BodySwitch Rotterdam - Centrum - Orthomoleculair therapeut

Door de oorzaak van darmklachten te achterhalen krijg jij je energie terug

Orthomoleculair therapeut & systemisch coach - Suzanne van Straaten

Veel darmklachten zijn onbegrepen. Zelf werd ik op mijn 16de naar huis gestuurd met een diagnose ‘Prikkelbare Darm’. Dit met medicatie op zak, maar zonder dat er gezocht werd naar de oorzaak. Jarenlang heb ik last gehad van een vreselijk opgeblazen buik, weinig energie, PMS, veel ziek zijn en regelmatig het gevoel van volledige overprikkeling. Dit leidde tot somberheidsklachten en dat maakte het plaatje compleet. Een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is.

Mijn naam is Suzanne van Straaten. Als orthomoleculair therapeut en systemisch coach ga ik met jou op zoek naar de oorzaak van jouw klachten. Lange tijd werden darmklachten veelal als psychosomatisch weggezet. De afgelopen 10 jaar is het wetenschappelijk inzicht in onderwerpen zoals prikkelbare darm syndroom en het microbioom enorm gegroeid. Steeds beter zijn we in staat om doormiddel van onderzoek in kaart te brengen wat er écht aan de hand is. Ook is er een enorme toename in het begrip van de brein-darm as. Het brein beïnvloedt onze darmen en onze darmen beïnvloeden ons brein. Door met beiden te werken behandel ik niet de symptomen maar de oorzaak en help ik jou om je weer gezond en fit te voelen.

Wil je even vrijblijvend telefonisch kennismaken om te zien of mijn werkwijze bij jou past? Laat dan je contactgegevens via onderstaand knop achter en geef aan dat je wilt kennismaken. Wil je liever direct een afspraak maken voor een (online) intake? Geef dit aan in het berichtveld en ik neem contact met je op om dit in te plannen.

Suzanne van Straaten

 

Ik ben moeder van Loek en daarnaast bonusmoeder van Jules en Abel. Als moeder weet ik dat het lastig kan zijn om aan alles te voldoen. Goed eten en bewegen, iedereen op tijd op bed krijgen, een sociaal leven onderhouden en er ook nog een baan bij hebben. Stapje voor stapje is mijn adagium. Leefstijlverandering gebeurt niet in één keer. Je hebt er tijd voor nodig en dat is meer dan oké. Het gaat erom dat je, op jouw tempo, de goede kant op gaat.

Uit eigen ervaring weet ik dat klachten niet (blijvend) verdwijnen als je niet de oorzaak aanpakt. Meten is weten en gissen is missen en daarom zet ik graag laboratoriumonderzoek in. Door op zoek te gaan naar de oorzaak kun je deze gericht aanpakken wat veel tijd en energie scheelt. Ik doe dit altijd met aandacht voor de connectie tussen de darm en het brein. Een persoonlijk behandelplan en de juiste coaching helpen jou vervolgens naar een fit en energieke versie van jezelf.

Overview

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur. Ut dui nunc dignissim massa blandit sit quam condimentum ac. Et parturient sagittis vivamus scelerisque hendrerit convallis iaculis. Turpis at vulputate gravida viverra aliquam sagittis. Potenti viverra vel nulla in enim. Sagittis elementum faucibus aenean ultricies leo. Ultrices iaculis vestibulum vel pretium ac a sapien. Varius eleifend enim morbi praesent dui justo malesuada orci. Consequat et purus ipsum massa tortor sed donec mattis. Enim velit id semper pharetra.

Add Your Heading Text Here

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur. Quis blandit pellentesque pharetra interdum tincidunt egestas ut volutpat aliquet. Ultrices fermentum dui posuere rutrum facilisi accumsan. Fermentum consectetur morbi ultricies sit quis morbi suspendisse facilisis arcu. Ullamcorper non lectus elit tincidunt mollis vel enim leo semper.

 • Lorem ipsum dolor sit amet consectetur.
 • Lorem ipsum dolor sit amet consectetur.
 • Lorem ipsum dolor sit amet consectetur.

Openingstijden

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Zaterdag

Zondag

09:00 - 17:00

09:00 - 17:00

09:00 - 17:00

09:00 - 17:00

Gesloten

Gesloten

Gesloten


KVK
75509253

Beroepsvereniging
CAT

Lidnummer
104132023-07-03

Tarieven BodySwitch Rotterdam-Centrum

Bekijk via onderstaande link het overzicht van alle actuele behandelingen en tarieven.

Opgeblazen gevoel, PMS en overprikkeling

Jarenlang heb ik last gehad van een vreselijk opgeblazen buik, weinig energie, premenstrueel syndroom (PMS), veel ziek zijn en regelmatig het gevoel van volledige overprikkeling. Dit leidde tot somberheidsklachten en dat maakte het plaatje compleet. Een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is.

Als het niet goed gaat in jouw darmen doordat er bijvoorbeeld een disbalans in jouw microbioom is ontstaan, krijgen jouw hersenen het signaal dat het niet goed met jou gaat. Dat je je beter kunt terugtrekken en minder geneigd bent nieuwe ervaringen op te doen of sociaal contact te zoeken. Jouw brein vertelt je immers dat je in gevaar bent en beter rustig aan kunt doen. Veiligheid kunt zoeken.

Ik ging naar verschillende therapeuten en artsen en volgde een opleiding tot orthomoleculair therapeut. Ik wilde alles begrijpen en volledig kunnen doorgronden waar mijn klachten vandaan kwamen. Ik leerde dat de darmen en het brein continue met elkaar communiceren via onder andere het zenuw- en hormoonstelsel en het microbioom.

 

 

Prikkelbare darm syndroom en ontlastingsonderzoek

Ik kwam erachter hoe ik met mijn prikkelbare darm om moest gaan en dat er wel degelijk een oorzaak was. Ik maakte kennis met ontlastingsonderzoek en wist zo de verschillende factoren in kaart te brengen. Wanneer je eenmaal weet wat er precies aan de hand is zijn de klachten vaak goed te verhelpen.

Hippocrates deelde het al lang geleden ‘all disease begins in the gut’. De afgelopen 10 jaar zijn er ontzettend veel nieuwe wetenschappelijke artikelen gepubliceerd over het microbioom. Steeds beter beginnen we het cruciale belang van een goede darmgezondheid (opnieuw) te begrijpen.

Met alle nieuwe kennis die ik had opgedaan paste ik mijn voeding aan, nam suppletie en bewoog regelmatig. Soms is dit voldoende, maar in mijn geval bleven mijn stressklachten bestaan.

Burn-out en stress

Hoewel ik al jarenlang veel last van stress had, bracht persoonlijk nieuws mij plotseling tot een volledige stilstand. Mijn moeder kondigde aan euthanasie te willen. Ze was pas 69, maar kon het leven niet meer dragen. Al jaren liep ik spreekwoordelijk op mijn tenen en dit nieuws brak mij. Ik kon niets meer. Alleen maar huilen en een groot zwart gat diende zich aan.

Ik zat thuis met een burn-out, iets dat ik nooit had verwacht. Achteraf was dit een cadeau. Mijn lijf bracht me tot stilstand. Letterlijk tot stilstand. Het was voorjaar en de zon scheen en ik weet nog heel goed hoe ik maar niet kon begrijpen hoe het mogelijk was dat ik geen zin had om naar buiten te gaan. Zelfs een klein rondje lopen was me teveel. Dat is doodeng. Maar het was nodig want ik had te lang doorgelopen. Doorgelopen zonder stil te staan bij wat er nu echt bij mij speelde.

Systemisch coachen

Door een systemisch coach kwam ik hier weer uit. Ik ruimde mijn belemmeringen op en kwam in mijn kracht te staan. Nu had ik ook het ontbrekende puzzelstuk gevonden voor mijn stress en burn-out klachten en kon de energie gaan stromen. Voor het eerst ging ik echt met energie en levenslust door het leven.

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, alleen door op de juiste manier aandacht aan beide te geven kom je van je klachten af.

Maakt dat het makkelijker? Niet altijd. Maar wel realistischer. Stress is een belangrijke factor in veel ziektebeelden. Nederland kent ongekend hoge burn-out en depressie cijfers en de verwachting is dat dit alleen maar zal toenemen. Heel vaak is hier ook sprake van darmproblemen. Het is tijd dat we daar als maatschappij en vanuit de gezondheidszorg op een andere manier mee om gaan. Niet meer van dokter tot patiënt, maar van mens tot mens waarbij we ons bewust zijn van de enorm interactie tussen lichaam en geest en hier in de behandeling op inzetten.

Werkwijze

‘Als jij jouw leven nog een keer over zou kunnen doen, op exact dezelfde manier als je het nu geleefd hebt – zou je dit dan willen?’ – Nietzsche. De reden dat ik deze vraag stel is omdat velen van ons niet écht leven. Een inspirerende manier om het te verwoorden kwam van Dokter Juriaan , hij zegt ‘we bevinden ons in de wachtkamer van ons leven’.

Ik mag nu mensen helpen uit hun wachtkamer te komen. Écht te gaan leven. Zonder ‘vage’ klachten, zonder constante stress, schuldgevoel en onzekerheid. Die ‘vage’ klachten zijn overigens vaak helemaal niet zo vaag. Door een goede anamnese die wordt aangevuld met onderzoek is er vaak wel degelijk een oorzaak én oplossing te vinden.

Cliënten komen onder andere met de volgende klachten en symptomen bij mij:

 • Prikkelbare darm
 • Burn-out
 • Stress
 • Depressie
 • Opgeblazen buik/gevoel na de maaltijd of aan het eind van de dag
 • Buikpijn
 • Winderigheid
 • Onregelmatige ontlasting
 • PMS
 • Pijnlijke menstruatie
 • Stemmingswisselingen
 • Somberheid
 • Lage energie
 • Slechte concentratie ‘wattenhoofd’
 • Overtollige kilo’s niet (blijvend) kunnen verliezen
 • Prikkelbaar

Ik start mijn trajecten met een uitgebreide intake. Voorafgaand aan deze intake wordt je gevraagd een vragenlijst in te vullen en een voedingsdagboek bij te houden. Als het nodig is zetten we laboratoriumonderzoek in. Ontlastings- en/of bloedonderzoek kan veel inzicht geven. Meten is weten.

Al deze informatie leidt tot een persoonlijk behandelplan. Dit vormt de start van de behandeling. De behandeling zal altijd bestaan uit een combinatie van voedingsadvies, suppletie en leefstijl.

Samen met mijn cliënten ga ik op zoek naar de oorzaak. Vaak is hier laboratoriumonderzoek voor nodig. Op die manier kun je doelgericht te werk gaan, hoef je niet eindeloos voedingsmiddelen weg te laten uit je dieet, maar krijg je een specifiek advies over wat jouw lichaam nodig heeft. Ook krijg je inzicht in mogelijke tekorten aan vitaminen en kunnen we aan de slag met het microbioom.

Wanneer van toepassing voeren we ook coachingsgesprekken. Als systemisch coach werk ik met het systemisch veld en maak ik regelmatig gebruik van (familie) opstellingen. Mijn ervaring is dat wanneer er sprake is van darmproblematiek er ook eigenlijk altijd belemmeringen zijn op emotioneel niveau. In dit geval formuleren we samen een coachvraag die meestal in één of twee sessies beantwoord wordt.

Zowel in de orthomoleculaire therapie als bij systemisch coachen wordt gekeken naar de oorzaak van klachten in plaats van het behandelen van symptomen. Door de oorzaak aan te pakken worden klachten effectiever verholpen. Beide vakgebieden gaan uit van een systeembenadering en dat maakt de combinatie zeer krachtig.

Meer over Suzanne

Ik ben moeder van Loek en daarnaast bonusmoeder van Jules en Abel. Ik ben een avonturier en heb een aantal jaar in Spanje gewoond. Vrijheid is voor mij belangrijk en dat gevoel krijg ik vooral wanneer ik in de natuur ben. Wij wandelen en fietsen veel. Ook yoga en meditatie maken onderdeel uit van mijn routine.

Ik heb een enorme fascinatie voor het microbioom en de darmbreinconnectie. Hier is de afgelopen 10 jaar enorm veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan waardoor er steeds meer inzicht ontstaat in deze belangrijke connectie. Door dit therapeutisch in te zetten kun je veel effectiever te werk gaan en mensen écht van hun klachten af helpen.

Tarieven BodySwitch Rotterdam-Centrum

Consulten

Telefonisch consult (max. 15 minuten)

€ 35,-

1e Intakeconsult (max. 75 minuten)

Het intakeconsult wordt gevoerd aan de hand van een vooraf ingevulde vragenlijst en voedingsdagboek

 

€ 157,-

Consult kort (max. 30 minuten inclusief verwerkingstijd)

€ 62,50,-

Consult standaard (max. 50 minuten)

€ 120,-

Consult lang en/of bespreken behandelplan (max. 75 minuten)

€ 145,-

Laboratoriumonderzoek

Aanvraag bloed- of ontlastingsonderzoek (per onderzoek)

 • Aanvraag laboratoriumonderzoek
 • Analyse van de resultaten
 • Toelichting resultaten

Kosten zijn exclusief laboratoriumonderzoek. De kosten hiervan worden vooraf besproken.

€ 30,-

Persoonlijk behandelplan

Opstellen persoonlijk behandelplan (standaard – 60 minuten verwerkingstijd)

Het behandelplan omvat voeding, leefstijl en eventueel suppletieadvies. Kosten zijn exclusief suppletie.

€ 120,-

Opstellen persoonlijk behandelplan (complex- 90 minuten verwerkingstijd)

Het behandelplan omvat voeding, leefstijl en eventueel suppletieadvies. Kosten zijn exclusief suppletie.

€ 145,-

Systemisch coachen

Sessie systemisch coachen (max. 75 minuten)

€ 145,-

Contact

Heb je gezondheidsklachten? Maak dan een afspraak met: BodySwitch Rotterdam-Centrum!

JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.