Hormonale Klachten en Hoe Je Ze Kunt Verlichten

Hormonale Klachten en Hoe Je Ze Kunt Verlichten

Heb je last van vervelende symptomen zoals acne, moodswings, buik- en hoofdpijn, en extreme vermoeidheid rond je menstruatiecyclus? Of worstel je met andere PMS-klachten?

Als je het gevoel hebt dat je niet lekker in je vel zit en vermoedt dat je hormonen hierbij een rol spelen, dan is er goed nieuws. Vanuit de orthomoleculaire/leefstijlgeneeskunde zijn er vaak effectieve oplossingen beschikbaar via aanpassingen in je voeding, leefstijl (inclusief stressreductie), en het gebruik van supplementen.

Het begrijpen van je menstruatiecyclus, de invloed van hormonen op je lichaam, en hoe voeding, stress, ontspanning, en supplementen hiermee samenhangen, kan je helpen om je eigen lichaam beter te begrijpen en invloed uit te oefenen op je klachten.

Voedingsaanpassingen

Als het om voeding gaat, zijn er enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden bij hormonale klachten. Het is essentieel om voldoende te eten, omdat je lichaam altijd eerst voor overleving kiest vóór voortplanting. Langdurig te weinig eten kan een negatieve invloed hebben op je menstruatiecyclus en hormonale klachten veroorzaken. Daarnaast spelen de juiste verhoudingen tussen koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten een rol. Eiwitten, vooral gezonde vetten, zijn essentieel als bouwstenen voor je hormonen. Het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel is ook belangrijk, omdat schommelingen in de bloedsuikerspiegel hormonale klachten kunnen verergeren. Bepaalde voedingsmiddelen, zoals suikers (inclusief alcohol en gluten), zuivel en soja, kunnen je lichaam extra belasten en worden daarom best zoveel mogelijk vermeden.

Leefstijl en de invloed op je hormonen

Wat betreft leefstijl is het cruciaal om verschillende vormen van stress te herkennen die invloed kunnen hebben op je hormonen. Denk aan werkgerelateerde stress, relationele stress, of het altijd ‘aan’ staan en moeite hebben met ontspannen. Ook stressfactoren zoals vasten, intensief sporten en koud douchen moeten worden overwogen. Hoewel deze leefstijlinterventies voordelen kunnen hebben, zijn ze niet altijd geschikt voor mensen met hormonale klachten. Dit komt doordat progesteron (een belangrijk ‘vrouwelijk’ hormoon) en cortisol (het stresshormoon) dezelfde bouwstenen delen. Wanneer cortisol te veel van deze bouwstoffen gebruikt, kan er te weinig overblijven voor de aanmaak van progesteron, wat hormonale klachten kan veroorzaken.

 

Supplementen

Supplementen kunnen effectief worden gebruikt om symptomen zoals acne en PMS te verminderen. In sommige gevallen kan een hormonale onbalans extra ondersteuning vereisen, vooral bij een overmaat aan oestrogeen. Een oestrogeenoverschot kan symptomen veroorzaken zoals gevoelige borsten, hoofdpijn tijdens de menstruatie en heftige menstruatiebloedingen. Xeno-oestrogenen, stoffen die de functie van oestrogenen nabootsen en in veel producten voorkomen (zoals verzorgingsproducten), kunnen de oestrogeenbalans verstoren. Plastic kan ook bijdragen aan deze verstoring. Een oestrogeenoverschot plaatst extra druk op de lever, een van de belangrijkste ontgiftingsorganen, wat kan leiden tot klachten zoals cyclusgerelateerde hoofdpijn.

Aanpassingen in voeding, stressmanagement en het gebruik van supplementen kunnen aanzienlijke verbeteringen bieden bij hormonale klachten. Als je worstelt met acne, PMS of andere hormonale problemen en je wilt graag samen naar je situatie kijken, neem dan contact met onze orthomoleculaire arts Laura Leichtenberg via dit contactformulier. We kunnen een intakegesprek plannen waarin we persoonlijk advies kunnen geven op basis van jouw behoeften. Je kunt ook vrijblijvend kennismaken voordat je beslist.

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.