Obesitas – overgewicht – afvallen

Gewichtsbeheersing, afvallen en op gewicht blijven
Gewichtsbeheersing wil zeggen dat u in staat bent om eigenlijk altijd zonder probleem op een gezond gewicht te blijven. Mijn doel is om u zodanig te coachen dat u in staat zult zijn telkens de juiste keuzes te maken. Daardoor valt u niet meer terug in uw oude patroon.

Overgewicht ontstaat niet plotseling. Het is vaak een gevolg van een langdurig proces zoals een onjuist voedingspatroon en onvoldoende beweging. Maar er kunnen ook andere lichamelijke factoren een rol spelen. Als eerste zullen we dus samen de oorzaak in kaart brengen evenals de mogelijke gezondheidsklachten en risico’s die wellicht al een rol spelen bij u. Vervolgens stellen we samen een plan op die in de meeste gevallen bestaat uit beweging, voeding en mogelijk ook specifieke voedingssupplementen indien klachten of lichamelijke factoren een rol spelen. Een plan op maat dus voor u. Daardoor is resultaat gegarandeerd. Mits u zich daaraan houdt natuurlijk.

Afvallen (afslanken), aankomen en op gewicht blijven vallen onder de noemer gewichtsbeheersing. Nadat u bent afgevallen of aangekomen, is het belangrijk dat u daarna ook op gewicht blijft zonder weer terug te vallen op het oude gewicht. Dit is vaak het geval als er te streng wordt gelijnd en er eentonige diëten of diëten van onjuiste samenstelling worden gevolgd. Hoe vaker men dergelijke diëten volgt hoe moeilijker het zal worden om uiteindelijk op een gezond gewicht te blijven. Uw lichaam is dan zogenaamd “dieet moe”. Uw lichaam zal steeds meer vet gaan vasthouden. Een dergelijke situatie kunt u het beste voorkomen. Mensen die vaak lijnen zullen ook bekend zijn met het zogenaamde jo-jo effect. Meestal eindigt u weer op hetzelfde gewicht als dat u was gestart voordat u op dieet ging. Heel vaak komen er zelfs nog extra kilo’s bij. Een dieet is nooit lang vol te houden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u de handvatten krijgt om een goed voedingspatroon aan te leren dat bij u past en dat ook is vol te houden de rest van uw leven. Op die manier valt u ook niet meer terug in het oude patroon dat voor de problemen heeft gezorgd. Sporten en bewegen is minstens zo belangrijk als de juiste voeding.

Gewichtsbeheersing voorkomt overgewicht en diabetes Type II
Diabetes Mellitus Type II ontstaat door overgewicht en het teveel eten van geraffineerde suikers en producten (witte suiker, koek, snoep en gebak, witte meel producten), verzadigd vet en transvetzuren (gehard vet in koek, snoep, gebak en gefrituurd eten zoals patat en snacks).

Er zijn ongeveer 850.000 – 1.000.000 mensen (geregistreerd) met Diabetes Mellitus type II (ouderdomssuiker). Daarnaast is geschat dat er ongeveer een zelfde aantal is die pre-diabetes is (zeg maar een steenworp afstand  van Diabetes Mellitus Type II) en een zelfde aantal dat tegen pre-diabetes aanzit.  Als we dat optellen komen we al snel uit op zo’n 2,5 miljoen mensen waarvan de suikerstofwisseling is kapotgemaakt. Wist u dat overgewicht grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengt? Overgewicht is een voorloper van diabetes die op haar beurt weer zorgt voor kanker, hart- en vaatziektes en ga zo maar door.

Begin oktober 2011 verscheen de Nederlandse voedselconsumptiepeiling 2007-2010. De conclusies zijn niet al te best: we eten nog steeds te weinig groente, fruit, vezels, vis en grote delen van de bevolking krijgen te weinig vitamines en mineralen binnen. Wel eten we te veel verzadigd vet. Daarom mag het geen verrassing zijn dat het probleem van overgewicht groter wordt: 37% van de leeftijdsgroep 19-30 jaar, 55% van de 31-50 jarigen en 64,5% van de 51-69 jarigen heeft overgewicht! En bij 1/3 van deze percentages is sprake van obesitas. We eten dus slecht, worden steeds dikker en doen te weinig aan gewichtsbeheersing. Terwijl de inname van voedsel een oer mechanisme is om te overleven, heeft de westerse mens het in de afgelopen eeuw voor elkaar gekregen er een potentiële doodsoorzaak van te maken. Gewichtsbeheersing is de oplossing voor het steeds groter wordende probleem van overgewicht en diabetes type II in onze samenleving.

Behoort u tot de risicogroep?
U kunt heel eenvoudig uw BMI berekenen en nagaan door in onderstaande tabel te kijken of u tot de risicogroep behoort.

 BMI (kg/m2) Classificatie Gezondheidsrisico hart- en vaatziekten / diabetes )*
 <18,5 ondergewicht laag (maar verhoogd risico op andere aandoeningen)
 18,5-24,9 normaal gewicht gemiddeld / normaal
 25-29,9 overgewicht verhoogd
 30 en hoger obesitas duidelijk verhoogd

Dit risico is mede afhankelijk van andere factoren

 Middelomtrek (in cm) Beoordeling Advies
 Mannen Vrouwen
 <94 <80 geen verhoogd risico probeer op gewicht te blijven
 94-102 80-88 nog geen verhoogd risico, maar de gevarenzone komt in beeld blijf op gewicht of val iets af
 102 en hoger 88 en hoger verhoogd risico probeer af te vallen

De kans op ziekte stijgt bij overgewicht
De kans op een ziekte stijgt naarmate men zwaarder en dikker word. Vanaf een BMI van 25 tot 30 nemen de kansen aanzienlijk toe en kunt u veel aandoeningen krijgen. Het is niet zo dat als u een BMI van 25 tot 30 heeft dat u één van deze aandoeningen zal krijgen maar de kans erop is aanzienlijk hoog! Daarnaast zegt uw middelomtrek veel over de risico’s om onderstaande aandoeningen te krijgen.

Verhoogde bloeddruk: De bloeddruk stijgt recht evenredig met toename in gewicht. Hoe hoger het gewicht hoe groter de kans dat u een hoge bloeddruk heeft of gaat krijgen. Hoge bloeddruk kan soms snel dalen als er veel word afgevallen.

Verhoogd cholesterol:  Door de toename van vetzuren in de bloedbaan ontstaat een ongunstige samenstelling van het bloed waardoor je veel vaatproblemen kan krijgen.

Hartinfarct: Het risico op een vernauwing van de kransslagader en een hartinfarct is duidelijk hoger dan bij mensen zonder overgewicht. Dit komt voornamelijk door de verhoogde bloedvetten en hoge bloeddruk.

Psychologische gevolgen: De psychologische gevolgen kunnen zijn: verminderend zelfvertrouwen, negatief zelfbeeld, stress, depressieve perioden en eetstoornissen.

Stress – incontinentie: Verliezen van urine door op bepaalde momenten onder druk te staan zoals bij: niezen, springen, lachen enz. Dit kan uiteindelijk leiden tot een operatieve ingreep als het overgewicht niet afneemt.

Beroerte (CVA): De kans op een beroerte is zeer groot dit komt voornamelijk door de hoge bloeddruk en de verhoogde kans op trombose. Mensen met overgewicht hebben vaker ook meer moeite met revalideren na een beroerte.

Kanker: Er zijn aanwijzingen dat borstkanker na de menopauze, baarmoederkanker en dikke darmkanker vaker voorkomen bij mensen met overgewicht.

Kortademigheid, astma en longemfyseem komen meer voor bij mensen met overgewicht. Vooral in combinatie met roken en overgewicht is de kans zeer groot op verlies van long functies.

Het slaap-apneu syndroom, waarbij mensen door zeer zwaar snurken ’s nachts perioden hebben waarbij de ademhaling even stokt, dit komt vooral voor bij te dikke mannen.

Hormonale stoornissen: Menstruatiestoornissen maar ook ongewenste onvruchtbaarheid. Dit ontstaat omdat het vetweefsel voor een eigen productie van oestrogenen zorgt. Hierdoor is zwangerschap vaak niet mogelijk bij te dikke vrouwen.

Aandoeningen aan de bewegingsmechaniek: Een van de eerste signalen die duiden op overgewicht zijn gewrichtsontstekingen, rug- en nekklachten, voet- knie- en heupklachten. Mensen krijgen geen pijnlijke voeten, knieën en enkels want er is nog niets te vinden door de dokter. Het enige wat helpt tegen de bovenstaande klachten zijn afvallen. Als dit niet gebeurd kan je van je kraakbeen en gewrichten op de lange termijn veel last gaan krijgen van “slijtage”klachten.

Verminderde arbeidsgeschiktheid en sociale isolatie: Bij sollicitaties nemen ze eerder iemand aan die slanker is. Problemen met het openbaar vervoer of eigen vervoer. En het kan soms erg moeilijk zijn om naar theaters, bioscopen, restaurants en bij familie op bezoek te gaan. Ook kan je vaak niet mee doen met sport en bepaalde activiteiten.

Invaliditeit: Bepaalde lichamelijke gevolgen van Obesitas en overgewicht kan leiden tot voortijdige afkeuring en een lager inkomen. Veel mensen die veel te dik zijn komen op een gegeven moment in een neergaande spiraal terecht. Door hun overgewicht kunnen ze minder bewegen en hebben vaker klachten aan de gewrichten, ademhaling en het behouden van vocht en urine. Door deze aandoeningen bewegen ze nog minder waardoor ze uiteindelijk in een rolstoel terecht zullen komen.

Ouderdomssuikerziekte: Dit wordt ook wel het type II diabetes of de niet van insuline afhankelijke diabetes “mellitus” genoemd. Over de gehele wereld neemt het aantal menen met mellitus snel toe dit heeft te maken met het overgewicht probleem. 60% tot 70% van de mensen met mellitus zou geholpen kunnen worden als het overgewicht blijvend kan worden bestreden.

Afvallen… en dan?  Blijvend resultaat.
Het lukt mensen met overgewicht maar zelden om zelf blijvend van hun overtollige gewicht af te komen. Een van de belangrijkste redenen is dat mensen vooral snel willen afvallen, en maar al te graag geloven in de belofte van alweer het volgende revolutionaire wonderdieet dat op de markt wordt gebracht. En dat nu niet tien, maar wel twintig kilo gewichtsverlies binnen twee maanden in het vooruitzicht wordt gesteld.  Helaas…. Wonderen bestaan niet en diëten werken altijd slechts voor een bepaalde duur.

Vaak verliezen mensen ineens veel gewicht doordat ze zichzelf bijna uithongeren. Dit is een gevaar voor het lichaam en geen verantwoorde manier van gewichtsbeheersing. De verbranding zal op een laag pitje komen te staan (spaarstand van het lichaam) en als u met het dieet stopt eindigt u vaak vele kilo’s zwaarder dan dat u bent begonnen. Op den duur zal het afvallen steeds slechter gaan.

Goed en blijvend resultaat boekt u alleen door uw voedingspatroon en leefstijl, zoals bewegen, aan te passen. Ik begeleid u hierbij stap voor stap zodat u leert om de juiste keuzes te maken, en laat u zien dat gezond eten gewoon lekker en leuk kan zijn. Voordat u gaat denken dat u honger gaat lijden, help ik u snel van dat idee af. Van hongergevoel zal geen sprake zijn. U kunt gewoon lekker blijven eten en het kan zo zijn dat u juist wel meer moet gaan eten dan u nu doet.

Op weg naar een gezonder, slanker en vitaler lichaam
Ruim overtollige ballast op en geniet van een blijvend resultaat. Weet u eigenlijk hoeveel en wat u dagelijks zou moeten eten om gezond en op gewicht te blijven? Als u weet wat u eet, hoeft u nooit meer op dieet! We zijn vaak gewend geraakt aan een bepaald leef-, eet- en denkpatroon. Meestal heeft ons dit onbewust in de situatie gebracht waarin we ons dan bevinden. Dit kan voor iedereen iets anders betekenen. De één heeft misschien te kampen met overgewicht, de ander heeft vetopslag op de zogenaamde “verkeerde plaatsen”, weer een ander kan te maken hebben met vitaliteitklachten zoals vermoeidheid en weinig energie of gewoon niet lekker in zijn vel zitten. Stuk voor stuk goede redenen om daar iets aan te doen. Maar hoe doet u dat? Waar moet u nu beginnen? En hoe zorgt u voor blijvend resultaat op lange termijn? Logische vragen. Daar help ik u bij. Het is niet moeilijk, het is een kwestie van weten.

Starten met gewichtsbeheersing?
Graag help ik u om uw doel te behalen. Misschien dat u al één of meerdere malen zelf een poging hebt ondernomen zonder het gewenste resultaat. Laat dit dan de laatste keer zijn dat u het probeert. Samen gaan we het zeker halen. Ik kan mij voorstellen dat u vragen hebt of misschien gewoon wilt starten. Laten we dan eens een kennismaken. U kunt dan uw vragen stellen. Ik vertel u wat u  kunt verwachten en wat mijn werkwijze is. Als u besluit om te starten, dan is het belangrijkste dat we samenwerken om uw doel te halen.

In praktisch alle gevallen wordt het traject van gewichtsbeheersing (deels) vergoed door uw zorgverzekeraar. Mijn praktijk is aangesloten bij de MBOG, Maatschappij ter bevordering van de orthomoleculaire geneeskunde.

Waarom wachten of uitstellen? Maak eens een afspraak. Wat houdt u tegen?

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.