Huidproblemen? De huid-darmconnectie – de darmen als oorzaak

Wist je dat de darmen en huid in verbinding met elkaar staan? Wat we eten en hoe we dit verteren heeft invloed op de conditie van je huid. Onze moderne eetgewoontes leiden dan ook steeds vaker tot huidaandoeningen zoals eczeem en acne. Er is namelijk een link tussen huidproblemen en een dysbiose (daling in het darmflora) in het darmmicrobioom. De oorzaak van veel huidproblemen kan daarom gevonden worden in de huid-darmconnectie.

Huid-darmconnectie

De eerste aanwijzing dat de darmen en huid met elkaar verbonden zijn, stamt uit 1930. Uit onderzoek bleek dat er een directe relatie is tussen inflammatie (ontstekingen) in de huid zoals bij acne en veranderingen in het darmmicrobioom. Ook tussen psychische stoornissen zoals depressie, een ongezonde leefstijl en een dysbiose in de darmen bestaat een verband. Toch heeft het lang geduurd voordat de wetenschap de huid-darmconnectie serieus nam.

Darmmicrobioom

Het darmmicrobioom staat op verschillende manier in verbinding met de huid. Allereerst via de regulerende werking van darmbacteriën op het immuunsysteem. Bepaalde darmmicroben en stofjes die het metabolisme bevorderen (metabolieten), kunnen ondersteunend werken op bepaalde witte bloedcellen, lymfocyten geheten. Deze witte bloedcellen, oftewel lymfocyten, spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem. Ze kunnen een ontstekingsremmende werking hebben. Aan de andere kant zijn er ook microben die juist de pro-inflammatoire lymfocyten doen toenemen, wat ontstekingen bevordert. Korteketenvetzuren remmen deze pro-inflammatoire lymfocyten en zorgen ervoor dat het immuunsysteem zich goed tegen de ontstekingsreacties kan verdedigen. Dat is ook zichtbaar op de huid, want ook de lymfocyten die wondgenezing bevorderen, worden zo gestimuleerd.

Spijsverteringsproblemen

Een daling in de darmflora kan ook het gevolg zijn van spijsverteringsproblemen, zoals hypochloorhydria en coeliakie. Dit kan leiden tot huidaandoeningen. Hypochloorhydria is een risicofactor voor SIBO, wat kan zorgen voor een lekkende darm. Er is dan sprake van overtollige bacteriën die de opname van voedingsstoffen kan belemmeren. Bovendien kunnen deze bacteriën directe schade aanrichten in de dunne darm. Bepaald medicijngebruik, zoals maagzuurremmers of antibiotica kan ook een risico vormen voor bacteriële infecties.
Een slecht functionerende darm kan naast huidproblemen ook zorgen voor vele andere (chronische) ziektebeelden. Zie ook mijn artikel  “De meeste chronische klachten ontstaan vanuit je darmen”

Verstoord evenwicht

Bij een verstoorde intestinale barrière, zoals bij een lekkende darm, verplaatsen de darmbacteriën en/of hun metabolieten (stofjes die ondersteunend zijn voor de stofwisseling) zich naar de bloedbaan. Vervolgens hopen ze zich op in de huid, waardoor het natuurlijk evenwicht verstoord raakt. Dit is aangetoond doordat er DNA van darmbacteriën in de huid van psoriasispatiënten is gevonden.

Coeliakie en eczeem

Coeliakie gaat daarnaast steeds vaker hand in hand met huidaandoeningen acne en rosacea. Specifieke eczeemvormen zoals atopisch eczeem lijken ook veroorzaakt te kunnen worden door tarwe en/of gluten. Daarnaast kunnen ook koemelkallergie en lactoseintolerantie een rol spelen. Darmparasieten kunnen invloed uitoefenen op het immuunsysteem van de darmen en gastro-intestinale klachten veroorzaken, met mogelijk huidaandoeningen als gevolg.

Interactie tussen darm- en huidmicrobioom

Het darmmicrobioom heeft ook invloed op de samenstelling van het huidmicrobioom. De vorming van korteketenvetzuren door het darmmicrobioom is bepalend voor immunologische reacties in en op de huid. Dit zorgt voor antimicrobiële effecten bij bijvoorbeeld huiduitslag. Er is dus constant sprake van een interactie tussen de darm en de huid, die zeker niet genegeerd mag worden bij het vinden van een oorzaak (en oplossing) voor huidproblemen.

Specialistische begeleiding BodySwitch Emmen

Middels gespecialiseerd labonderzoek op bloed en ontlasting brengen we de factoren in kaart die voor jouw problemen zorgen. Aan de hand hiervan word een gericht plan opgesteld wat bestaat uit het aanpassen van de voeding en gerichte inzet van specifieke supplementen om de problemen op te lossen.

Meer weten ?

Wil jij meer informatie over het verminderen van huid- en darmklachten, of heb je andere vragen omtrent een gezonde leefstijl? Frank Jonkers van BodySwitch Emmen is specialist op het gebied van voeding en gezondheid. Ooit woog hij zelf 135 kilo en had beginnende hart- en vaatziekten en diabetes. De juiste voeding en leefstijl aanhouden kan je genezen! Hij heeft al meer dan duizend mensen geholpen bij het oplossen van gezondheidsklachten. Wil je ook je klachten vanuit de oorzaak aanpakken? Neem dan  contact met mij op en ontdek de mogelijkheden. Goede kans dat ik je kan helpen.

Bel gerust voor meer informatie of een afspraak met BodySwitch Emmen, Frank Jonkers: 0251 234 000.

Tot ziens in mijn praktijk?

Frank Jonkers

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.