Van Arts naar patiënt – Over Orthomoleculair arts Laura Leichtenberg

Hoe het krijgen van een auto-immuunziekte mijn kijk op de geneeskunde veranderde

Afstuderen als arts en de ziekte van Graves

Aan het einde van mijn coschappen (een stage van anderhalf jaar aan het einde van de studie geneeskunde) werd ik gediagnosticeerd met de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte van de schildklier. In het geval van de ziekte van Graves is je immuunsysteem overactief en werkt je schildklier te hard. Doordat dit een ziekte is die over langere tijd ontstaat, en je schildklier een orgaan is dat heel veel verschillende processen in je lichaam aanstuurt en beïnvloedt, is het zo dat zo’n ziekte een verscheidenheid aan verschillende ‘vage’ klachten kan veroorzaken, zowel fysiek als mentaal.

Ziek zijn was voor mij een rollercoaster en helaas voelde ik me daarin vaak eenzaam. Ik had niet het idee dat artsen, of mensen uit mijn omgeving, mij echt begrepen. Achteraf kan ik wel stellen dat ik ontzettend blij ben dat ik uiteindelijk de regie in eigen hand heb genomen, met mijn leefstijl en (toen vegetarische) voedingspatroon aan de slag ben gegaan, mijn stress ben gaan verminderen, en mijn hart en dromen ben gaan volgen. Ondanks dat ik het vroeger als een zwakte zag dat ik ziek werd, weet ik nu dat het juist mijn kracht is; doordat ik ook de rol van patiënt heb ervaren, weet ik precies hoe mijn patiënten zich voelen, wat ze doormaken, en kan ik ze nóg beter helpen.

Over Laura Leichtenberg

Mensen echt helpen

Ik werd arts omdat ik andere mensen echt wil helpen; om waarde toe te voegen aan het leven van iemand anders. En natuurlijk ook omdat ik een grote interesse heb in onze gezondheid en het menselijk lichaam.

Helaas kon ik in de reguliere geneeskunde mensen niet helpen op een manier die bij mij past, die mij voldoening gaf en die voor mij integer voelde. De belangrijkste reden daarvoor was voor mij de manier waarop er in de reguliere geneeskunde naar de patiënt gekeken wordt. Een huisarts kijkt vanuit mijn visie nog het meest ‘in z’n geheel’ naar de patiënt, want ‘bij de poort van het ziekenhuis wordt de patiënt uit elkaar getrokken’, zoals Barbara Havenith, integraal gynaecoloog en orthomoleculair arts, ook wel zegt.

Te veel focus op klachten, te weinig op de oorzaak

De focus ligt vaak op de klachten die iemand ervaart en op mogelijkheden om die klachten te verminderen. Er wordt weinig gekeken vanuit een holistisch perspectief, oftewel naar de gehele patiënt, en gezocht naar de mogelijke oorzaken achter het ontstaan van de klacht(en). Gelukkig zijn er ook vanuit de reguliere geneeskunde steeds meer artsen die wel op die manier kijken. Zo wordt deze holistische kijk op de geneeskunde gedeeld door voormalig huisarts en onderzoeker Machteld Huber, die het concept ‘positieve gezondheid’ creëerde en het ‘Institue for Positive Health’ oprichtte.

Vanuit dit perspectief is het belangrijk om mogelijke oorzaken en risicofactoren voor het ontstaan van klachten te achterhalen en behandelen, zodat het onderliggende probleem opgelost wordt. Daarbij kun je in het geval van auto-immuunziekten onder andere denken aan de invloed van voeding, stress, e.d. op de darmen en de vertering, wat vervolgens uiteindelijk (chronische) laaggradige ontsteking tot gevolg kan hebben. Daardoor kan het immuunsysteem overactief gaan functioneren en kunnen vervolgens klachten ontstaan.

In de behandeling kun je vanuit een holistische visie dus onder andere denken aan het aanpassen van de voeding, waarbij de focus ligt op ‘ontstekingsremmende’ (niet-inflammatoire) voedingsmiddelen. Ook kan het (tijdelijk) ondersteunen met natuurlijke supplementen erg helpend zijn. Verder is stress(reductie) in veel gevallen belangrijk. Daarnaast kijk ik mee naar de invloed van andere leefstijlfactoren, zoals beweging, slaap, et cetera.

Verbetering van chronische klachten is mogelijk

Sinds 2021 heb ik mijn eigen praktijk BodySwitch praktijk opgestart en ik ben ontzettend blij dat ik op die manier bij kan dragen aan de gezondheid van mijn cliënten. Natuurlijk is het soms (zeker in de acute fase) nodig om medicatie te gebruiken. Echter, in veel gevallen wordt er tegen patiënten gezegd dat ze een chronische ziekte hebben, die ze voor de rest van hun leven met zich meedragen, terwijl dat helemaal niet het geval hoeft te zijn en klachtenverbetering heel vaak zeker mogelijk is.

BodySwitch – online of binnenkort in mijn praktijk

Wil je meer weten over mij? Bezoek dan mijn persoonlijke BodySwitch-pagina.

‘’Het vinden én aanpakken van de oorzaak achter de klacht, om op die manier tot een betere gezondheid en vermindering van klachten te komen, betekent voor mij dat ik iemand écht verder kan helpen.’’

Klik hier om mijn persoonlijke pagina te bezoeken: BodySwitch – Laura Leichtenberg

 

Orthomoleculair arts, Laura Leichtenberg

Laura Leichtenberg - Arts Rotterdam-Kralingen

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.