze darmkrampen kan krijgen en daardoor onrustig wordt of een huilbaby is. Ook flesvoeding op basis van poedermelk kan voor problemen zorgen zoals bijvoorbeeld een huilbaby en/of eczeem.

Informatie of afspraak voor persoonlijk advies?

Wil jij meer weten of wil je zeker weten dat jij gezond eet tijdens jouw zwangerschap? Dan ben je bij Frank Jonkers van BodySwitch Heemskerk aan het goede adres. Hij is specialist op het gebied van voeding en gezondheid en begeleidt ook veel mensen bij een gezonde zwangerschap. Ooit woog hij zelf 135 kilo en had hij beginnende hart- en vaatziekten, diabetes en vele andere gezondheidsklachten. De juiste voeding en leefstijl aanhouden lost bijna altijd de problemen op! Hij heeft al meer dan duizend mensen geholpen bij het oplossen van gezondheidsklachten. Wil jezelf verzekeren van een gezonde zwangerschap? Neem dan contact op met Frank Jonkers van BodySwitch Heemskerk en ontdek de mogelijkheden

Ik wens je een goede gezondheid,

Frank Jonkers

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.