Suiker, Eiwitten, Vetten, Hormonen: Wat heb ik toch een geniaal lichaam!

 

Ja ja, je dacht natuurlijk dat ik nu over mijn lichaam ging vertellen?! Hmm, nou ja min of meer wel, want als het goed is werkt het basisprincipe bij iedereen hetzelfde. Geen persoonlijk verhaal dus, maar een verhaal over suiker, vetten, eiwitten, insuline, glucagon, gluconeogenese en zo. Volg je het nog?

Veel mensen denken dat ze suiker nog nodig hebben vanuit hun voeding. Maar WIST JE DAT JE HELEMAAL GEEN SUIKER NODIG HEBT UIT JE VOEDING? En dat je lichaam geheel zelf in staat is om suiker (glucose) te maken uit bijvoorbeeld eiwitten en vetten? Wel handig dat we zo zijn ontworpen want zo “blijf je het altijd doen”. Een geniaal ontwerp eigenlijk dat goed functioneert als je lichaam goed functioneert. Maar hoe werkt het dan?

Normaal als je suiker of zetmeel eet maak je insuline aan en insuline is een groeifactor (potentieel extra risico op overgewicht, diabetes, kanker enz). Insuline moet je bloedsuiker doen dalen maar slaat suikers op in de vorm van lichaamsvet en vet in de lever en spieren. Voor moeilijkere tijden zeg maar. Door overmaat in onze maatschappij aan zetmelen en suikers en een tekort aan beweging raakt ons mechanisme defect waardoor de eilandjes van langerhans in je alvleesklier zelfmoord plegen doordat ze continue maar in de productiemodus moeten staan. Het defect kan ook ontstaan door chronische ontstekingen in het lichaam waardoor ook de Pancreas ontstoken kan raken (pancreatitis) met disfunctioneren van de Pancreas (alvleesklier) als gevolg. Daarnaast kennen we geen tijden meer van voedselschaarste waardoor de vetreserves niet of nauwelijks meer worden aangesproken, met leververvetting en overmatige vetopslag als gevolg.

Minder suikers en koolhydraten, meer bewegen en periodiek vasten zorgt ervoor dat je fitter en gezonder wordt en minder kans hebt op #WELVAARTSZIEKTEN zoals #OVERGEWICHT, #DIABETES, #HART_EN_VAAT_ZIEKTEN, #KANKER. Klinkt simpeler gezegd dan gedaan in onze maatschappij.

Keto leefstijl of Paleo lijkt beter aan te sluiten op het ontwerp van ons lichaam door de schepper of moeder natuur. “Maar ik heb toch suiker nodig?” hoor ik dan altijd. Ehhh ja, min of meer wel. Maar je kunt ook energie uit ketonen halen (reserve brandstof) of je lichaam produceert dus zelf glucose middels de TEGENHANGER van #INSULINE, het hormoon #GLUCAGON, welke zorgt voor een proces dat #GLUCONEOGENESE heet. Je lichaam maakt dan zelf uit EIWITTEN en VETTEN (hé, dat is toch Keto en Paleo? Ja, dat klopt!) glucose.

Je lichaam kan soms even tijd nodig hebben om opnieuw ingeregeld te raken en te switchen. Maar no worries, je lichaam is hiervoor gemaakt. Koolhydraten minderen dus, inname van meer en betere vetten zoals olijfolie, vis, noten, zaden en meer bewegen.

Laat granen zoals TARWE, GERST, SPELT, ROGGE en zuivel (dus MELK en ALLES WAT VAN MELK is gemaakt) overigens ook staan. Dit zijn ook pro-inflammatoire voedingsmiddelen, dat wil zeggen dat ze ontstekingen veroorzaken. Ontstekingen hebben als gevolg dat je Cortisol en Adrenaline aanmaakt en ook weer je insuline omhoog jagen!

Eet dus veel anti-inflammatoire voedingsmiddelen zoals groenten en fruit, kruiden en specerijen zoals gember en kurkuma en eet onbewerkte verse producten zoals noten, zaden, groente, fruit, eiwitrijke voedingsbronnen zoals vis, gevogelte, ei en je lichaam zal dit prettig vinden.

Let er wel op dat je biologisch eet. Het gebruik van pesticiden en fungiciden is absurd vandaag de dag. Alles wat je dus niet als gif in je lijf stopt belast je lichaam ook niet!

Als de aanpassingen om welke rede dan ook niet goed voelen of je krijgt (of je houd) last van je buik (darmen, maag) of je krijgt andere reacties, dan kunnen er altijd nog andere reacties meespelen zoals #VERSTORINGEN in de #DARMFLORA waardoor weer #VERTERINGSPROBLEMEN kunnen optreden of er kunnen #VOEDINGSINTOLERANTIES meespelen waardoor je blijf aanmodderen.

TOCH VASTGELOPEN?
Als je om welke rede dan ook toch nog vastloopt en er zelf niet uitkomt, maak dan gerust eens een afspraak in mijn praktijk! Dan help ik je weer op de goede weg. We kunnen dan bijvoorbeeld middels ontlasting- en bloedonderzoek bepalen of er verstoringen zijn, en zo ja, welke. Dan kun je dus veel meer gerichte stappen zetten op weg naar jouw optimale gezondheid, het verminderen van eventuele klachten en nog meer plezier hebben in het leven!

HEB JE TOCH HULP NODIG?
Neem dan contact op met mijn praktijk:
Frank Jonkers
BodySwitch Heemskerk
heemskerk@bodyswitch.nl
0251 – 234 000

Website van mijn praktijk (BodySwitch Heemskerk): www.bodyswitch.nl/heemskerk

MIJ IS HET GELUKT, DUS JOU LUKT HET OOK!
Al meer dan 1000 mensen heb ik geholpen bij het verbeteren van hun optimale gezondheid!
Ooit woog ik 135 kilo, had beginnende diabetes, hart- en vaatproblemen. Dat is nu verleden tijd en ik voel me fitter en vitaler dan ooit en weeg ik ongeveer 40 kilo minder! En…… ALS IK HET KAN, DAN KAN JIJ HET OOK!

16 JAAR KENNIS BESCHIKBAAR VOOR JOU!
Inmiddels heb ik 16 jaar kennis opgebouwd waarover jij in één keer kan beschikken!

Ik wens je een hele mooie, fitte, gezonde, en fijne zomer toe!

Frank Jonkers

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.