Tips voor je gezondheid in de vakantie

De zomer ziet er erg anders uit dan verwacht. Het is ook belangrijker dan ooit om op je gezondheid te letten en de staat van je immuunsysteem in de gaten te blijven houden. Natuurlijk niet alleen nu met de coronatoestanden, maar ook zodat je goed beschermd bent tegen ziekte in het algemeen. Een goed functionerend immuunsysteem zorgt ervoor dat je tot die groep behoort die nauwelijks tot geen last heeft van virussen, in tegenstelling tot mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Het mooie is dat je hier zelf heel veel aan kunt doen! Het coronavirus is niet het enige gezondheidsrisico. In dit artikel vind je enkele risico’s om op te letten en tips voor een gezonde zomer, zodat je kunt blijven genieten van al het moois én je tijdens het griepseizoen in het najaar minder kans loopt ziek te worden.

Gezondheidsrisico’s op vakantie

Aan een verre reis zitten vaak allerlei gezondheidsrisico’s gekleefd. Je let iets minder op je voedingsintoleranties, waardoor je voedingsstoffen binnen kunt krijgen waar je slecht op reageert. Of je eet slechter, waardoor je onvoldoende juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Misschien gebruik je dan geen supplementen, terwijl je dat nu wel doet en drink je (meer) alcohol. Bovendien is niet elk land even schoon als Nederland: niet al het water is even drinkbaar en ook als je het niet drinkt, maar er wel de vaat mee doet, kun je alsnog schadelijke bacteriën binnenkrijgen. Kortom, vele oorzaken die mogelijk je immuunsysteem op een lager pitje zetten.

Opletten tijdens de thuisvakantie

Deze zomer ziet er waarschijnlijk anders uit dan verwacht. Veel mensen ruilen hun vakantie naar een ver oord om voor een tijdje uit in eigen land. Vergeleken met een verre reis, lijkt een vakantiebestemming in ons kikkerlandje zoals een camping erg onschuldig. Het is er vaak ontzettend gezellig, omdat iedereen komt voor hetzelfde doel: een ontspannende en leuke tijd in de vakantie. Toch is het goed om ook op de camping rekening te houden met een aantal gezondheidsrisico’s.

Ongemak voorkomen

Op de camping heb je vaak geen beschikking tot een volledige koelkast. De houdbaarheidsdatum van producten als melk, vlees en eieren is minder lang dan wanneer je ze in de koelkast zou bewaren. Ook gebruik je geen wasmachine.

Frank Jonkers van BodySwitch Heemskerk ziet vaak dat mensen na een vakantie terugkomen met allerlei buikklachten of onverklaarbare klachten die uiteindelijk zijn terug te voeren op darmproblemen of door onjuiste voeding of bacteriële/parasitaire infectie. Je kunt dit voorkomen door er vooraf over na te denken. ‘Je kunt een hoop doen om ongemak te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan supplementen zoals probiotica, dat kan al een hoop schelen.

Denk ook aan bepaalde supplementen om preventief te nemen om darmproblemen te voorkomen. Probiotica is één, maar andere supplementen om infectie tegen te gaan of te voorkomen, zijn ook belangrijk. Eigenlijk is het een must om deze bij je te hebben. Er zijn zo verschrikkelijk veel soorten probiotica. En hiervoor geldt dat het altijd persoonlijk is. Zomaar iets slikken kan juist ook weer een averechts effect hebben.

Laat je dus goed informeren! Uiteraard blijft het belangrijk om juist ook tijdens de vakantie gezond te eten en goed te letten op je voedingsintoleranties zodat je meer plezier kunt beleven!’

Tips voor een gezonde zomer

Of je nu in eigen land op vakantie blijft of thuis bent: het is altijd belangrijk om je immuunsysteem te blijven onderhouden om infectie door onder andere schadelijke bacteriën en virussen te voorkomen. Dit doe je door te letten op je eetpatroon, waar voedingssupplementen een essentieel onderdeel van uitmaken, net zoals levensstijl (niet roken, geen alcohol), gecombineerd met voldoende beweging en een goede slaap. Hier zijn een paar tips om de zomer gezond door te komen:

  • Blijf bewegen. Het kan door het warme weer en de vrije tijd aanlokkelijk zijn om veel in het gras of op je bank te liggen. Toch blijft beweging essentieel voor je gezondheid. Het maakt je zelfs een stukje minder rusteloos op die momenten dat je wél op je bank neerstrijkt.
  • Houd je eten in de gaten. De beste manier is om vooral op je boodschappenlijstje te letten. Staat iets niet op je lijstje? Haal het dan ook niet in huis! Zo voorkom je dat je de hele dag aan het snacken bent.
  • Probeer je slaappatroon te behouden. Nog één aflevering, nog heel even een boek lezen, nog eventjes door blijven kletsen: alle activiteiten lijken soms net iets aanlokkelijker als je eigenlijk naar bed moet. Het is alleen goed voor je lichaam om een normaal slaapritme te behouden, zelfs als je ’s ochtends nergens heen hoeft.
  • Gebruik de juiste voedingssupplementen! Hierover schreef ik eerder al artikelen. Dit blijft altijd een persoonlijk verhaal. Wat de één wel nodig heeft, heeft de ander weer niet nodig. Wil je hier persoonlijk advies over? Laat het dan gerust weten.

Wel last?

Als je last hebt van klachten kan dit je vakantie flink verzieken. Veel klachten hebben hun oorsprong in je voedingspatroon, levensstijl of slaappatroon zitten.

Frank Jonkers van BodySwitch Heemskerk kan in deze gevallen door middel van onderzoek op zoek gaan naar de oorzaak van je klachten. Bij aanhoudende of vage klachten kan hij met gespecialiseerd laboratoriumonderzoek achterhalen wat de oorzaak is, zodat het probleem vanuit de kern kan worden opgelost. ‘Meestal maakt gespecialiseerd ontlasting- en bloedonderzoek deel uit van het onderzoek. Dit onderzoek laat bijna altijd zien waar het probleem zit, waarna we je je een plan op maat krijgt gebaseerd op het aanpakken van de oorzaak. Je krijgt dan een pragmatisch stappenplan om de klachten aan te pakken, gebaseerd op feiten.’ Frank Jonkers van BodySwitch Heemskerk heeft op deze manier al meer dan duizend mensen geholpen.

Heb je aanhoudende klachten die niet weggaan en wil je deze nu eindelijk eens aanpakken? Neem dan contact op met BodySwitch Heemskerk, Frank Jonkers!

Onnodig blijven rondlopen met klachten is vaak niet nodig. Bereken ook eens je BMI.

 

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.