8 gezondheids voordelen van asperges

Ook zo’n zin in asperges?*

Asperges zijn niet de favoriet van iedereen. Je moet er écht van houden. Maar als je liefhebber bent van deze heerlijke, Hollandse, groente, dan kun je maximaal profiteren van een indrukwekkende lijst aan voordelen. Laten we snel beginnen!

Asperges helpen bij het afvallen

Veel mensen, die wat gewicht willen verliezen, richten zich vooral op het eten van verschillende soorten groenten. Het is, om toch een verzadigd gevoel te krijgen, belangrijk om genoeg te eten zonder te veel calorieën binnen te krijgen.

Helaas proberen een hoop mensen om gewicht te verliezen door zo weinig mogelijk te eten. Ze willen hun calorie-inname zo laag mogelijk houden. Dit kan er wel voor zorgen dat ze zich niet verzadigd voelen en dan gaan hunkeren naar zoet, calorierijk voedsel. Je kunt daarom beter iets eten waar je wél vol van raakt, zodat je uiteindelijk geen slechte dingen zult gaan eten.

Wanneer je een verzadigende maaltijd eet, is de kans op een eet-aanval of te veel eten veel kleiner. Je hebt dan ook niet dat gevoel dat je voortdurend op dieet bent. Een groot voordeel van asperges is dat ze maar weinig calorieën bevatten. 200 gram bevat ongeveer 40 kilocalorieën, wat veel minder is dan de meeste vleessoorten en al het ongewenste voedsel dat je eet. Het is ook minder dan sommige van de meer gegeten groenten en fruit.

De calorie-inname is natuurlijk niet het enige grote voordeel. Je krijgt wanneer je deze groene groente eet namelijk ook veel eiwitten en vezels binnen. Beide zijn uitstekend geschikt om je gedurende de dag energie en een verzadigd gevoel te geven. Stoffen uit deze twee voedselgroepen breken langzaam in het lichaam af en helpen je om gedurende de dag een tevreden en vol gevoel te houden.

Doordat de kans om een eet-aanval te krijgen kleiner is wanneer je goed verzadigd bent, zul je dan ook minder het gevoel hebben dat je op dieet bent. Je bent gericht op gezonder eten en het wordt gemakkelijker om je er ook aan vast te houden.

Natuurlijk is het eten van asperges niet de enige manier om je te helpen bij je inspanningen voor gewichtsverlies. Je moet je natuurlijk altijd aan een gezond en evenwichtig dieet houden.

Eet asperges in combinatie met andere gezonde en evenwichtige voeding. Steeds maar één ingrediënt eten zal tot verveling leiden. En hoe goed het dan ook wel niet voor je mag zijn, uiteindelijk raak je dan toch verveeld en zal je van je dieet gaan afwijken. Je zult beginnen met het hunkeren naar meer van het voedsel dat je eigenlijk niet mag eten.

Asperges helpen bij het verminderen van ontsteking in je lichaam

Het krijgen van een ontsteking is wanneer het op het verkeerde moment gebeurt een groot probleem voor het lichaam. Het lichaam krijgt dan koorts om te genezen en moet vechten tegen infecties en ziekten. Een van de grote problemen is dat het lichaam van het eten van sommige soorten voedsel ook van slag raakt. Het denkt dan dat er iets te bestrijden valt terwijl er eigenlijk niets is. Dit kan komen door het eten van bepaalde soorten voedsel of als gevolg van verontreinigende stoffen in de lucht.

Jij blijft dan zitten met een ontsteking wat extra druk op je zenuwen zet. Chronische pijn en chronische ziekten ontstaan vaak vanwege een ontsteking en je kunt dan denken aan ziekten zoals artritis, fibromyalgie, de ziekte van Crohn en meer. Er gaat vaak aan de pijn en het ongemak die je voelt geen waarschuwing vooraf, dus je ziet het eigenlijk niet aankomen. Chronische vermoeidheid is ook een probleem en dat ontstaat als de hersenen en het lichaam niet genoeg zuurstofrijk bloed krijgen.

Maar hoe kunnen asperges je in dit geval helpen? Nou, ze hebben door de saponinen in de groente anti-inflammatoire eigenschappen. Je krijgt dus op een natuurlijke manier asparanin en diosgenin binnen, stoffen die helpen om de ontsteking tegen te gaan en het lichaam stoppen met iets te bestrijden dat er niet is.

Meestal neem je hiervoor aspirine in maar er is dus eigenlijk geen noodzaak om extra chemische stoffen in je lichaam te brengen. Het is gezonder om asperges en andere anti-inflammatoire voedingsmiddelen te eten om te voorkomen dat de ontsteking een kans maakt in je lichaam.

Je hoeft hiervoor niet je dieet compleet te veranderen, maar je kunt gewoon meer voedingsmiddelen, die van nature helpen om ontsteking te verminderen, in je dieet opnemen. Het is vooral belangrijk bij het volgen van een gezond dieet om de hoeveelheid slechte dingen voor je systeem die een ontsteking kunnen veroorzaken te te verminderen. Je moet om de ontsteking tot een minimum te beperken ook rekening houden met voedselintolerantie en allergieën.

Asperges geven je immuunsysteem ook nog op een andere manier een boost

Als je asperges eet, help je je immuunsysteem ook nog op een andere manier te beschermen. Naast dat asperges kunnen helpen om ontsteking te verminderen, kan het met behulp van de antioxidanten dat het bevat ook helpen om het immuunsysteem te ondersteunen. De volgende keer dat je ziek bent, kan het immuunsysteem sneller, fungeren zodat je in staat bent om eventuele ziekten tegen het lijf te gaan.

Als je een auto immuunziekte hebt, zijn extra antioxidanten ook goed voor je. Wanneer je lichaam tegen een infectie moet vechten kunnen de extra antioxidanten in je lichaam helpen om de kans op infecties of andere virussen te verminderen.

De meest belangrijke antioxidant in asperges is vitamine C. Dit is een vitamine die niet kan worden aangemaakt of kan worden opgeslagen, zodat je lichaam er een beroep op kan doen als hij het nodig heeft en daarom moet je er voldoende van binnenkrijgen. De niveaus van vitamine C moeten hoog blijven en een goede 20% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid krijg je binnen door gewoon elke dag 200 gram asperge te eten.

Je krijgt dan ook meteen voldoende beta-caroteen en vitamine E binnen. Laten we ook niet vergeten om te vermelden dat het ook nog selenium, mangaan en zink bevat. Dit zijn allemaal antioxidanten, die je immuunsysteem kunnen ondersteunen. Ook helpen ze om het aantal vrije radicalen in het lichaam tot een minimum te beperken.

Je kunt nooit alle vrije radicalen in het lichaam te lijf gaan en dat hoeft ook niet want in kleine hoeveelheden kunnen ze je lichaam helpen om zich van de slechte bacteriën in de darm te ontdoen en ze kunnen helpen om de kans op ontsteking en infectie te verminderen. Te veel vrije radicalen zijn echter wel gevaarlijk. Als je te veel vrije radicalen hebt, beginnen ze de cellen in je lichaam aan te vallen. Beschadigde cellen kunnen maar moeilijk herstellen en er is een risico dat je ook abnormale cellen gaat ontwikkelen. Op die manier open je ook de deur naar het ontstaan van kankercellen.

Het antioxiderende effect van asperges helpt oxidatieve stress tot een minimum te beperken. Dit is trouwens een andere risicofactor voor het krijgen van bepaalde vormen van kanker.

Er moet nog verder onderzoek worden gedaan naar hoe antioxidanten kunnen helpen om het risico op het krijgen van kanker te verminderen. Ook is er meer onderzoek nodig om te ontdekken of er bepaalde vormen van kanker kunnen worden bestreden. Wat wij nu wel al weten, is dat er positieve signalen zijn, dus het vaker eten van asperges zal je alleen maar goed doen.

Asperges helpen om spijsverteringsproblemen te minimaliseren

Wat als je je van die problemen met de spijsvertering kon ontdoen? Dit is iets waar veel mensen van dromen en er zijn voedingsmiddelen, die hier bij kunnen helpen. Asperges is één van de groenten, die je op je lijst van dingen om te eten moet zetten. Het maakt trouwens niet uit wat je spijsvertering problemen zijn want de meeste van hen zijn gekoppeld aan problemen met vezelinname om het spijsverteringsstelsel goed te laten functioneren.

Asperges bevatten een grote hoeveelheid vezels, zoals we ook al onder het kopje van gewichtsverlies hadden aangegeven. Het bevat vezels die langzaam worden afgebroken en daarom zal het je spijsverteringskanaal in goede staat houden. De vezels maken de ontlasting ook soepel waardoor het gemakkelijk door de darmen uit het lichaam kan.

Vezels spelen ook een beschermende rol. Het helpt om de binnenkant van het spijsverteringskanaal glad te houden zodat bacteriën geen kans maken om zich in de darmen te nestelen. Goede bacteriën helpen ook bij dit proces.

Het zijn niet alleen de vezels in asperges die de spijsvertering verbeteren. Asperges bevatten namelijk hoge niveaus van insuline, dat een koolhydraat is. Het wordt ook wel een probiotica genoemd en kan een beschermende laag van goede bacteriën in de darmen vormen. De probiotische bacteriën worden niet verteerd totdat het in de dikke darm terechtkomt en helpt de dikke darm dan om zich van de slechte bacteriën te ontdoen.

Deze slechte bacteriën zijn een veel voorkomende reden voor kramp, problemen met de stoelgang en maagproblemen. Door het binnenkrijgen van meer goede bacteriën, kun je ook je risico op het ontwikkelen van een allergie tot een minimum beperken. Sommige onderzoeken tonen ook aan dat de goede bacteriën de kans op het ontwikkelen van darmkanker verminderen. Het is nog onbekend hoe nuttig het precies is, maar er zijn maar beperkte bijwerkingen of beter gezegd geen wanneer je een gezonde hoeveelheid eet.

Het is niet alleen de moderne wetenschap, die een voordeel voor de spijsvertering door het eten van asperges heeft ontdekt. Het wordt namelijk al eeuwenlang gebruikt als een kruidenoplossing voor problemen met de spijsvertering en nu nog steeds is het voor veel mensen een populaire optie. Er moet dan ook een reden daarvoor zijn en vhet kan dan niet anders dat dit de succesvolle resultaten die we door de jaren heen hebben gezien zijn.

Asperges bij het verlagen van je kansen op het krijgen van diabetes Type II

Je hebt misschien weleens gehoord dat het eten van groenten kan helpen om de kans op het ontwikkelen van diabetes Type II te verlagen. Hier zit zeker een waarheid in. Niet alle groenten zijn even goed maar asperges zeker wel. Weet je waarom dit het geval is?

Het heeft allemaal te maken met de glycemische index. Dit is een tabel om te laten zien hoe de levensmiddelen in het lichaam reageren. Levensmiddelen met een lage GI bevatten suiker die niet snel in het bloed komt. Dit zijn meestal de voedingsmiddelen die veel vezels of eiwit maar weinig natuurlijke of geraffineerde suikers bevatten – ja zelfs voedsel met natuurlijke suikers kan slecht voor je zijn.

Voedsel met een lage GI zal langzaam afbreken. Je krijgt dan niet de insuline respons wat betekent dat je lichaam geen pieken in de bloedsuiker ervaart. Je kan uiteindelijk ook je risico op het ontwikkelen van diabetes Type II verlagen.

Asperges zijn, zoals je waarschijnlijk wel kunt raden, een groente met een extreem lage GI. Het is zo goed dat het je lichaam eenvoudig met al het goede voedt.

Natuurlijk helpt het ook omdat het ontsteking vermindert. Ontsteking staat bekend om het veroorzaken van hoge stress niveaus in het lichaam en het kan de bloedsuikerspiegel laten stijgen. Je kunt hierop lichamelijke reacties krijgen en je bent zo ook vatbaarder voor het ontwikkelen van chronische gezondheidsproblemen Laten we ook niet vergeten dat als we pijn ervaren sneller de neiging hebben om slechte dingen, je weet wel, suiker en andere ongezonde dingen te gaan eten. Dit slechte voedsel verhoogt onze bloedsuikerspiegel en zo loop je het risico op het ontwikkelen van diabetes Type II.

Maar dat is nog niet alles! Asperges bevatten ook vitamine B. Ze kunnen de bloedsuikerspiegel tot een minimum te beperken. Zij helpen bij de stofwisseling en van het omzetten van suikers en zelfs zetmeel in het voedsel. Hoe meer van de B-vitamines die je binnenkrijgt, hoe beter het zal zijn voor je lichaam om zich te ontdoen van de suikers en zetmeel in je lichaam.

Asperges helpen je in de strijd tegen hart- en vaatziekten

We mogen ook niet vergeten te vertellen hoe goed B Bovendien levert het choline en niacine. Deze stoffen helpen bij de stofwisseling en zorgen ervoor dat alle calorieën worden verbrandt en slechte dingen uit je dieet worden afgebroken. Ze helpen ook bij het reguleren van homocysteïne in het lichaam.

Alle bovenstaande zaken helpen om de gezondheid van het hart te beschermen en om het optimaal te laten werken. Hoge niveaus van homocysteïne in het lichaam zal leiden tot een slechte gezondheid van het hart. Het is een aminozuur dat in grote hoeveelheden hart- en vaatziekten kan veroorzaken.

Je lichaam ervaart ook veel voordeel van vezels. Asperges bevatten een grote hoeveelheid oplosbare vezels en B-vitaminen. Van de oplosbare soort vezel is bewezen dat het het risico op het ontwikkelen van zowel hart- en vaatziekten als diabetes Type II kan verlagen.

Door het eten van meer vezels zul je waarschijnlijk ook minder grote hoeveelheden vet eten. Je cholesterolgehalte zal minimaal blijven en dit zal weer je bloedvaten beschermen. Alles werkt samen om de oxidatieve stress tot een minimum te beperken terwijl de doorbloeding in je lichaam wordt verbetert.

En dan zijn er ook nog de ontstekingsremmende voordelen. Net als bij diabetes Type II en vele andere aandoeningen, is ontsteking gekoppeld aan hartaandoeningen. Dus, door ontsteking tot een minimum te beperken, wordt ook het risico op hartziekten tot een minimum beperkt.

Vitamine K speelt hierbij ook een belangrijke rol. Vergeet niet dat je van slechts één portie asperges de volledige aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K binnenkrijgt. Vitamine K is nodig voor de bloedstolling en het houdt het stollingsniveau op een gezond niveau. Je bloed moet immers vrijelijk door het lichaam kunnen stromen, maar wanneer er een on is wel stollen. Door de stolling op een gezond niveau te houden, verklein je de kans op het krijgen van een beroerte en hartproblemen.

Asperges verbeteren je cognitieve functie

Laten we het ook eens hebben over de gezondheid van de hersenen. Dit is, ondanks dat de hersenen alles beheersen wat we doen een belangrijk orgaan dat we vaak vergeten als het gaat om voedsel. Als we er niet op letten, kan dat ons geheugen, onze zenuwfunctie en nog veel meer allemaal negatief beïnvloeden.

Er zijn een paar manieren waarop asperges zullen helpen bij het verbeteren van de cognitieve functie. De eerste is de vermindering van ontsteking. Het zijn niet alleen zo dat bepaalde delen van het lichaam kunnen ontsteken. Onze hersenen doen dat ook. Dit zet druk op de bloedvaten en daardoor kan het bloed niet goed door de hersenen stromen. Wanneer het hele brein niet genoeg zuurstof krijgt, begint een deel ervan af te sterven of werkt het niet zoals het zou moeten.

We lopen dan ook een hoger risico op het ontwikkelen van bijvoorbeeld Alzheimer en dementie. Ontsteking maakt het moeilijker voor de geheugensecties van de hersenen om de juiste hoeveelheid bloed te krijgen en de cellen kunnen dan dood gaan.

Er is ook een grotere kans op het ontstaan van vrije radicalen in de hersenen. Deze veroorzaken problemen zoals stervende cellen, waardoor de hersenen degenereren. We lopen wanneer dit gebeurt ook een hoger risico op het ontwikkelen van Alzheimer en andere cognitieve problemen. Onderzoek heeft aangetoond dat antioxidanten, zoals asperges, de vrije radicalen tot een minimum beperken, zodat je uiteindelijk profiteert van minder cel beschadiging.

De vitamine B12 is ook gunstig voor de hersenen. Het helpt het verouderingsproces te beperken, zodat je cognitieve achteruitgang wordt vertraagd. Dit komt ook door de hoge niveaus foliumzuur in asperges. Je zult merken dat je concentratieniveaus verbeteren en dat je betere reflexen zult hebben. Deze voordelen komen vanwege de specifieke voedingsstoffen en dit is in verschillende onderzoeken naar voren gekomen.

Asperges houden je stemming en energieniveaus in balans

Zou je het niet geweldig vinden om voedsel te eten dat je stemming en energieniveau op peil zal houden? Nou, als je antwoord ja is dan is het tijd om meer asperges aan je dieet toe te voegen omdat je daar veel voordeel van kunt krijgen.

De vezel is de grootste reden waarom dit gebeurt. Vergeet niet dat de vezel je een verzadigd gevoel geeft en dat is weer heel belangrijk voor je stemming. Wanneer je honger krijgt beginnen je hersenen bepaalde chemicaliën vrij te geven waarvan je je minder vrolijk voelt. Je bent hongerig en je wilt eten en het laatste waar je dan aan denkt is een gezond dieet. Je energieniveaus zullen worden uitgeput en je wilt gewoon alles wat je tegenkomt eten om je honger te stillen.

Natuurlijk zorgt dit voor een gewichtstoename. En je krijgt pieken in je energie, omdat je alleen maar het voedsel zult eten waar je maar kort energie van zult krijgen. Je vergroot zo ook je kans op het ontwikkelen van diabetes Type II, samen met zo veel andere gezondheidsproblemen.

Voedsel dat rijk is aan in vezel vezels zal je lang een verzadigd gevoel geven en het zal je meer energie geven. En als je je vol en verzadigd voelt zul je je ook een gelukkiger persoon voelen. Je hersenen zullen hormonen vrijgeven waar je blij van wordt en dit zal de stress die je ervaart tot een minimum beperken. Omdat de vezels maar langzaam worden afgebroken zul je gedurende de dag veel energie hebben en minder snel moe worden. Zo zul je geen last hebben van de pieken waarover we het hierboven hebben gehad en je zult ook minder snel de neiging hebben om je te overeten of naar ongezond voedsel te grijpen.

En laten we niet vergeten dat een lager risico op ontsteking ook betekent dat je bloed beter kan doorstromen. Je hersenen krijgen zo zuurstofrijk bloed dat het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Je zult merken dat je concentratie verbeterd en dat je het gevoel hebt dat je meer kunt doen. Als je stemming een boost krijgt zal je energie ook een boost krijgen.

Je voelt alsof je gedurende de dag meer kunt doen. Dit is geweldig omdat het leidt tot het vrijkomen van meer hormonen waar je blij van wordt door de hersenen en je hebt meer energie om dingen te doen. Je zult merken dat het als een heilzame cyclus werkt.

Maar hoe zit het met de nadelen van asperges?

Nu dat je alles over de voordelen van asperges weet, moet je je er ook bewust van zijn dat er enkele nadelen aan het eten van asperges zit.

Sommige artsen zullen je afraden om te veel asperges te eten omdat het bepaalde soorten nierstenen kan veroorzaken. Dit komt omdat de voedingsstoffen in asperges bepaalde soorten nierstenen erger kunnen maken.

Er zijn mensen die zeggen dat een sterke geur van de urine ook een reden is waarom je asperges moet vermijden. Maar er is geen bewijs dat het door de sterke geur slecht voor je is.

Tot slot…

Het meest belangrijke om te doen is om ervoor te zorgen dat je de asperges combineert met een gezond dieet en dat je er niet teveel van binnenkrijgt. Zoals met alles is teveel van iets gewoon niet goed.

Zo kan binnenkrijgen van teveel vezels leiden tot spijsverteringsproblemen. En kan het winderigheid en maag krampen, een opgeblazen gevoel en diaree veroorzaken. Dit komt niet alleen van het eten van teveel asperges, maar gewoon door het eten van teveel voedsel dat erg vezelrijk is. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet.

Wil je meer informatie over welke voeding voor jou goed is om gezond te worden of blijven? Neem dan contact op met onze dichtstbijzijnde vestiging!

* Wij hebben dit artikel overgenomen van optimalegezondheid.com

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.