Auto-immuunziekten

Auto-immuunziekten: gezond behandelen vanuit de oorzaak

Het aantal mensen met auto-immuunziekten neemt toe. Een groot deel van de mensen krijgt er in zijn leven wel eens mee te maken. Veelvoorkomende auto-immuunziekten zijn psoriasis, de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, reuma, jeugdreuma en diabetes type 1. Daarbij lopen vrouwen een groter risico dan mannen om een auto-immuunziekte te krijgen. Meestal wordt gezegd dat ziektebeelden waarbij auto-immuniteit een rol speelt, worden bepaald door erfelijke factoren. Die kunnen meespelen, maar altijd zijn omgevingsfactoren hoofdbepalend. Dat zijn factoren zoals voeding, toxines en omgevingsvervuiling en infectie door bacteriën en virussen.

Wat is een auto-immuunziekte?

Allereerst: er wordt gezegd dat auto-immuunziekten ziektebeelden zijn waarbij het immuunsysteem negatief op het eigen weefsel reageert of het eigen weefsel aanvalt. Auto-immuunziekten vormen de meest voorkomende chronische ziekten. Klachten hebben vaak te maken met spieren, gewrichten, huid en interne organen. Vaak ontstaat de ziekte op latere leeftijd plotseling en staan we voor een raadsel: waar komen je klachten toch vandaan? Je immuunsysteem zal nooit uit het niets je eigen lichaam aanvallen. Er zullen altijd uitlokkende factoren zijn. Het is de kunst om juist die factoren op te sporen. Dat doen we middels gespecialiseerd labonderzoek.

Het raadsel oplossen

Dat het niet gemakkelijk is dit raadsel op te lossen, is jou niet aan te rekenen. Want in de meeste gevallen wordt er gemakkelijk een diagnose gesteld waarbij er medicatie kan worden ingezet. Maar daarbij verliezen we dus de oorzaak van jouw klachten uit het oog. Zonde, want daar valt nu net zoveel te winnen! Wat je ervoor nodig hebt om de oorzaken van jouw ziekte te ontdekken, is tijd en gespecialiseerd labonderzoek gericht op het achterhalen van de oorzaken. Vaak is tijdgebrek en de behandeling die is gefocust op symptoombestrijding de reden dat er geen oorzaken in kaart zijn gebracht.

Geen gemiddelde patiënt

Als behandelend specialist zie ik regelmatig mensen die met zo’n situatie te maken hebben. Ze voelen zich ziek, en willen graag onderzoeken wat daar de bron van is. In dit soort situaties moet je specifiek per patiënt kijken hoe de situatie is. Want protocollen in de geneeskunde zijn gebaseerd op de gemiddelde patiënt. Maar een gemiddelde patiënt bestaat niet. Er zijn altijd unieke omstandigheden en iedere patiënt is uniek. Daarom vind ik het erg belangrijk om voldoende tijd te maken zodat jij je verhaal kunt doen, inclusief alle belangrijke informatie die we kunnen gebruiken voor een plan dat jou helpt je beter te laten voelen.

Omgevingsfactoren

Is er bijvoorbeeld al eens gekeken naar je voeding, status van je darmen en omgeving? Natuurlijk spelen genen een rol in hoe jouw lichaam ontwikkelt. Maar omgevingsfactoren zijn van grote invloed op hóé de genen zich ontwikkelen en waar zij ontsporen. Een ziekte kun je dan zien als een fysiek signaal dat er iets niet pluis is met hoe we omgaan met ons lichaam. Regelmatig geef ik lezingen over dit onderwerp, en nog vaak ben ik gefascineerd over hoe snel de zogenaamde ‘chronische ziekten’ omgebogen of teruggedraaid kunnen worden. Want wanneer je in kaart hebt wat het is dat ons ziek maakt, kun je er ook daadwerkelijk wat aan gaan doen.

Een goede gezondheid als enige bijwerking

Bij BodySwitch werken we met een integrale behandelwijze. Dit betekent dat we samen de oorzaak van (ziekte)processen opsporen en aanpakken, in plaats van alleen de signalen te onderdrukken. Om dit te doen, maak ik gebruik van gespecialiseerd laboratoriumonderzoek (o.a. bloed en ontlasting). Op basis van de uitkomsten van de analyse stellen we een persoonlijk behandelplan op gericht op het aanpakken van de oorzaken zodat jouw lichaam fitter en sterker wordt. Want als we ons lichaam goed voeden en slechte stoffen weghalen, kan het lichaam zich weer zo goed mogelijk herstellen. Deze aanpak heeft geen negatieve bijwerkingen en is voor iedereen geschikt. De enige bijwerking is een betere gezondheid en meer energie!

Over BodySwitch

Vanuit mijn BodySwitch-praktijk in Heemskerk reik ik je graag handvatten aan om je beter in je lijf en hoofd te voelen. Zo kan ik, op basis van jouw probleem en wens, een stappenplan voor je maken en adviezen geven over waar jij en jouw lichaam baat bij hebben. Dat stappenplan bestaat uit de voeding die het beste bij jou past en gerichte voedingssuppletie om de lichaamsprocessen weer in goede banen te leiden. Zo kun je je langzaam weer energieker en fitter voelen, kunnen de gezondheidsproblemen langzamerhand afnemen en kan medicatie vaak worden geminderd of gestopt in overleg en op een verantwoorde manier. Tot ziens in mijn praktijk? Ik wens je een heel goede gezondheid!

Frank Jonkers

BodySwitch Heemskerk
heemskerk@bodyswitch.nl
0251 – 234 000

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.