hoe-sterk-is-jouw-immuunsysteem

Hoe sterk is jouw immuunsysteem?

De herfst staat alweer voor de deur. Je kunt je truien en dekens allemaal weer uit de kast trekken om je lekker warm te houden. Of niet? De een heeft het wel koud, de ander niet. Dat zegt op zich al iets over de werking van je lichaam. De kou kan ervoor zorgen dat je immuunsysteem wat meer onder druk komt te staan. Heb je al een zwakker immuunsysteem, dan kan dit een extra trigger zijn om (eerder) ziek te worden.

Kijk maar eens om je heen: de één wordt wel ziek, de ander niet. Hoe kan dat nou? Geluk of juist pure pech? Of heb je hier zelf (veel) invloed op…?

De kou en ons immuunsysteem

De kou en het weer kunnen er dus voor zorgen dat je immuunsysteem slechter gaat werken en bijvoorbeeld griepvirussen en de coronavirussen (dit is een groep virussen waaronder ook de recentelijke COVID-19 valt, maar ook SARS en MERS) gemakkelijker kunnen binnendringen in je cellen.

Een virus kan zich uitsluitend repliceren in de lichaamscellen. Als je je immuunsysteem en cellen dus versterkt, ben jij degene die behoort tot de groep die eigenlijk nergens of nauwelijks last van heeft. Het is daarom belangrijk om jezelf te blijven wapenen; zeker deze herfst en winter!

Hou de indringers buiten

Je immuunsysteem is het verdedigingsmechanisme van je lichaam. Werkt je immuunsysteem goed, dan kunnen virussen, bacteriën en parasieten vaak niet tot je lichaam doordringen en worden alle aanvallers die wél je lichaam binnen weten te dringen snel onschadelijk gemaakt. Er is alleen een probleem: je immuunsysteem is niet perfect. Je kunt immers zo ziek worden en met koorts op de bank terechtkomen als je afweer slecht is.

Om je verdedigingsmechanisme goed te kunnen laten werken, heeft je lichaam voldoende van alle essentiële voedingsstoffen nodig, zoals vitamines en mineralen. Je moet dus gezond eten. Wat kun je zelf doen om je immuunsysteem goed te laten werken?

Wist je dat …

 • Het koken van groentes de vitamines vermindert? Je kookt een groot deel van de vitamines eruit. Sommige groentes, zoals broccoli, wortel, knoflook en ui, kun je ook prima rauw eten of gestoomd!
 • Stress je immuunsysteem snel naar beneden kan halen, waardoor je vatbaarder wordt voor ziektes? Mocht je last hebben van stress, dan kan yoga of meditatie uitkomst bieden.
 • De juiste voedingssupplementen vandaag de dag een must zijn om gezond te blijven?
 • Iedere groente- en fruitsoort andere vitamines bevat? Als je kiest voor groente en fruit in verschillende kleuren, zit je altijd goed. Je weet dat je dan van iedere stof genoeg binnenkrijgt.
 • Je altijd biologische groente en fruit moet eten omdat je ervan schrikt wat er anders aan ziekmakende pesticiden in zitten die je cellen zwakker of stukmaken? Waardoor o.a. virussen vrij spel hebben om te delen?

Wat kun je doen?

Naast het voorkomen van overbodige stress en voldoende goede nachtrust is voeding het belangrijkste onderdeel voor een optimaal werkend immuunsysteem. Helaas hoort de juiste voedingssuppletie hierbij omdat de hedendaagse voeding te leeg en hol is geworden. Er zijn veel verschillende voedingsstoffen nodig, zoals vitamines, mineralen en eiwitten, om je immuunsysteem draaiende te houden.

Een paar dingen kun je zeker weten in je winkelmandje leggen, want die zijn altijd goed. Paddenstoelen zoals Shitakes, broccoli, knoflook, groene thee, uien, wortelen en appels bevatten allemaal stoffen die je gezondheid op peil houden. Eet wel altijd biologisch! Dat is geen luxe, anders krijg je bij elkaar opgeteld enorme hoeveelheden gif binnen dat je cellen stuk maakt en waardoor onder andere virussen vrij spel krijgen en je ziek maken. Hoeveel en wat je nodig hebt, verschilt per persoon en is afhankelijk van je lichamelijke gesteldheid.

Daarnaast is de rol van je darmen megabelangrijk. Deze vormen 80% van je immuunsysteem! Darmklachten zijn een teken van een ondermijnd immuunsysteem. Frank Jonkers, specialist bij BodySwitch Emmen, kan je helpen met een persoonlijk plan om in kaart te brengen waar jij behoefte aan hebt. Zo kun je gezond het najaar ingaan!

De meeste mensen zeggen hierna dat ze niet of nauwelijks meer ziek zijn. Al ruim 1000 mensen gingen je voor.

Wil jij ook weten hoe je jouw immuunsysteem kunt versterken?

We brengen jouw gezondheidssituatie in kaart middels o.a. gespecialiseerd labonderzoek en stellen aan de hand daarvan een persoonlijk plan op, toegespitst op jouw unieke situatie.

Een plan gebaseerd op feiten waardoor het resultaat maximaal is.

Bouw ook een dijk van een immuunsysteem en neem contact op met Frank Jonkers, specialist bij BodySwitch Emmen.

Zo maak ook jij de Switch naar een sterker en gezonder lichaam!

Tot ziens in mijn praktijk?

Meer weten? Bel gerust met Frank Jonkers, specialist bij BodySwitch Emmen:  0251 – 234000

 

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

   JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

   BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.