Koffie is gezond!*

Heerlijk, de dag beginnen met een goede kop koffie. Wij Nederlanders weten daar wel raad mee, gemiddeld drinken wij zo’n twee koppen koffie per persoon per dag. Hiermee zijn we al jarenlang standaard onderdeel van de top 10 landen waar de meeste koffie gedronken wordt ter wereld. Iets om trots op te zijn? Ja gelukkig wel, want verschillende onderzoekers vertellen ons dat koffie gezond is. Fantastisch nieuws, nietwaar? We zetten graag wat mooie onderzoeken op een rijtje, zodat u met een gerust hoofd en hart van uw kopje koffie kan blijven genieten.

 1. Koffie bevat belangrijke voedingsstoffen

In koffie zit niet alleen cafeïne, het zit ook boordevol met verschillende vitamines en mineralen. Allemaal voedingsstoffen die u elke dag nodig heeft.

 • Riboflavine (vitamine B2): 11% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
 • Pantotheenzuur (vitamine B5): 6% van de ADH
 • Mangaan en kalium: 3% van de ADH
 • Magnesium en niacine (B3): 2% van de ADH

(Bron: nutriondata.self.com)

 1. Koffie verlaagt uw cholesterol

In koffie zitten naast vitaminen en mineralen ook antioxidanten. Deze verhogen bijvoorbeeld het high-density lipoproteine (HDL) cholesterol in uw lichaam. Dit verlaagt onder andere de kans op hart- en vaatziekten.

(Bron: UMMS & School of Public Health)

 1. Koffie bevat weinig calorieën

Het is niet voor niets dat u zwarte koffie mag blijven drinken wanneer u op uw gewicht moet letten. Een kopje koffie van ongeveer 250 ml bevat immers slechts 2 calorieën en geen vetten of suikers. U kunt dus zonder schuldgevoel genieten van elk koffiemoment.

 1. Koffie hydrateert

In tegenstelling tot de berichten dat koffie je uitdroogt, is uit meerdere onderzoeken gebleken dat koffie net zo hydraterend als water kan zijn. Onderzoekers van de Universiteit van Birmingham toetsten het vochtniveau van 50 mannen die 3 tot 5 kopjes koffie per dag dronken. Ze concludeerden dat deze gemiddelde consumptie van koffie vergelijkbare hydraterende kwaliteiten als water heeft.

 1. Koffie verbetert de bloedcirculatie

Niet alleen ons brein en energielevel krijgt een opkikker na een kop koffie. Volgens wetenschappers stimuleert het ook de bloedsomloop in ons lichaam. Maar liefst 30 procent van de deelnemers aan het onderzoek ervaarden een betere bloedcirculatie na gewone koffie. Bloed zorgt voor zuurstof en hoe meer zuurstof spieren krijgen, hoe beter ons lichaam functioneert. Zo draagt koffie dus ook een steentje bij aan fysieke toestand.

(Bron: Counsel&Heal)

 1. Koffiedrinkers leven langer

U leest het goed, koffieliefhebbers leven simpelweg langer. Onderzoekers zijn in de koffie-drink-gewoontes van meer dan 700.000 mensen in de Verenigde Staten en Europa gedoken voor twee onderzoeken in het Annals of Internal Medicine. Bij de onderzoeken werden de gegevens van een grote groep Amerikanen en Europeanen met uiteenlopende achtergronden grondig geanalyseerd. De conclusies? Koffiedrinkers lopen vooral minder risico op hart- en vaatziekten, en aandoeningen van het spijsverteringsstelsel. Ook verkleint koffie de kans op diabetes, sommige kankersoorten en nierziekten.

Houd er wel rekening mee dat veel van deze gezondheidsvoordelen worden gestimuleerd door cafeïne in koffie. Maar dezelfde stof kan bij een overdosis juist negatieve effecten hebben op uw gezondheid. Dus, geniet ook van koffie met mate! Bovendien hebben we het hier over zwarte koffie zonder toegevoegde zoetstoffen, suiker of melk. De gezoete koffies zijn vanzelfsprekend niet erg bevorderend voor uw gezondheid.

Let op: Niet voor iedereen is het drinken van koffie even gezond. Bij mensen met bijvoorbeeld chronische ziekten, stress, burn-out en/of een COMT-polymorfisme kan het drinken van koffie aanleiding geven tot (verergering van) klachten.

Wil je meer informatie over welke voeding voor jou goed is om gezond te worden of blijven? Neem dan contact op met onze dichtstbijzijnde vestiging!

* Dit artikel is eerder verspreid door koffievoordeel.nl

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

   JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

   BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.