Rode kool

Rode kool is een bijna vergeten groente. Althans de meeste kennen het uit een potje met daarin vaak (veel suiker) toegevoegd ter conservering. Ook de kleur is vaak niet eens echt. Maak maar eens de verse rode kool zoals hieronder wordt vermeld. Dan zie je het verschil en je proeft het!

Koolsoorten zijn er weer volop in de winter. Het is voedzaam, lekker en gezond en nog betaalbaar ook. Heb je wel eens die mooie verse rode kool gezien? Die prachtige rode bal is gewoon één pure inspiratiebron, tenminste als jij dat wilt. Ervaar het verschil tussen vers of wat de fabrikanten in een pot stoppen. Als je van lekker houdt ga je voor de echte, verse rode kool!

Rode kool hoort bij de sluitkolen. Het woord zegt het al, de gesloten kolen. Groene kool staat open, rode- en witte kolen zitten dicht, net als bijvoorbeeld spruitjes. Maar ja, tot welke familie de rode kool behoort kan je misschien nog niet zoveel schelen, maar wat kun je ermee?

Nou, genoeg eigenlijk. Rode kool kun je namelijk op diverse manieren garen en daarnaast is rode kool ook nog eens een prachtig product om kleur aan te brengen in je gerechten. Rode kool koken doe je (als je het heel fijn snijd) in 8 minuten. Snij wat grover en je hebt 12 minuten nodig. Is dat nou alles? Ja, maar lees toch ff verder. Want kool kun je ook bakken of smoren. Zelfs in de magnetron (niet mijn favoriet) kun je rode kool garen. En kool kun je inmaken om bij een lekker stukje wild te serveren of je maakt er een salade van.

Om je een extra goed gevoel te geven willen we je ook nog even vertellen dat in 100 gram rode kool maar liefst 60 milligram vitamine C zit. Daarnaast zit er in kool ook calcium en eiwit. Stoffen die we hard nodig hebben in de winter.

We noemen rode kool vaak wintergroenten. Maar rode kool is het hele jaar door verkrijgbaar. Vanaf halverwege juni wordt de allervroegste rode kool geoogst. De oogst gaat door tot eind oktober. En vooral de laatste, latere oogst, is geschikt om te bewaren. En zo kun jij het hele jaar rode kool eten. Daar hebben we geen conservenfabrikant voor nodig toch?

Heb je te veel aan een hele rode kool in één keer, dan kun je de rest prima bewaren. Jij mag kiezen. Snij de kool in tweeën. Gebruik de ene helft en leg de andere helft, met een folie over het snijvlak, in de koelkast. Of, je kookt de fijngesneden kool kort (blancheren) 1 1/2 minuut is genoeg. En deze kun je vervolgens invriezen. Let er even op dat je deze niet eerst laat ontdooien voor je de kool gebruikt.

Nog even over het koken. Kook niet te lang. Dan kook je de vitamine eruit en gaat de kleur verloren. Om de kleur mooi te houden kun je wat citroensap of azijn aan het kookwater toevoegen. Je kool blijft dan echt rood.

Hieronder volgt een recept met appel en kaneel:

* 800 gram fijngesneden rode kool * 2 goudrenetten * 1 flinke eetlepel kaneel * 50 gram roomboter (of wat olijfolie) * 1 flinke ui, gesnipperd * 150 ml. vers geperste jus d’ orange (zelf persen) * 2 kruidnagels * 2 laurierblaadjes

Schil de goudrenetten en snijd ze in kleine blokjes. Smelt de helft v.d. boter in een ruime braadpan en fruit hierin de ui en appel ca. 5 minuten. Schep de rode kool erdoor en voeg de verse sinaasappelsap, suiker, kaneel, kruidnagel en laurier toe en laat het geheel in een gesloten een pan een half uurtje op een laag vuur stoven. Af en toe even omscheppen. Verwijder de kruidnagel en laurier en roer een klontje boter door de kool.

Eet smakelijk!

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.