Waar het hart vol van is………

Wist je dat voeding enorm belangrijk is bij de behandeling van hart- en vaatziekten?

Wist je dat hart- en vaatziekten één van de meestvoorkomende doodsoorzaken in Nederland zijn? Een zeer zorgelijke ontwikkeling, zeker wanneer je bedenkt dat er met bepaalde aanpassingen veel ellende voorkomen had kunnen worden. En aangezien we allemaal zo lang mogelijk gezond en vitaal willen blijven, is het van belang deze aanpassingen te kennen.

Ware sluipmoordenaars

Hart- en vaatziekten zijn ware sluipmoordenaars. De voortekenen, een hoge bloeddruk of een te hoog cholesterolgehalte, worden te vaak over het hoofd gezien of onderschat. Vaak denken we dat het wel niet zo’n vaart zal lopen. Met het slikken van de juiste medicatie denken we al gauw de problemen onder controle te hebben. Toch tonen de cijfers aan dat dit helaas vaak niet het geval is en de voorbodes worden gevolgd door nare ziektes of aanvallen.

Hart- en vaatziekten

Van een hoge bloeddruk merk je doorgaans weinig. Daarin schuilt een groot gevaar. Want terwijl jij je nergens bewust van bent, staan je vaten continu onder een hoge druk. Door ontstekingen en de hoge druk kunnen beschadigingen aan de wanden van je bloedvaten, je ogen en nieren ontstaan. Een te hoog cholesterolgehalte is een reactie van je lichaam om te trachten de vaatwanden te repareren, zeg maar een soort bandenplak. Wanneer cholesterol, in combinatie met calcium, zich afzet op de vaatwanden, zorgt dit voor verkalking. Zo kunnen de vaten langzaam dichtslibben. En doordat de vaten steeds nauwer worden, stijgt de bloeddruk.

Behandeling van ziekten

Hart- en vaatziekten worden veelal behandeld met medicijnen. Maar met de juiste voeding en leefstijl kan je veel meer winst behalen. Frank Jonkers, specialist bij BodySwitch Heemskerk vertelt: ‘Natuurlijk kan het soms, in acute gevallen, nodig zijn om medicatie te gebruiken. Maar vaak wordt er vergeten te kijken naar de voeding, leefstijl en gerichte voedingssuppletie. Zonde, want geen enkele klacht, symptoom of ziekte is vanzelf ontstaan. Er is een grote kans dat de oorzaak zit in wat je eet of gegeten hebt. Niet alleen kortgeleden, maar vaak ook op de lange termijn.’

Voeding onder de loep

Goede voeding, en daar vallen vandaag de dag ook voedingssupplementen onder, stelt het lichaam in staat een gezonde fysieke en mentale balans te handhaven, en is de basis voor een goede gezondheid. Als jij aanwijzingen hebt dat je bloedvaten dichtslibben of dat je een hoge bloeddruk hebt, is het zaak je voeding en leefstijl onder de loep te nemen. Frank: ‘Problemen die hierdoor zijn ontstaan, los je niet op met een pil. Je kunt een poging wagen, maar de problemen blijven zich opstapelen omdat de oorzaak dan nog steeds niet is aangepakt. En ik spreek uit ervaring.’ De hoeveelheid verzadigde vetten en geraffineerde koolhydraten in onze voeding is de afgelopen decennia sterk toegenomen. Daarnaast bevatten bewerkte producten minder vitamines en mineralen. Deze tekorten en de vergrote koolhydraatinname en geharde- en transvetinname kunnen normale lichaamsprocessen verstoren en nare aandoeningen als hart- en vaatziekten veroorzaken.

Positieve invloed

Om een beeld te krijgen van welke voeding nu een positieve invloed op de werking van ons lichaam heeft, kan je advies inwinnen bij Frank. Frank is specialist op dit gebied en heeft vele honderden mensen al op deze manier geholpen. Daarbij is het geen utopie om geheel van de medicatie af te komen. Frank: ‘Graag help ik je met concrete adviezen wanneer je wilt leren gezonder te leven. Zo leer ik je zo vers mogelijk te koken, geef ik aan welke voedingsmiddelen goed voor je hart zijn en ontdekken we samen waar jouw lichaam bij gebaat is. Want door goed voor je lichaam te zorgen, valt er zoveel gezondheidswinst te behalen. Maar daar kun je vaak best wat hulp bij gebruiken!’

Voeding is één, voedingssuppletie een must

Voeding is één, maar ook gerichte voedingssuppletie is een must om het hart, de vaten en het lichaam in goede conditie te houden. Vandaag de dag is voedingssuppletie een must. Daaronder vallen bijvoorbeeld Vitamine B12, C, D, E, vele fyto-nutriënten en andere belangrijke stoffen die vandaag de dag niet, of onvoldoende in de voeding voorkomen. Wanneer je deze stoffen mist, loopt het lichaam vast en vertoont het klachten. Frank is specialist op het gebied van orthomoleculaire geneeskunde en Fyto-therapie. Zijn visie: ‘Het lichaam is niet ziek door een tekort aan medicijnen, maar door een tekort aan belangrijke voedingsstoffen en opstapeling van toxines.’

Goede voedingsmiddelen

Voedingsmiddelen die positief zijn voor het hart en de vaten zijn onder meer:
– Mediterraan voedingspatroon zoals:
– vette vis
– lijnzaadolie, olijfolie (door de salade, niet verwarmen!)
– kokosolie (om in te bakken)
– goede vetten zoals olijfolie
– verse producten
– ongebrande noten en zaden
– voedingssupplementen

Vermijden

Er zijn ook voedingsmiddelen die je maar beter kunt vermijden wanneer je risico loopt op hart- en vaatziekten. Dit zijn onder meer:
– alcohol
– zuivel
– transvetten en geharde vetten
– (te veel) zout
– suiker
– brood en gluten
– margarine
– geen voeding, maar wel vermijden: roken!

Over BodySwitch

Vanuit mijn BodySwitch-praktijk in Heemskerk help ik, Frank Jonkers, je graag om je beter in je lijf en hoofd te voelen. Ik weet zelf wat het is. Ooit woog ik 135 kilo en had ik beginnende diabetes en hart- en vaatziekten, wat een veelvoorkomende complicatie hierbij is. Nu ben ik kerngezond – wat overigens ook de titel van mijn boek is waarin uitgelegd wordt wat ervoor nodig is gezonder te leven. Ook kan ik, op basis van jouw probleem en wens, een stappenplan op maat maken en adviezen geven over waar jij en jouw lichaam baat bij hebben. Dat stappenplan bestaat uit de voeding die het beste bij jou past en gerichte voedingssuppletie om de lichaamsprocessen weer in goede banen te leiden. Zo kun je je langzaam weer energieker en fitter voelen, kunnen de gezondheidsproblemen langzamerhand afnemen en kan medicatie vaak worden geminderd of gestopt in overleg en op een verantwoorde manier. Tot ziens in mijn praktijk? Ik wens je een heel goede gezondheid!

Frank Jonkers

BodySwitch Heemskerk
0251 – 234 000

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.