Omgaan met diabetes? Weet wat je eet!

Diabetes

Het is een van de meest voorkomende ziektebeelden in Nederland: diabetes. Wanneer je te horen krijgt dat je diabetes hebt, kun je het beste direct je leefstijl aanpassen. Dat zal onmiddellijk veel positieve gevolgen hebben. Het aanpassen van de voeding en meer lichaamsbeweging brengen meteen verbeteringen met zich mee, die je kunt afmeten aan je bloedsuikerspiegel. Op die manier kun je proberen te voorkomen dat je medicatie nodig hebt. Want hoe meer medicatie, hoe meer bijwerkingen. En… je lost het probleem er niet mee op!

Chronische ziekte

Bij diabetes, ook wel ‘suikerziekte’ genoemd, is er sprake van een chronische stofwisselingsziekte waarbij er teveel suiker in je bloed zit. Je lichaam heeft moeite het bloedsuiker op peil te houden. Er zijn hierbij twee vormen aan te wijzen: diabetes type 1 en diabetes type 2. Bij de laatste vorm, diabetes type 2, is vaak een ongezonde leefstijl de oorzaak. Denk hierbij aan overgewicht, alcohol, roken, stress, ongezonde voeding en weinig beweging.

Type 1

Diabetes type 1 valt onder de zogenaamde auto-immuunziekten. Ook in dat geval kunnen goede verbeteringen worden verkregen door het aanpassen van de leefstijl. Daardoor kan het insulinegebruik meestal (drastisch) worden verminderd, wat ervoor zorgt dat er minder bijkomende gezondheidsrisico’s zullen zijn. Diabetes type 1 kan veel oorzaken hebben. Het voert te ver om daar nu op in te gaan. Maar mocht jij hiermee kampen en wil je toch kijken hoe je de situatie kunt verbeteren, is een consult aan te raden. Zo kan ik je adviseren en uitleggen wat er in jouw situatie nuttig is.

Kenmerken

Er zijn meerdere kenmerken te noemen waaraan je diabetes kunt herkennen. Dit zijn:

– je voelt je vaak moe
– je moet (overdreven) vaak plassen
– je hebt daarbij erg veel dorst
– je hebt vaak een droge mond
– je hebt regelmatig oogontstekingen of wazig zicht
– je verliest gewicht
– je hebt last van (urineweg)infecties

Herken je je in meerdere punten? Dan is het verstandig hier tijdig iets aan te doen. Natuurlijk is het goed om naar je huisarts te stappen. Overweeg daarnaast wat je zelf kunt doen om een gezondere leefstijl aan te nemen. Ook al heb je medicatie gekregen, deze kun je vaak snel (drastisch) verminderen of zelfs stoppen.

Behandelmogelijkheden

Wanneer je de diagnose diabetes type 2 hebt gekregen, zullen je verschillende behandelingen worden aangereikt. Mogelijke behandelingen zijn bijvoorbeeld medicatie in de vorm van tabletten of het spuiten van insuline. Wanneer je erg ziek bent, is dit ook belangrijk. Maar vaak kun je grote stappen maken door je leefstijl aan te passen, in sommige situaties zelfs zodanig dat medicatie niet langer nodig blijkt.

Een gezonder leven

Je doel is dan ook om op een natuurlijke manier de suikerspiegel op een normaal niveau te houden. Voldoende beweging en een zorgvuldig samengesteld voedingspatroon zijn hierbij essentieel. Specifiek houdt dit in dat er in je dieet geen snelle suikers voorkomen en de inname van koolhydraten wordt beperkt tot zetmeel uit bijvoorbeeld peulvruchten. Eet daarbij wel voldoende eiwitten en vetten, die helpen bij een stabiele bloedglucose (suikerspiegel). Een vermindering van medicatie kan misschien voor jou nu in het verschiet liggen, maar ook wanneer je blijvend medicatie gebruikt is deze leefstijl de manier om jouw gezondheid enorm te vergroten.

Over BodySwitch

Vanuit mijn BodySwitch-praktijk in Heemskerk reik ik, Frank Jonkers, je graag handvatten aan om je beter in je lijf en hoofd te voelen. Ik weet zelf wat het is. Ooit woog ik 135 kilo en had ik beginnende diabetes en hart- en vaatziekten, wat een veelvoorkomende complicatie hierbij is. Nu ben ik kerngezond – wat overigens ook de titel van mijn boek is waarin een stappenplan staat om diabetes te keren. Ook kan ik, op basis van jouw probleem en wens, een stappenplan op maat maken en adviezen geven over waar jij en jouw lichaam baat bij hebben. Dat stappenplan bestaat uit de voeding die het beste bij jou past en gerichte voedingssuppletie om de lichaamsprocessen weer in goede banen te leiden. Zo kun je je langzaam weer energieker en fitter voelen, kunnen de gezondheidsproblemen langzamerhand afnemen en kan medicatie vaak worden geminderd of gestopt in overleg en op een verantwoorde manier. Tot ziens in mijn praktijk? Ik wens je een heel goede gezondheid!

Frank Jonkers

BodySwitch Heemskerk
0251 – 234 000

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.