Lekkende darm

Lekkende darm – Leaky gut: oorzaak van veel klachten”
Een zogenaamde “lekkende darm” wordt het “leaky gut syndroom” genoemd. Klassiek wordt het nog niet tot een ziekte erkend.

Oorzaak van een lekkende darm
Deze aandoening ontstaat als het slijmvlies aan de binnenzijde van het maagdarmstelsel wordt beschadigd als gevolg van een stille ontsteking, ook wel log grade inflammation genoemd. Het slijmvlies van de darmen heeft dan een verhoogde doorlaatbaarheid, ook wel hyperpermeabiliteit genoemd. Regulier wordt deze diagnose zelden gesteld terwijl dit een aandoening is die vaak, en steeds vaker, voorkomt en kan zorgen voor veel gezondheidsproblemen. De verhoogde doorlaatbaarheid van het slijmvlies kun je eigenlijk zien als een verdediging die is verzwakt. De darmen, met name het slijmvlies, hebben een belangrijke functie in ons immuunsysteem (afweersysteem).

Doordat er een verhoogde doorlaatbaarheid is van het slijmvlies (er zitten kleine gaatjes in, waardoor de afweer is verzwakt), kunnen door deze openingen bacteriën, schimmels, parasieten en hun afvalstoffen (toxines – giftige stoffen), onverteerde voedingsdeeltjes en afvalstoffen, die gewoonlijk niet in het bloed worden opgenomen, nu wel in de bloedcirculatie terecht komen.

Daardoor ontstaan heftige reacties van het immuunsysteem op deze onverteerde voedingsstoffen, waarbij onder andere de lever ook zwaar onder druk wordt gezet.

Symptomen van een lekkende darm
Symptomen kunnen heel divers zijn. Denk aan vermoeidheid, hoofdpijnen, huidproblemen, slecht kunnen slapen, hartkloppingen, auto-immuunaandoeningen, allergieën, snel zweten als je sport en niet verder kunnen, telkens terugkerende infecties, spijsverteringsproblemen zoal diarree, pijnen, gewrichtsklachten, depressies, astma en ga zo maar door.

Veelal gekenmerkt door cliënten als “vage klachten” waarvan de oorzaak niet is bekend.

Vaststellen van een lekkende darm
Het lekkende darm syndroom is goed vast te stellen door gerichte laboratorium diagnostiek van de darmen. In kaart zal worden gebracht of er sprake is van een lekkende darm en wat mogelijk de oorzaken kunnen zijn. Veelal is een parasitaire belasting de oorzaak. Maar ook gluten, schimmels en medicatiegebruik kunnen bijvoorbeeld een (mede) oorzaak zijn.

Behandelen van een lekkende darm

Zodra dit is vastgesteld kan een maatwerk behandelplan worden opgesteld dat is gericht op het herstel van de darm.

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.