De werking van je darmen is niet alleen afhankelijk van goede voeding. Ook een goede mentale balans is belangrijk. Stress kan hierbij flink wat roet in het eten gooien.
Het is daarom goed om je bewust te zijn van de effecten van voeding en stress op je darmen en de wisselwerking daartussen. Maar er kunnen ook andere ‘onderwaterfactoren’ meespelen.
Stress en spijsvertering
We leren steeds meer over de relatie tussen stress en de spijsvertering. De darmen en hersenen staan in directe verbinding met elkaar en geven elkaar continu signalen. We noemen dit de ‘gut-brain connection’.
Door acute of chronische stress raken de darmen van streek. Misschien merk je dat je buikpijn krijgt in tijden van stress. Dat komt doordat de spijsvertering even wordt stilgelegd wanneer je je gestrest voelt. In je buik gebeurt op dat moment een heleboel.
Het eten wordt langzaam verteerd. Onder invloed van stress raak je veel gezonde darmbacteriën kwijt. Ziekteverwekkende bacteriën kunnen zo toenemen. Je kunt last krijgen van misselijkheid, een opgeblazen gevoel, maagzuur, diarree of verstopping. En ga zo maar door.
‘Onderwaterstress’ door darmproblemen
Maar let op! Onjuiste voeding, parasieten, schadelijke bacteriën, virussen en schimmels kunnen ontstekingen veroorzaken in de darmen.
Ontstekingen veroorzaken op hun beurt ook ‘onderwaterstress’ door de chronische aanmaak van cortisol en adrenaline, onze stresshormonen.
Veel mensen ervaren vaak een stressgevoel, maar weten niet waar dit vandaan komt. Goede kans dus dat het je darmen zijn!
Je hoeft niet perse buikpijn te hebben. Obstipatie en diarree kunnen een teken zijn dat er iets mis is. Hoe eerder je erbij bent, hoe eerder het opgelost kan worden en des te minder restschade er overblijft.
Balans herstellen
Stress is niet altijd te vermijden, maar probeer dit zo veel mogelijk te beperken. Chronische stress kan leiden tot chronische ziektes als prikkelbare darm (PDS) of Ziekte van Crohn. Dan gaan de darmklachten niet vanzelf over.
Om de balans weer te herstellen, kan het helpen om goed voor je darmflora te zorgen. Dit kun je doen door goed en gevarieerd te eten, maar ook door een gezondere levensstijl aan te nemen. Regelmatig bewegen, voldoende drinken en rustig eten kunnen allemaal bijdragen aan gezonde darmen.
Zorg elke dag voor een moment van ontspanning, al is het maar een half uur. Door je telefoon uit te zetten en een wandeling te maken of een hobby te beoefenen kun je stress al verminderen.
Maar helaas is dit vaak niet genoeg wanneer ook de eerder genoemde factoren van ‘onderwaterstress’ meespelen bij jou.
Gezonde darmen
Bij stress grijp je sneller naar een ongezond tussendoortje. Toch is het verstandig om dit niet te doen, om verergering van darmproblemen te voorkomen. Laat de snelle suikers staan en schep je bord vol vezels en bladgroenten.
Vezelrijk voedsel zoals fruit en groenten is bevorderlijk voor de darmbacteriën. In groente als spinazie, boerenkool en prei zit chlorofyl, wat tevens een positief effect heeft op de hormoonbalans. Gefermenteerd voedsel als zuurkool biedt daarnaast ook voordelen voor de darmgezondheid.
Vermijd alles wat te maken heeft met melk, dus alle zuivel. Ook gluten houdende granen zoals tarwe, rogge, gerst, spelt, gluten en caseïne (een eiwit in melk) veroorzaken ontstekingen aan de darmwand en dragen dus bij aan de ‘onderwaterstress’, zeker bij mensen die hiervoor gevoelig(er) zijn.
Vaak ben je je daar echter niet bewust van. Maar goed nieuws: ‘Je kunt dit prima meten middels bloedonderzoek’, aldus Frank Jonkers, specialist bij BodySwitch Heemskerk.
Anti-inflammatoir dieet
Door een anti-inflammatoir dieet te volgen krijg je weer grip op je darmwerking. Ontstekingen worden verminderd en je welzijn krijgt een boost.
Een anti-inflammatoir dieet bevat weinig koolhydraten en veel vis, groente en fruit. De darmflora hebben baat bij voeding dat rijk aan vitamine E en C en antioxidanten is. Blauwe bessen, aardbeien, broccoli, citrusvruchten, tomaten, knoflook en groene thee zijn allemaal goede opties. Deze voedingssoorten hebben een ontstekingsremmende functie.
Dit alles wel met een maar… Want ook voor gezonde voedingsmiddelen zoals citrusvruchten, tomaten, knoflook, kruiden enzovoorts, kun je intoleranties hebben waardoor je darmen toch van slag kunnen raken. Maar zoals eerder genoemd, is dit prima te meten middels bloedonderzoek.
Meten is weten
Heb je zelf al stappen gezet door het verminderen van stress, het aanpassen van je voeding maar je blijft toch darmklachten houden waar je geen grip op krijgt? Neem dan contact met ons op.
Middels gespecialiseerd labonderzoek op ontlasting kunnen we een blauwdruk maken van de gehele werking van de darmen en spijsvertering en zo je problemen boven water krijgen.
‘Meten is weten’, is de visie van Frank Jonkers en BodySwitch.
Meer weten? Neem contact op!
Kom je er zelf niet (meer) uit en wil je eindelijk je klachten oplossen? De specialisten van BodySwitch helpen jou ook graag bij het oplossen van je klachten.
Ons team van specialisten is expert op het gebied van (darm)gezondheid en het natuurlijk behandelen van chronische ziektebeelden en darmklachten.
Wil je ook natuurlijk gezond worden? Neem dan contact met ons op. Inmiddels hebben we al duizenden geholpen bij het oplossen van hun problemen.
Samen met onze specialisten ga je op zoek naar de oorzaken van je klachten, zodat je deze gericht kunt behandelen.
Vul ons contactformulier in zodat we je in contact kunnen brengen met onze specialist bij jou in de buurt.
Je kan ons ook bellen als je dat makkelijker vindt.
Namens al onze specialisten, een hele goede gezondheid gewenst!
BodySwitch Nederland