logo

Fibromyalgie behandeling bij BodySwitch

BodySwitch behandelt fibromyalgie vanuit de kern!

Heeft u fibromyalgie of symptomen ervan? Zoals terugkerende pijn in je spieren en gewrichten, extreme stijfheid in de ochtend of uitgeputte spieren.

En wil je graag van je klachten af? Dan kunnen onze specialisten je helpen! Fibromyalgie is een nare ziekte die vaak wordt onderschat en genegeerd, ook door erkende doctoren en huisartsen.

BodySwitch weet hoe fibromyalgie vanuit de kern moet worden behandeld. Lees hieronder meer over fibromyalgie en onze behandeling.

fibromyalgie-behandelen-bodyswitch

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom, die gepaard gaat met meerdere zeer belemmerende klachten. De letterlijke vertaling van fibromyalgie (FM) is: pijn in bindweefsel en spieren.

De belangrijkste klachten zijn extreme vermoeidheid of uitputting, depressies (88%), darmklachten (83%), ochtendstijfheid (82%) slaapstoornissen (80%) en chronische hoofdpijn (60%).

Verder komen ook allergieën en concentratie- en geheugenstoornissen regelmatig voor. Deze klachten zorgen ervoor dat mensen met fibromyalgie vaak niet meer in staat zijn om op een normale manier deel te nemen aan de maatschappij.

Tienduizenden mensen hebben fibromyalgie.

In Nederland lijden tienduizenden mensen in meer of mindere mate aan dit nare syndroom. Een bijkomend probleem voor mensen met fibromyalgie is dat deze aandoening zeer lastig te definiëren is in de ‘reguliere’ geneeskunde.

Het ziektebeeld wordt vaak ontkent door de huisarts, specialist en de bedrijfsarts, vanwege de normale resultaten uit bloedonderzoek en het meestal gezonde uiterlijk van de patiënt.

Dit heeft tot gevolg dat ook de directe omgeving van vrienden en familie en de werkgever de klachten vaak niet serieus nemen.

Echter, wij bij BodySwitch ontkennen deze problemen niet! Wij helpen mensen met fibromyalgie met een goed behandelplan. Hier lees je zo meer over.

Fibromyalgie symptomen

Hoe weet je of je fybromyalgie hebt? Is bij jou nog niet geconstateerd dat je lijdt aan fibromyalgie, maar ervaar je wel symptomen als terugkerende pijn in je spieren en gewrichten?

Bij fibromyalgie hebben patiënten last van de volgende (veelvoorkomende) symptomen:

 • Chronische vermoeidheid
 • Pijn in de rug, nek, schouders, het borstbeen, zijkant van de heupen of de binnenkant van de knie
 • Stijfheid, vaak in de ochtend of nadat je een tijd stil hebt gezeten/gestaan
 • Krachtsverlies in de spieren
 • Stemmingswisselingen
 • Angst of depressieve gevoelens
 • Problemen met de concentratie of vergeetachtigheid


De volgende klachten komen minder vaak voor:

 • Hoofdpijn
 • Zwaar gevoel in de armen of benen
 • Een branderig gevoel in of op de huid
 • Minder gevoel in of op de huid
 • Darmkrampen en buikpijn
 • Opgezette tenen, vingers of enkels
 • Geheugenverlies


Er kunnen ook nog andere klachten optreden. Daarnaast kunnen de klachten in de loop van tijd qua intensiteit afnemen of toenemen.

Behandel fibromyalgie bij BodySwitch!

Herken jij je in deze symptomen en wil je graag van je klachten af? Vul dan onderstaand contactformulier in!

De aanpak van BodySwitch is erop gericht om de oorzaak van de klachten te achterhalen.

Hiervoor hanteren wij een integrale aanpak en maken we gebruik van gespecialiseerd laboratoriumonderzoek (bloed en ontlasting). Hiermee krijgen we inzicht in alle factoren die een rol spelen bij de oorzaak van jouw klachten.

Op basis van de uitkomsten van de analyse stellen we een persoonlijk behandelplan op dat volledig op jou is afgestemd.

Het grote voordeel bij BodySwitch is dat we niet de symptomen bestrijden, maar dat we het probleem vanuit de kern aanpakken.

Meer weten over onze fibromyalgie behandeling? Neem dan contact op.

Wil je meer weten over onze fibromyalgie behandeling? Vul dan onderstaand contactformulier in. Wij brengen je met contact met onze specialist bij jou in de buurt.

Meer weten? Neem contact op!

Behandeling-Fibromyalgie
blockquote

Ik had al jaren veel last van heftige gezondheidsklachten. Ondanks allerlei onderzoeken, werd niet duidelijk wat er aan de hand was. Via een vriend ben ik doorverwezen naar BodySwitch. Daar hebben ze de oorzaak van de klachten gevonden en aangepakt. Ik ben ontzettend blij met de goede resultaten. Binnenkort ga ik met pensioen en kan ik genieten van mijn kleinkinderen zonder gezondheidsklachten.

Robert (behandeld voor overige klachten)

Klantervaringen

Behandeltraject Fibromyalgie

Stap 1: Analyse

We starten de behandeling met een uitgebreide analyse van je persoonlijke situatie. Om te achterhalen waar je klachten vandaan komen is het nodig dat we veel van je weten. Deze informatie verzamelen door:

 • een uitgebreide online vragenlijst
 • een voedingsdagboek
 • een uitgebreid intakegesprek
 • aanvullend laboratoriumonderzoek (bloed en ontlasting)


Door de analyse van alle beschikbare informatie krijgen we inzicht in de factoren die een rol kunnen spelen bij het veroorzaken van de klachten.

Stap 2: Persoonlijk behandelplan

Op basis van de uitkomsten van de analysefase maken we een persoonlijk behandelplan voor je. Ons behandelplan is gebaseerd op de vier pijlers: voeding, suppletie, beweging en mindset.

De behandeling van Fibromyalgie heeft als doel je energieproductie te verbeteren. Met ons persoonlijk behandelplan brengen we je stress-systeem tot rust en behandelen we de klachten die vanuit de darmen komen. Daarnaast stellen we een bewegingsplan en een suppletieplan voor je op.

Het bewegingsplan is gericht op de aanmaak van meer mitochondriën (energiefabriekjes) en aanwezigheid van voldoende zuurstof. Het suppletieplan dat we voor je samenstellen zal voorzien in de bouwstoffen die nodig zijn voor goede energieaanmaak.

Tenslotte richt het behandelplan zich op de aanpak van het serotoninetekort en de pijnklachten. Afhankelijk van je klachten starten we met gerichte supplementen, die de aanmaak van serotonine stimuleren. Indien nodig vullen we dit tijdelijk aan met plantextracten.

Op deze manier voorkomen we de problemen en bijwerkingen die vaak optreden bij het gebruik van reguliere antidepressiva.

Stap 3: Begeleiding

De resultaten van je behandeling zijn mede afhankelijk van je motivatie en discipline. We begeleiden je hierbij intensief. Er is vanuit onze specialisten veel aandacht voor coaching en kennisoverdracht.

Om de voortgang goed te bewaken, plannen we regelmatig vervolgconsulten in. We bespreken de tussentijdse resultaten met je en indien nodig laten we aanvullend laboratoriumonderzoek doen.

Ook passen we het behandelplan tussentijds aan als dat nodig is.

Aanpak BodySwitch

Fase 0
Analyse
Fase 1
Opstart
Fase 2
Opbouw
Fase 3
Optimali-satie
Fase 4
Onderhoud

Oorzaak Fibromyalgie.

Er zijn verschillende oorzaken van fibromyalgie, deze kun je hieronder lezen. De oorzaak van jouw problemen kunnen we achterhalen door middel van onderzoek.

– Fibromyalgie oorzaak 1: Energietekort in de (skelet)spieren.
Dit energietekort wordt veroorzaakt door een mismatch tussen de hoeveelheid energie die wordt aangemaakt en hoeveel wordt verbruikt.

Voor de aanmaak van energie is de juiste voeding essentieel. Daarnaast moeten er genoeg bouwstoffen, voldoende zuurstof en energiefabriekjes (mitochondriën) aanwezig zijn.

Verhoogd verbruik van energie in ons lichaam wordt meestal veroorzaakt door de 2 belangrijkste energievretende onderdelen: het stress-systeem en ons immuunsysteem. Bij mensen met fibromyalgie is het stress-systeem vanuit de jeugd vaak extra gevoelig aangelegd.

Sterker nog, in meer dan 90% van de patiënten blijkt zich een traumatische ervaring in de jeugd te hebben voorgedaan. Hierdoor is het basisgevoel van veiligheid en geborgenheid nooit goed ontwikkeld.

– Fibromyalgie oorzaak 2: Een overactief immuunsysteem (zoals hierboven beschreven).
Bij het overgrote deel van de patiënten met fibromyalgie komt een overactief immuunsysteem door een beschadigde barrièrefunctie van onze darmen. Dit zorgt voor een zogenaamde lekkende darm, waardoor zaken die normaal buiten ons lichaam horen te blijven toch makkelijk in de bloedbaan terecht komen.

Dit veroorzaakt een continu actief immuunsysteem. Wat op zijn beurt weer de nodige energie kost.

– Fibromyalgie oorzaak 3: Een tekort aan serotonine.
Serotonine is een hormoon en signaalmolecuul voor zenuwcellen. Een tekort hiervan kan niet alleen lijden tot depressies, maar leidt ook tot andere problemen.

Men kan last krijgen van obstipatie, omdat voor de peristaltiek van onze darmen serotonine nodig is. Slaapproblemen ontstaan doordat het slaaphormoon melatonine wordt gevormd uit serotonine. En het meest bekend bij fibromyalgie is natuurlijk de overgevoeligheid voor pijn. Dit komt doordat een gebrek aan serotonine in zenuwcellen zorgt voor een signaalversterking en daardoor een verergering van de pijngevoeligheid.

Dit waren drie belangrijke oorzaken van fibromyalgie. Onze specialisten nemen de tijd voor jou om jouw specifieke situatie te bespreken. Door een uitgebreide analyse en gespecialiseerd onderzoek gaan ze op zoek naar de oorzaak van jouw klachten en hoe deze verminderd kunnen worden!

Contact opnemen.
Wil je meer weten over fibromyalgie of en onze fibromyalgie behandeling, vul dan ons contactformulier in of zoek hieronder je dichtstbijzijnde vestiging.

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.

De letterlijke vertaling van fibromyalgie (FM) is ‘pijn in bindweefsel en spieren’. Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom, dat gepaard gaat met meerdere zeer belemmerende klachten. De belangrijkste klachten zijn extreme vermoeidheid of uitputting, depressies(88%), darmklachten (83%), ochtendstijfheid (82%) slaapstoornissen (80%) en chronische hoofdpijn (60%). Verder komen ook allergieën en concentratie- en geheugenstoornissen regelmatig voor. Deze klachten zorgen ervoor dat mensen met fibromyalgie vaak niet meer in staat zijn om op een normale manier deel te nemen aan de maatschappij.

Een ingrijpende aandoening

Fibromyalgie is een zogenaamde auto-immuunziekte en meestal ingrijpende aandoening waarbij je vaak ook (dagelijks) te maken hebt met (soms hevige) spierpijn. Via de reguliere weg is meestal geen oorzaak aan te wijzen. In Nederland lijden tienduizenden mensen in meer of mindere mate aan dit syndroom. Een bijkomend probleem voor mensen met fibromyalgie is dat deze aandoening zeer lastig te definiëren is in de ‘reguliere’ geneeskunde. Het ziektebeeld wordt vaak ontkend door de huisarts, specialist en de bedrijfsarts, vanwege de normale resultaten uit bloedonderzoek en het meestal gezonde uiterlijk van de patiënt. Dit heeft tot gevolg dat ook de directe omgeving van vrienden en familie en de werkgever de klachten vaak niet serieus nemen.

Behandelplan op maat

Toch zijn er altijd aanwijsbare oorzaken te vinden die ervoor zorgen dat je de klachten hebt. Het is de kunst om deze oorzaken, die vaak verschillend kunnen zijn, op te sporen. Hiervoor gebruiken we gespecialiseerd labonderzoek gericht op het achterhalen van de oorzaken. De pijn hoeft namelijk niet op de plek te zitten waar het probleem is ontstaan. Verstoring in de mitochondria (mitochondriale disfunctie) is de oorzaak. Aan de hand van de onderzoeken kunnen we kijken wat de verstorende factoren zijn. Dit kan voeding zijn (onjuiste voeding die ontstekingsreacties veroorzaken), voedingstekorten. Denk hierbij aan vitamines en mineralen. Maar ook toxische belasting. Als je eenmaal weet wat de verstorende factoren zijn, kunnen we een maatwerk plan opstellen wat is gericht op het zoveel mogelijk herstellen van de processen waardoor de klachten uiteindelijk minder worden of zelfs stoppen. Alles is dus gebaseerd op feiten. Eerder al schreef ik ook aan artikel over:  “De meeste chronische klachten ontstaan vanuit je darmen!”

Als de pijn en klachten niet weggaan en chronisch zijn geworden

Iedereen krijgt wel eens te maken met spierpijn en andere klachten . Als je intensief hebt gesport of een nacht verkeerd hebt gelegen, kunnen je spieren beginnen te klagen. Iedere beweging die je vervolgens maakt waarbij je die spier nodig hebt, gaat er weer een pijnscheut door je lichaam heen. Sommige mensen kampen alleen met chronische spierpijn of andere chronische pijnen. Soms spelen meerdere pijnen of klachten tegelijk op, zoals aan het begin van het artikel genoemd. Als pijn blijvend (chronisch) is, dan zit er onderwater structureel iets niet goed. De meeste mensen ervaren ook buikklachten in meer of mindere mate. En dat is meestal ook de kern van het probleem. Zoals eerder aangegeven vinden de meeste klachten de oorsprong in de darmen. Daar ligt bijna altijd de sleutel tot het vinden van de oorzaken.

Een pijnstiller lost het probleem niet op

Zodra je alleen bij de huisarts komt voor deze klachten, zit je snel met een pijnstiller weer thuis. Kenmerkend aan fibromyalgie is namelijk dat het regulier moeilijk is om een lichamelijke oorzaak van de pijn gevonden vast te stellen. Het gebeurt dan ook vaak dat mensen met fibromyalgie slecht met hun klachten geholpen kunnen worden. Je ziet er vaak gezond uit en lichamelijk kan de oorzaak niet gevonden worden. De conclusie luidt: je bent gezond, je mag weer naar huis. Zo blijf je alleen lang met je klachten rondlopen, wat meestal niet nodig is.

Op zoek naar de oorzaak is de start van verbetering/genezing 

Het is de kunst om de oorzaken op te sporen. Frank Jonkers, specialist bij BodySwitch Heemskerk, maakt gebruik van gespecialiseerd labonderzoek (meestal ontlasting en bloed) om de oorzaken vast te stellen. Dit onderzoek gaat vele, vele malen verder dan wat er regulier wordt bekeken.

BodySwitch Heemskerk: totale aanpak gericht op oorzaken

Heb je fibromyalgie of chronische klachten zoals in dit artikel genoemd? Of is er een zogenaamde auto-immuunziekte geconstateerd? Medicatie zal de klachten onderdrukken, maar neemt het uiteindelijke probleem niet weg. Frank Jonkers is specialist bij BodySwitchHeemskerk en is gespecialiseerd in chronische ziektebeelden en auto-immuunziekten. We brengen de uitlokkende factoren die leiden tot het ziektebeeld zo goed mogelijk in kaart om dit vervolgens gericht te behandelen. Dit doen we op een gezonde en natuurlijke manier waarbij de focus ligt op het herstel van je lichaam. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken. Onder begeleiding van specialist Frank Jonkers wordt een persoonlijk plan van aanpak opgesteld. Met een volledig persoonlijk plan zullen (chronische) klachten minder worden of geheel verdwijnen. Dat is mogelijk door de complete diagnostiek en het persoonlijk behandelplan gebaseerd op feiten en onderbouwing. Zo maak ook jij de Switch naar een sterker en gezonder lichaam! Tot ziens in mijn praktijk in Heemskerk?

Meer weten? Bel gerust met Frank Jonkers, specialist bij BodySwitch Heemskerk: 0251 – 234 000

Een hele goede gezondheid gewenst!

 

 

 

 

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen?

persoonlijke-behandeling-darmklachten

Meld je dan gratis aan voor een adviesgesprek en ontvang persoonlijk advies voor jouw situatie.