Pistachenoten een gezonde snack

Gemaakt op maandag 08 juli 2013 12:42

Pistachenoten zijn gezonder dan gedacht. Uit nieuw onderzoek blijkt dat niet al het vet aanwezig in de noten door het lichaam wordt opgenomen, waardoor de noten minder calorieën bevatten dan eerder werd gedacht.

Volgens de onderzoekers zijn pistachenoten een gezonde snack voor mensen die proberen af te vallen en zijn ze rijk aan voedingsstoffen en mineralen.

De studie is uitgevoerd door Agricultural Research Service (ARS) of the United States Department of Agriculture (USDA).

De bevindingen wijzen erop dat pistachenoten daadwerkelijk minder calorieën bevatten per portie dan voorheen altijd werd aangenomen. Zo blijkt uit de resultaten dat de pistachenoten met 160 calorieën per portie van 30 gram het minst aantal calorieën bevatten van alle nootsoorten.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Californië –Los Angeles, is het beter als snack pistachenootjes te eten dan zoutjes. Je houdt niet alleen je body mass index (BMI) op peil, maar je ondersteunt ook de gezondheid van je hart.

Gedragsexpert James Painter laat weten dat de pistachenoot –ook bekend als Skinny Nut- onder de bewuste snacks valt. Doordat je de pistachenoten eerst moet pellen, duurt het langer voordat je ze kan eten. Daarnaast kun je aan de overgebleven doppen precies zien hoeveel je er al hebt gegeten.

Cholesterolverlagend

Pistachenoten blijken ook goed te zijn voor de cholesterol. Onderzoekers van de Pennsylvania State University ontdekten dat pistachenoten boordevol antioxidanten zitten.

Antioxidanten beschermen cellen tegen beschadiging door vrije radicalen. En de pistachenootjes bleken een cholesterolverlagend effect te hebben. De wetenschappers onderzochten het effect van pistachenootjes op het gehalte antioxidanten in het bloed. Ze lieten de deelnemers aan het onderzoek drie verschillende diëten volgen, telkens een maand lang.

Het eerste dieet was een gewoon cholesterolverlagend dieet zonder noten. De andere twee diëten waren vergelijkbare diëten, waaraan 42 of 78 gram pistachenootjes werden toegevoegd.

Goed voor de darmflora

Een voorlopige studie onder 16 personen suggereert dat het eten van pistachenoten de niveaus van potentieel gunstige bacteriën in de darm kunnen veranderen. Deze ontdekking belooft een goede ondersteuning van een gezonde spijsvertering. Het onderzoek, is de eerste studie naar pistachenoten en amandelen en hun modulerende rol op de darmflora samenstelling.

“Darm microbiota, of de microbiële milieu in de gastro-intestinale darmkanaal, biedt belangrijke functies voor de menselijke gastheer “, zegt Volker Mai, PhD, hoofdauteur van de studie en assistent-professor aan de Universiteit van Florida’s Institute of Food and Agricultural Sciences. “Het wijzigen van microbiota naar een ‘gunstige’ compositie is een veelbelovende aanpak voor de ondersteuning van de gezondheid van de darmen, met mogelijke effecten op de totale gezondheid, en het blijkt dat pistachenoten een rol kunnen spelen in dit proces”.

Pistachenoten lijken prebiotische eigenschappen hebben, deze bevatten niet verteerbare componenten zoals voedingsvezels, die voorkomen in de darm en dienen als voedsel voor de van nature voorkomende bacteriën. Ook bevatten zij fytochemicaliën die het potentieel heeft om microbiota te wijzigen van samenstelling. Voedingsmiddelen met prebiotische eigenschappen versterken de groei van de nuttige bacteriën in het spijsverteringskanaal.

Om deze relatie tussen prebiotica in pistachenoten en de darm te onderzoeken, voerden onderzoekers een voedingsonderzoek uit aan de Beltsville Human Nutrition Research Center in Maryland. Zestien gezonde personen kregen een willekeurig van te voren vastgesteld Amerikaans dieet toegewezen. Dit dieet bevatte ofwel 0 gram, 1,5 gram of 3 gram pistachenoten of amandelen per dag. Bij elke deelnemer werden het aantal calorieën per dieet nauwkeurig gecontroleerd om ervoor te zorgen dat ze geen gewicht verloren of in gewicht aankwamen tijdens het onderzoek.

Meerdere ontlasting monsters werden verzameld gedurende het onderzoek en geanalyseerd op bacteriële samenstelling. De onderzoekers hebben ook bepaald hoeveelheden melkzuurbacteriën en bifidobacteriën (twee groepen van levende micro-organismen die zich in het spijsverteringskanaal en helpen afbreken voedingsmiddelen) de ontlasting bevatte.

Na controle van leeftijd, voedingsfactoren en andere relevante variabelen, ontdekte de onderzoekers dat na 19 dagen, bij de mensen die tot 3 gram pistachenoten (ongeveer 147 noten of 2 porties) per dag aten, een veranderingen in de niveaus van verschillende darmbacteriën had plaatsgevonden.

Volgens de uitkomst bleek dat bij mensen die pistachenoten aten een stijging te zien was in de potentieel gunstige butyraat-producerende bacteriën. Butyraat blijkt een geprefereerde bron van energie voor colon epitheel cellen, waarvan wordt gedacht dat zij een belangrijke rol spelen bij de menselijke gezondheid. Het verschil in de darm microben was sterker bij mensen die pistachenoten aten dan bij de mensen die amandelen aten. De onderzoekers gebruikten “moderne hoge doorvoer sequencing “om specifieke darmbacteriële DNA handtekeningen te kwantificeren voor en na de consumptie van noten. Volgens de onderzoekers is met behulp van deze methode vast te stellen dat pistachenoten en amandelen het vermogen hebben om de hoeveelheid bacteriën in de darm te helpen veranderen.

“Vezels en onvolledig verteerd voedsel, waaronder noten, zijn nodig voor het handhaven van diverse microbiota, “zegt Mai.” Hoewel het onderzoek nog in een vroeg stadium verkeert, geeft deze studie een veelbelovend signaal dat het verhogen van de consumptie van noten, specifiek pistachenoten, nieuwe mogelijkheden biedt voor het aanpassen van het aantal in de darm aanwezige ‘gezonde’ microbiota, met potentiële voordelen voor de gezondheid. “

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.