Slapen begint met goed eten

In de maand maart vieren we de Dag van de Slaap. Op deze dag focussen we ons op alle dingen die met slapen te maken hebben. Onze gezondheid is hier een essentieel onderdeel van. Zo zorgt een goede gezondheid voor een goede nachtrust, en zorgt die goede nachtrust weer voor een goede gezondheid en dus een lang en gezond leven. Het is daarom erg belangrijk om goed naar je voeding en leefstijl te kijken. Het thema van de Dag van de Slaap is dit jaar dan ook niet voor niets: ‘Sleep soundly, nurture life’.

Goed eten, essentieel om goed te kunnen slapen

De juiste voeding draagt bij aan een goede nachtrust. Dit heeft verschillende redenen. Zo maakt het niet alleen uit hoeveel je op een dag eet, maar maakt het ook uit wat je dan precies eet. Eten heeft invloed op je darmen en spijsvertering, de aanmaak van slaaphormonen en je bloedsuikerspiegel. En al deze dingen hebben weer invloed op je nachtrust. Goed slapen begint dus met goed eten. Slecht slapen zorgt ervoor dat je lichaam in de stress-stand blijft staan. Je darmen spelen een grote rol. Eerder schreef ik al een blog ‘Voeding, darmen en stress: de wisselwerking’.

Met een bolle buik of zonder eten naar bed

Met een lege maag zal je meestal niet goed slapen, maar hetzelfde geldt voor een te volle maag. Wanneer je te weinig eet, zul je merken dat je waarschijnlijk ’s nachts wakker ligt met een gevoel van trek. Wanneer je te veel of te vet eet, is je lichaam druk bezig met verteren en komt het niet tot rust. Ook is het niet goed voor je bloedsuikerspiegel. Deze komt niet tot rust. Ook je lever is druk bezig. Je zal dan dus moeilijk in slaap vallen. Bovendien zorgt ongezond eten ervoor dat je je overdag moe voelt, omdat je lichaam als het ware aan het vechten is tegen het slechte eten en dit veel energie kost. Goed en regelmatig eten (wat heb jij nodig?) bevordert de spijsvertering en zorgt voor een goede nachtrust. Gezonde voeding en een goede darmwerking zijn daarom belangrijker dan we denken. De juiste voeding geeft je energie en slechte voeding put je uit. Eten doe je overdag en niet voor het slapen gaan. Zo heeft ons lichaam altijd de hoeveelheid energie die het nodig heeft: overdag veel, ’s avonds weinig. Dit lukt alleen als je gezond eet en dit doet in kleine porties.

Stabiele bloedsuiker en voldoende energie

Om overdag wakker te blijven en ’s nachts goed te slapen, is het belangrijk om in kleine porties te eten. Het is eigenlijk heel logisch: te weinig eten staat gelijk aan te weinig energie. Maar ook te veel suikers eten kan moe maken door een te hoge bloedglucose of wellicht diabetes. Toch is het wel belangrijk om te kijken naar de dingen die je dan eet. Zo zal suikerrijke of vette voeding ervoor zorgen dat je je tijdelijk energiek voelt. Maar wanneer je bloedsuikerspiegel weer daalt, voel je je extra moe. Hoe meer snelle suikermomenten je hebt, hoe vermoeider je wordt. Je sleept je als het ware van eetmoment naar eetmoment. Twee tot drie maaltijden per dag zijn in principe voldoende. Op die manier gun je je systeem rust en blijft je bloedsuikerspiegel stabiel. Tussendoortjes zijn in principe niet nodig. Als je dat wel doet, kun je beter kiezen voor pure tussendoortjes zoals vruchten en noten, zodat je voor langere tijd energie hebt. Tot slot is het belangrijk om overdag voldoende te drinken. Wanneer je te weinig drinkt zal je last van hoofdpijn krijgen, en ga je je sneller vermoeid voelen. Voldoende water drinken is weer belangrijk voor het afvoeren van afvalstoffen.

Voeding met vitamines en mineralen in plaats van vulling

Veel voeding is vandaag de dag alleen maar vulling geworden omdat het te weinig of nauwelijks belangrijke vitamines en mineralen bevat. Vitamines en mineralen zijn belangrijk als je goed wilt slapen. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor voeding met de juiste vitamines en vandaag de dag is aanvulling met de juiste supplementen helaas geen luxe maar een must! Zo zorgt vitamine B12, B6, ijzer, magnesium en nog meer stoffen ervoor dat je melatonine aanmaakt. Melatonine is je slaaphormoon. Als je dit niet goed aanmaakt door tekorten in je voeding, slaap je dus niet goed. Dit stofje maak je in de avond aan als het donker wordt. Fel licht is dus een NO GO om je lichaam tot rust te laten komen, evenals blauw licht van je mobiel of tablet. Een kaars aan en gedimd licht zijn factoren die je lichaam wel tot rust laten komen. Vitamine B3 en andere B-vitamines zijn weer belangrijk als het gaat om de fase waarin we dromen, de REM-slaap, en zorgt dat we ’s nachts niet steeds wakker worden. Je kunt deze vitamine vinden in onder andere vlees en paddenstoelen. In dierlijke producten kun je vitamine B12 vinden, hierdoor voelen we ons overdag fit. Een tekort zal dus zorgen voor een oververmoeid gevoel. Ook al zit het in de voeding, een slecht functionerende darm (slechte opneembaarheid) kan alsnog zorgen dat je tekorten hebt. Veel mensen zeggen ‘je bent wat je eet’, maar ik zeg altijd: ‘je bent wat je darmen opnemen’.

Specialist Frank Jonkers, BodySwitch Heemskerk

Vaak is gezond eten niet zo makkelijk als we misschien denken. Dit komt omdat voeding altijd persoonlijk is. Wat voor de één goed is, kan voor de ander funest zijn. Als jij bijvoorbeeld veel sport, zal je meer en andere voeding nodig hebben dan iemand die ’s avonds liever met een boek op de bank ligt. Het is daarom goed om te kijken wat bij jou en jouw situatie past. Met het gericht onderzoeken van bloed en ontlasting kunnen we kijken wat bij jou past.

Wil jij hier meer informatie over, of heb je andere vragen omtrent een gezonde leefstijl? Frank Jonkers van BodySwitch Emmen is specialist op het gebied van voeding en gezondheid. Ook in relatie tot slaapproblemen! Ooit woog hij zelf 135 kilo en had hij beginnende hart- en vaatziekten, diabetes en vele andere gezondheidsklachten: waaronder slecht slapen. Gelukkig lost de juiste voeding en leefstijl bijna altijd de problemen op! Hij heeft al meer dan duizend mensen geholpen bij het oplossen van gezondheidsklachten.

Wil je natuurlijk gezond worden? En weer beter kunnen slapen? Neem dan contact op met Frank Jonkers van BodySwitch Heemskerk en ontdek de mogelijkheden!

Een hele goede slaap gewenst!

Frank Jonkers

BodySwitch Emmen
0251 – 234 000

Contact

Hulp nodig bij gezondheidsklachten?

BodySwitch is een netwerk van samenwerkende orthomoleculaire therapeuten en artsen. Ons team is gespecialiseerd in het op een natuurlijke manier behandelen van tal van gezondheidsproblemen- en klachten, waaronder chronische ziekten, auto-immuunziekten, darmklachten, dementie, fibromyalgie, vermoeidheidsklachten en ga zo door.

Wij hebben een aanpak ontwikkeld om klachten vanuit de oorzaak te behandelen door middel van leefstijlinterventies, suppletie en gezonde voeding. Onze specialisten kunnen jou wellicht ook van je klachten af helpen. Wil je weten hoe? Klik op de knop hieronder voor meer informatie over onze werkwijze en behandelingen.

Je kunt ook gratis en vrijblijvend een adviesgesprek aanvragen van 15 minuten.

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.