Interval vasten, ook wel intermittent fasting genoemd, is een populaire term die je steeds vaker hoort. Maar wat is interval vasten? Is het gezond of juist niet? En werkt het om effectief af te vallen?
Dat en meer lees je hieronder!
Wat is interval vasten?
Interval vasten is een manier van eten waarbij je periodes van de dag niet eet en periodes wel eet. Je zou het kunnen omschrijven als ‘het jezelf onthouden van eten en drinken voor een bepaalde periode’.
Intermittent vasten is geen dieet. Het vertelt je niet wat je eet, maar wanneer je eet. Intermittent fasting is dus eigenlijk een eetpatroon.
Vasten is ook geen nieuwe rage. Het aardige aan interval vasten is dat het eigenlijk heel erg dicht staat bij onze evolutie.
In prehistorische tijden, toen de mens nog als jager op zoek moest naar eten, was er geen sprake van 3 structurele maaltijden per dag.
Soms at men 16 uur of langer helemaal niets.
Werkt interval vasten?
Ja, interval vasten werkt!
Wetenschappelijke studies bij mensen en dieren hebben aangetoond dat interval vasten niet alleen werkt om af te vallen, maar dat het ook heel goed kan zijn voor je algehele gezondheid.
Zo kan het voordelen hebben voor je lichaamscellen, je hormonen en je genen.
Interval vasten kun je op veel manieren doen. Kies voor de methode die bij jouw persoonlijke situatie past.
Is interval vasten geschikt voor iedereen?
Nee, interval vasten is niet voor iedereen aan te raden. Het is namelijk heel belangrijk om deze manier van eten heel bewust in te zetten.
Je zal de gezondheidsvoordelen alleen ervaren als je het op de juiste manier toepast. Bij een schommelende bloedsuikerspiegel door diabetes of ernstig overgewicht kun je er beter niet aan beginnen.
Ook als je in de groei of zwanger bent is het niet aan te raden. Als je een eetstoornis hebt of hebt gehad, kan het zelfs gevaarlijk zijn voor je gezondheid om ermee te beginnen!
Wat zijn de positieve effecten van interval vasten?
1. Interval vasten heeft een positief effect op insulinegevoeligheid
Als je te veel suikers en koolhydraten binnenkrijgt, kun je insulineresistent worden. Dit kan leiden tot allerlei chronische aandoeningen, zoals diabetes type 2.
Hoe je dit voorkomt? Door je lichaam gevoelig te houden voor insuline. Vasten is een effectieve manier om dit voor elkaar te krijgen.
2. Interval vasten bevordert de stofwisseling
Insulinegevoeligheid zorgt er ook voor dat er meer groeihormoon wordt aangemaakt. Groeihormoon bevordert de aanmaak van spierweefsel als je sport en kan hierdoor de stofwisseling versnellen.
3. Het is ook een effectieve manier om gewicht te verliezen
Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat vasten bijdraagt aan gewichtsverlies. Zelfs wanneer je dit maar eens in de zoveel tijd toepast.
Door een tijdje niet of maar heel weinig te eten word je lichaam gedwongen over te stappen van suikerverbranding op vetverbranding. Door aan interval vasten te doen, oefen je meer invloed uit op de vetverbanding.
Als de vetverbranding gesmeerd loopt, val je meer af. Zo bleek uit een onderzoek uit 2015 dat afwisselend ‘dag’-vasten het lichaamsgewicht verminderde tot zeven procent en het lichaamsvet zelfs tot 5,4 kilo reduceerde. Bereken je BMI.
4. Interval vasten draagt bij aan behoud van normale cholesterolwaarden
Korte vastenperioden hebben een gunstig effect op de samenstelling van het bloed. De cholesterolwaarden blijven op peil en de hoeveelheid vetten in het bloed nemen af.
5. En het helpt bij de bescherming van lichaamscellen
Het blijkt dat als er een tijdje weinig calorieën binnekomen, het lichaam wordt geholpen om de gezonde lichaamscellen te beschermen.
Er kunnen dan meer beschermende eiwitten en antioxidanten vrijgemaakt worden die het DNA van de cellen beschermen.
Wat zijn de nadelen van interval vasten?
1. Niet geschikt voor iedereen
Zoals hierboven beschreven is interval vasten niet voor iedereen geschikt. Als je lijdt aan diabetes of ernstig overgewicht is het niet verstandig om hiermee te beginnen.
Ook als je in de groei zit, zwanger bent of een eetstoornis hebt, is het niet aan te raden.
2. Discipline
Vasten is niet makkelijk. Je moet dit echt doen op discipline, vooral wanneer je er net mee begint. Het kan erg lastig zijn en je kunt te maken krijgen met kwaaltjes zoals hoofdpijn en futloosheid.
Eetbuien liggen op de loer als je het niet serieus neemt of half doet.
3. Ongezellig
In gezelschap zal je op de proef gesteld worden als je besluit om te vasten. Het is niet “gezellig” om niks te eten… Veel mensen zullen je gaan vragen waarom je het doet en zich ermee bemoeien.
Dat kan onprettig en ongezellig zijn.
Wil je het proberen?
Ben jij gezond en bewust en wil je het proberen? Let er dan op dat je uitgebalanceerd eet op de dagen of momenten dat je wel eet.
Zorg dat je belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt via vlees, vette vis, eieren, noten, zaden, pitten, oliën, groenten en fruit. Drink daarnaast veel water en thee.
Pas je beweeg- of sportritme erop aan, zorg voor voldoende slaap en houd er, vooral als je net begint, rekening mee dat je voldoende tijd neemt om te ontspannen.
Het mooie van vasten is dat er niet één perfecte manier bestaat. Er zijn diverse manieren waarop je intermittent fasting kunt toepassen.
Dit is ideaal, want hierdoor kan je zelf bepalen wat bij jou past en wat niet.
De manieren:
Er zijn verschillende manieren om interval vasten toe te passen in je eetpatroon. De meest bekende manieren zijn:
Schema 1: eten binnen bepaalde uren
Vasten waarbij je twaalf tot zestien uur niets eet. De overige uren mag je zoveel mogelijk van je gezonde voedingsmiddelen eten. Uiteraard drink je wel als je niets eet.
Schema 2: een dag vasten (24 uur)
Vasten op afwisselende dagen: je vast bijvoorbeeld 24 uur en daarna eet je 24 uur. Bij een dag vasten eet je 24 uur niet. Dat betekent dat je bijvoorbeeld op dinsdag om 10 uur je ontbijt eet en dan de volgende dag weer, dus om 10 uur op woensdag.
Je kunt dit doen met je ontbijt, lunch of diner.
Schema 3: af en toe een maaltijd overslaan
Deze manier van vasten is heel makkelijk toe te passen. Je slaat gewoon simpelweg af en toe een maaltijd over als dat je goed uitkomt. Zo kun je het ontbijt overslaan en pas om 12 uur lunchen. Of je diner overslaan als je op dat moment nog geen trek hebt.
Schema 4: om de dag vasten
Hierbij vast je om de dag. Dus 1 dag gezond eten en de volgende dag weer vasten. In de praktijk is dit een heel zwaar schema om vol te houden. Als je veel gewicht wil verliezen kan om de dag vasten gedurende 2 à 3 weken wel goede resultaten geven.
Schema 5: vijf om twee
Bij dit schema eet je 5 dagen in de week normaal en eet je op 2 dagen in de week rond de 500 à 600 calorieën.
Schema 6: één maaltijd per dag
Bij dit schema eet je simpelweg 1 gezonde maaltijd per dag. Dit kun je bijvoorbeeld 1 of 2 keer per week doen.
Hulp nodig?
Ben jij erg nieuwsgierig geworden naar interval vasten en zou je het eigenlijk weleens willen proberen?
Maar vind je het toch een beetje eng om zelf te doen?
Laat ons je dan helpen! Onze therapeuten kunnen je adviseren en helpen bij het ontwikkelen van een intermittent fasting eetpatroon.
Klik hier om contact op te nemen of vul het contactformulier in.
(als je vragen hebt over dit onderwerp mag je natuurlijk ook contact opnemen)