Supermarkt survival! Gezond eten kopen in de supermarkt. Kan dat?

De meeste mensen kopen hun voedsel (of meestal vulling) in de supermarkt. Kiloknallers, aanbiedingen enz. staan dusdanig opgesteld dat ze jou prikkelen om te kopen door de verleiding. Dat is waar marketeers goed in zijn: jou de weg wijzen in de supermarkt langs alle verleidelijke (meestal voorverpakte) producten die vaak niet echt gezond zijn voor je! Het kan dan ook echt een overlevingstocht zijn of worden in de supermarkt.

Veel mensen gaan alleen, vaak dagelijks, naar de lokale super om alles in een keer te kunnen halen. Uit onderzoek bleek ook dat 70% van alles wat we eten uit de supermarkt komt. Het is misschien iets minder goed, maar het scheelt tijd en vaak ook geld. Hoe kun je er voor zorgen dat je toch gezond eten blijft kiezen, te midden van al het lekkers dat je in de supermarkt kunt krijgen? Frank Jonkers van BodySwitch Heemskerk legt uit hoe je de supermarkt kunt weerstaan.

Geen vulling maar echte voeding waar je gezond van wordt in plaats van ziek!

Het beste eten krijg je natuurlijk bij de specialisten. Een logische keuze zou dan zijn groente van de markt, vlees van de slager, en ga zo maar door. Maar ook dan word je vaak beduveld. Het is geen luxe om vandaag de dag te kiezen voor biologische producten, het liefst van de natuurwinkel of winkels die uitsluitend biologisch verkopen, omdat veel groente en fruit vaak veelvuldig worden bespoten met allerhande bestrijdingsmiddelen zoals pesticiden en fungiciden (schimmelwerende middelen). Al deze stoffen zijn schadelijk voor je gezondheid en kunnen de oorzaak zijn voor chronische ziektebeelden en verhogen je risico op kanker. Groente en fruit dien je dan ook onbespoten te eten als je gezondheid je lief is. Doe je dat niet, dan krijg je steeds meer gif binnen als je meer groente en fruit eet. Bizar dat je daar over moet nadenken, maar helaas is dit een feit.

 

Zelf heb ik bijvoorbeeld een grote groentetuin waar ik een eigen ecosysteem heb gebouwd en alles zelf eco- en biologisch kweek. Je proeft het verschil en je merkt het met je gezondheid! Daarnaast spaar je op die manier ook het milieu op meerdere manieren doordat er geen transport nodig is of (plastic) verpakkingen. Wil of kun je het niet zelf kweken door welke reden dan ook, koop dan zoveel mogelijk lokaal bij bijvoorbeeld de boeren. Ook dat scheelt belasting door onnodig transport! Wist je dat veel groente uit verre  landen worden geïmporteerd (vaak zwaar bespoten omdat de regels daar dat toelaten)?. Dat is dan goedkoper dan lokale eerlijke producten zonder gif erin! Als geen ander weet ik wat de rol van voeding is voor je gezondheid. Ooit woog ik 135 kilo en had ik beginnende hart- en vaatziekte en diabetes. Nu ben ik kerngezond. Voeding kan je ziek maken of gezond maken! Het is wat je kiest.

 

Daarnaast kunnen ook producten die vaak bekend staan als gezond zoals zuivel en brood voor grote problemen zorgen en je darmklachten bezorgen. Die darmproblemen of zelfs zieke darmen, vaak te herkennen aan veel winderigheid, buikpijn, misselijkheid, obstipatie of diarree, kunnen weer de oorzaak zijn voor vele andere chronische ziektebeelden zoals auto-immuunziekten zoals reuma, psoriasis en vele andere huidproblemen zoals eczeem. Eerder schreef ik hier al een artikel over:  De meeste chronische klachten ontstaan vanuit je darmen.

De verleidingen op weg naar de kassa weerstaan

De supermarkt is een ster in manipulatie. Wees goed voorbereid en weet wat je wel of niet kunt kopen aan gezonde producten in de supermarkt. Het ligt ook aan de supermarktketens wat het aanbod is bijvoorbeeld in biologische producten. De één heeft meer aanbod dan de ander. Zelf doe ik deels boodschappen in de supermarkt maar ook bij de biologische slager en natuurwinkel. Veel mensen kiezen voor het gemak. Maar dat gemak kan ervoor zorgen dat je ziek wordt / blijft in plaats van gezond wordt en blijft!

 

Het grote risico zit hem in het feit dat je vaak veel koopt door de verleiding. Alles wat je juist niet nodig hebt, maar toch zijn weg in je winkelwagentje vindt. Het meest veilige zijn de groente- en fruitafdeling en de vleeswaren, met de opmerking dat alleen biologisch gewenst is als je gezondheid je lief is. Onderweg kom je langs de chips en frisdrankafdeling (die meestal groter zijn dan de groente en fruit afdeling!) en loeren de snoep en suikerproducten naar je. Soms zie ik karren volgeladen met ziekmakende producten waar nauwelijks nog groente bij past. Het helpt dus goed om thuis een lijstje te maken en je daar aan te houden. Bespreek dit ook met je kinderen en leer ze het nut van goede voeding in het belang van hun eigen gezondheid.

Welke voeding past bij mij en maakt mij gezond in plaats van ziek?

Wanneer je wil beginnen met ‘gezond eten’ vliegen de adviezen je vaak om de oren. De een schildert brood af als de grote boosdoener achter je gewichtstoename, de ander zweert juist bij de vezels en vitamines die het brood brengt. Het ene dieet zegt dat je koste wat kost koolhydraten moet vermijden, het andere dieet focust juist op zo veel mogelijk eiwitten binnenkrijgen. Het maken van een goede, gezonde keuze lijkt zo ontzettend lastig. Maar dat is het in principe niet, als je maar weet wat je moet eten. En wat voor de één goed is, kan voor de ander funest zijn. Een voedingsscreening (bloedonderzoek) kan hierbij uitkomst bieden om te kijken wat wel of niet bij jou past.

Een persoonlijk plan

Gezond eten hoeft alleen helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Het belangrijkste is om gevarieerd te eten waarbij groente en fruit het grootste deel van je voeding behoren te zijn. Maar denk ook aan noten en zaden, de goede vetten en voldoende eiwitten uit bronnen zoals gevogelte (kip), vis en eieren. Als je wil weten wat voor jouw lichaam het beste is en welke tekorten jij hebt, kun je hier ook hulp bij inschakelen. Frank Jonkers van  BodySwitch Heemskerk helpt je op basis van jouw persoonlijke situatie en klachten, om jouw doelen te kunnen bereiken.

Voorbereid boodschappen doen 

Een strategie om de supermarkt te weerstaan is vooral bewustwording en voorbereiding. Als je weet wat de trucs zijn, val je er minder snel voor. Een tip is om zo veel mogelijk boodschappen in een keer te doen en nooit een voet in de supermarkt te zetten als je trek hebt. Maak ook altijd van tevoren een lijstje met wat je nodig hebt. Zo maak je de kans zo klein mogelijk dat je ongezonde dingen in huis haalt. En wat niet in huis is, komt ook niet in je maag terecht. Wees ook een beetje alert op de productteksten. Veel producten doen alsof ze gezond zijn met fruit en groente op de verpakking, maar als je naar de ingrediënten kijkt, zie je dat er toch minder voedingsstoffen in zitten dan het leek. Als een etiket al een lange lijst van ingrediënten met E-nummers en dergelijke bevat en termen zoals suiker, fructose (stroop), gehard vet en palmolie, dan kun je deze beter laten liggen.

Optimale gezondheid: Voeding kan opbouwen of afbreken

Je kunt met gezond eten je lichaam gezond houden en met slechte voeding je lichaam langzaam slopen. Dat is alleen maar de helft van de puzzel. Je levensstijl, bijvoorbeeld hoeveel je per nacht slaapt en hoeveel je beweegt, heeft namelijk net zoveel invloed op je gezondheid.

BodySwitch Heemskerk: jouw persoonlijke advies op basis van feiten

Als geen ander weet ik wat de rol van voeding en leefstijl is om gezond te worden en te blijven. Ooit woog ik 135 kilo en had ik beginnende hart- en vaatziekten en diabetes. Nu ben ik kerngezond. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken. Ik help je op basis van een persoonlijk plan om je weer gezonder en fitter te voelen. Met een volledig persoonlijk plan zullen (chronische) klachten zoals fibromyalgie, prikkelbare darm, slaapproblemen, reuma, auto-immuunziekten  minder worden of geheel verdwijnen. Dat is mogelijk door de complete diagnostiek (zoals bloedonderzoek op voedingsintoleranties en ontlasting onderzoek voor de werking van je darmen) en persoonlijk behandelplan gebaseerd op feiten en onderbouwing. Zo maak ook jij de Switch naar een sterker en gezonder lichaam!

 

Inmiddels heb ik ruim over de 1000 mensen geholpen. Wil je meer weten hoe ik ook jou kan helpen? Bel of mail mij dan: 0251 – 234 000  /  heemskerk@bodyswitch.nl

 

Tot ziens in mijn praktijk in Heemskerk?

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.