Fibromyalgie, wat is de oorzaak en hoe verhelp je het?

De letterlijke vertaling van fibromyalgie (FM) is ‘pijn in bindweefsel en spieren’. Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom, dat gepaard gaat met meerdere zeer belemmerende klachten. De belangrijkste klachten zijn extreme vermoeidheid of uitputting, depressies (88%), darmklachten (83%), ochtendstijfheid (82%) slaapstoornissen (80%) en chronische hoofdpijn (60%). Verder komen ook allergieën en concentratie- en geheugenstoornissen regelmatig voor.

Deze klachten zorgen ervoor dat mensen met fibromyalgie vaak niet meer in staat zijn om op een normale manier deel te nemen aan de maatschappij.

Een ingrijpende aandoening

Fibromyalgie is een zogenaamde auto-immuunziekte en meestal ingrijpende aandoening waarbij je vaak ook (dagelijks) te maken hebt met (soms hevige) spierpijn. Via de reguliere weg is meestal geen oorzaak aan te wijzen. In Nederland lijden tienduizenden mensen in meer of mindere mate aan dit syndroom. Een bijkomend probleem voor mensen met fibromyalgie is dat deze aandoening zeer lastig te definiëren is in de ‘reguliere’ geneeskunde. Het ziektebeeld wordt vaak ontkend door de huisarts, specialist en de bedrijfsarts, vanwege de normale resultaten uit bloedonderzoek en het meestal gezonde uiterlijk van de patiënt. Dit heeft tot gevolg dat ook de directe omgeving van vrienden en familie en de werkgever de klachten vaak niet serieus nemen.

Behandelplan op maat

Toch zijn er altijd aanwijsbare oorzaken te vinden die ervoor zorgen dat je de klachten hebt. Het is de kunst om deze oorzaken, die vaak verschillend kunnen zijn, op te sporen. Hiervoor gebruiken we gespecialiseerd labonderzoek gericht op het achterhalen van de oorzaken. De pijn hoeft namelijk niet op de plek te zitten waar het probleem is ontstaan. Verstoring in de mitochondria (mitochondriale disfunctie) is de oorzaak. Aan de hand van de onderzoeken kunnen we kijken wat de verstorende factoren zijn. Dit kan voeding zijn (onjuiste voeding die ontstekingsreacties veroorzaken), voedingstekorten. Denk hierbij aan vitamines en mineralen. Maar ook toxische belasting. Als je eenmaal weet wat de verstorende factoren zijn, kunnen we een maatwerk plan opstellen wat is gericht op het zoveel mogelijk herstellen van de processen waardoor de klachten uiteindelijk minder worden of zelfs stoppen. Alles is dus gebaseerd op feiten. Eerder al schreef ik ook aan artikel over:  “De meeste chronische klachten ontstaan vanuit je darmen!”

Als de pijn en klachten niet weggaan en chronisch zijn geworden

Iedereen krijgt wel eens te maken met spierpijn en andere klachten . Als je intensief hebt gesport of een nacht verkeerd hebt gelegen, kunnen je spieren beginnen te klagen. Iedere beweging die je vervolgens maakt waarbij je die spier nodig hebt, gaat er weer een pijnscheut door je lichaam heen. Sommige mensen kampen alleen met chronische spierpijn of andere chronische pijnen. Soms spelen meerdere pijnen of klachten tegelijk op, zoals aan het begin van het artikel genoemd. Als pijn blijvend (chronisch) is, dan zit er onderwater structureel iets niet goed. De meeste mensen ervaren ook buikklachten in meer of mindere mate. En dat is meestal ook de kern van het probleem. Zoals eerder aangegeven vinden de meeste klachten de oorsprong in de darmen. Daar ligt bijna altijd de sleutel tot het vinden van de oorzaken.

Een pijnstiller lost het probleem niet op

Zodra je alleen bij de huisarts komt voor deze klachten, zit je snel met een pijnstiller weer thuis. Kenmerkend aan fibromyalgie is namelijk dat het regulier moeilijk is om een lichamelijke oorzaak van de pijn gevonden vast te stellen. Het gebeurt dan ook vaak dat mensen met fibromyalgie slecht met hun klachten geholpen kunnen worden. Je ziet er vaak gezond uit en lichamelijk kan de oorzaak niet gevonden worden. De conclusie luidt: je bent gezond, je mag weer naar huis. Zo blijf je alleen lang met je klachten rondlopen, wat meestal niet nodig is.

Op zoek naar de oorzaak is de start van verbetering/genezing 

Het is de kunst om de oorzaken op te sporen. Frank Jonkers, specialist bij BodySwitch Heemskerk, maakt gebruik van gespecialiseerd labonderzoek (meestal ontlasting en bloed) om de oorzaken vast te stellen. Dit onderzoek gaat vele, vele malen verder dan wat er regulier wordt bekeken.

BodySwitch: totale aanpak gericht op oorzaken

Heb je fibromyalgie of chronische klachten zoals in dit artikel genoemd? Of is er een zogenaamde auto-immuunziekte geconstateerd? Medicatie zal de klachten onderdrukken, maar neemt het uiteindelijke probleem niet weg. Frank Jonkers is specialist bij BodySwitch Emmen en is gespecialiseerd in chronische ziektebeelden en auto-immuunziekten. We brengen de uitlokkende factoren die leiden tot het ziektebeeld zo goed mogelijk in kaart om dit vervolgens gericht te behandelen. Dit doen we op een gezonde en natuurlijke manier waarbij de focus ligt op het herstel van je lichaam. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken. Onder begeleiding van specialist Frank Jonkers wordt een persoonlijk plan van aanpak opgesteld. Met een volledig persoonlijk plan zullen (chronische) klachten minder worden of geheel verdwijnen. Dat is mogelijk door de complete diagnostiek en het persoonlijk behandelplan gebaseerd op feiten en onderbouwing. Zo maak ook jij de Switch naar een sterker en gezonder lichaam! Tot ziens in mijn praktijk in Emmen ? Eventueel is online begeleiding ook goed mogelijk !

Meer weten? Bel gerust met Frank Jonkers, specialist bij BodySwitch Emmen : 0251 – 234 000

Een hele goede gezondheid gewenst!

 

 

 

 

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.