Je stofwisseling boosten, hoe doe je dat?

Wat is je stofwisseling?

Je stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd, is de snelheid waarop je lichaam voedingsstoffen omzet in energie. Je lichaam heeft energie nodig om alles in stand te houden. Deze energie kun je gebruiken om te bewegen en sporten. Ook wordt deze energie ook gebruikt voor de onbewuste processen in het lichaam, zoals ademhalen, de bloedsomloop en de spijsvertering.

Uit het bovenstaande lijkt je stofwisseling erg op wat je spijsvertering doet. Maar er is een groot verschil. De spijsvertering is het fijnmaken van je eten, zodat de voedingsstoffen hieruit opgenomen kunnen worden in je bloed. Dit gebeurt direct nadat je gegeten hebt, via de maag en darmen. De stofwisseling begint pas als het eten is verteerd door de maag en darmen. De voedingsstoffen die zijn ontstaan tijdens de spijsvertering, worden zo verwerkt dat zij opgenomen kunnen worden door het lichaam. Dit noemen we het metabolisme of de stofwisseling.

Wat heeft invloed op jouw stofwisseling?

Er is een aantal factoren die effect hebben op je stofwisseling. Op een aantal van deze factoren heb je geen invloed, maar sommige factoren kun je wel invloed op uitoefenen.

Spiermassa
Hoe meer spieren je lichaam heeft, hoe meer calorieën je nodig hebt om de spieren te ‘voeden’. Het in stand houden van 1 gram spier kost ongeveer 90% meer energie dan het in stand houden van 1 gram vet. Daarbij neemt spiermassa minder ruimte in beslag dan vetmassa. Daarom zie je er ook ‘slanker’ uit als je meer spiermassa creeërt. Je gewicht blijft misschien wel hetzelfde, maar je bent wel slanker.

Leeftijd
Je stofwisseling daalt vanaf een leeftijd van 25 jaar, met ongeveer 5% per 10 jaar. Dit proces kun je helaas niet beïnvloeden en het hoort bij het ouder worden. Je stofwisseling daalt, omdat je spiermassa begint te dalen en je vetmassa groter wordt. Hierdoor verbrand je steeds minder calorieën.

Lengte
Hoe groter je bent, hoe meer calorieën je lichaam nodig heeft en hoe meer je verbrandt. Alle processen in het lichaam hebben meer energie nodig bij lange mensen dan bij kleinere mensen. Mensen met overgewicht hebben ook meer calorieën nodig om hun massa in stand te houden als ze op hetzelfde gewicht willen blijven. Daarom is afvallen vaak lastig, omdat je lichaam zichzelf in stand wilt houden.

Hormonen
Hormonen hebben ook invloed hebben op je stofwisseling, zoals bijvoorbeeld het hormoon insuline. Als je teveel insuline in je bloed hebt, dan wordt de opslag van calorieën in vetmassa gestimuleerd.


Bewegen
Hoe meer je beweegt, hoe meer calorieën je nodig hebt. Ook dit heeft invloed op je stofwisseling. Hier zit echter ook een andere kant aan. Teveel trainen zorgt voor een verhoogd gehalte aan cortisol in je bloed (stresshormoon), waardoor je stofwisseling lager wordt.

 

Hoe verhoog je de stofwisseling?

En nu de belangrijkste vraag: hoe verhoog je je stofwisseling? Er zijn verschillende methodes om je stofwisseling een duwtje te geven.

 

Doe high intensity workouts
Hiermee geef je, je metabolisme een ontzettende boost, ook na de workout is je metabolisme nog verhoogd.

 

Beweeg
Dit kan een kleine wandeling zijn of een stukje fietsen. Al die (kleine) bewegingen hebben een groot effect op de lange termijn.

 

Krachttraining
Met krachttraining bouw je spiermassa op en spiermassa vraagt meer calorieën dan vetmassa.

 

Eet voldoende eiwitten
Het eten van voldoende eiwitten is belangrijk als je de opgebouwde spieren behouden. Het kost je lichaam energie om voeding te verteren en dit effect is het grootst bij de groep eiwitten. Zo wordt je stofwisseling tot wel 30% verhoogd na het eten van eiwitten. Dit in tegenstelling tot koolhydraten en vetten die de stofwisseling maar met 3 tot 10% verhogen.

 

Slaap voldoende
Slapen wordt vaak onderschat. Het is voor iedereen verschillend, hoeveel slaap hij nodig heeft. Als je voldoende slaapt, heeft dit een positief effect op je stofwisseling. Onderzoeken tonen aan, dat je stofwisseling met bijna 3% daalt als je niet voldoende slaapt.

 

Eet voldoende en gezond
Als je wilt afvallen of je stofwisseling wilt verhogen moet je niet in deze fase komen. Het is verstandig om niet elke dag onder je caloriebehoefte te zitten. Gemiddeld genomen is een dieet waarbij je minder dan 1000 calorieën binnenkrijgt te weinig en verlaagt dit je stofwisseling.

 

 

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.