Vergroot je kans op zwangerschap!

Zowel mannen als vrouwen kampen steeds vaker met vruchtbaarheidsproblemen. Soms zijn er medische redenen waarom het niet lukt om zwanger te raken. Maar als dat niet het geval is en je door dokters gezond wordt verklaard, is het van belang om dieper te kijken naar je eigen leefstijl en mogelijk andere factoren. Door te werken aan een optimale gezondheid, vergroot je de kans op zwangerschap. Dat kan het verschil zijn tussen wel of niet zwanger worden.

Factoren die van invloed kunnen zijn op vruchtbaarheid

In onze moderne samenleving zijn verschillende oorzaken te vinden die onze gezondheid én vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. Roken, alcohol, drugs, verkeerde voeding, voedingstekorten zoals belangrijke vitamines en mineralen, darmproblemen, diabetes en niet bewegen zijn allemaal factoren die een belangrijke invloed hebben op onze vruchtbaarheid. Ook het gebruik van cosmetica en lichaamsverzorgingsproducten is niet zonder gevaar en kan de vruchtbaarheid beïnvloeden doordat zij hormonen verstoren middels zogenaamde hormoonverstorende stoffen. In mijn boek “Kerngezond – Leefstijl als medicijn tegen Westerse Ziektes” heb ik daar uitgebreid over geschreven.

Aandacht voor gezonde leefstijl

Hoewel er mooie technische mogelijkheden zijn in het geval van verminderde vruchtbaarheid, zoals IVF en ICSI, is er in de reguliere zorg nog te weinig aandacht voor voeding, lifestyle en voedingssupplementen. Er wordt geen uitgebreide anamnese afgenomen om de algehele gezondheid van zowel de man als de vrouw te onderzoeken om te kijken naar de mogelijke oorzaken van het niet vruchtbaar zijn, zowel voor de man als voor de vrouw. Er wordt alleen gekeken naar overgewicht, maar dat is slechts één van de vele factoren. Ook slanke mensen kunnen namelijk ongezond en zelfs ondervoed zijn. En hiermee bedoel ik dat zij een chronisch tekort aan belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen kunnen hebben.

Gewoon gezond eten

Tegen vrouwen die zwanger willen worden of al zijn wordt vaak gezegd dat voedingssuppletie niet nodig is. Men gaat ervan uit dat je ‘gewoon gezond eet’. Maar ‘gewoon gezond eten’ levert in veel gevallen onvoldoende voedingsstoffen. Alleen foliumzuur wordt tegenwoordig nog geadviseerd en in veel gevallen vitamine D, maar vaak een te lage dosering zonder dat de waardes in bloed ook worden gecontroleerd. Persoonlijke suppletie en een goede basisvoeding afgestemd op jouw situatie kunnen daarom het verschil maken tussen het wel of niet zwanger worden.

 

Taboe bij mannen

Onder mannen bestaat er soms nog een taboe ten aanzien van onvruchtbaarheid. Mannen willen zich bijvoorbeeld niet laten onderzoeken, omdat ze denken het niet aan hen ligt. Toch ligt de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap in veel gevallen wel aan de verminderde vruchtbaarheid van de man. Denk hierbij aan een tekort aan spermacellen of te weinig bewegende spermacellen. Met andere woorden een te slechte kwaliteit van het zaad.
Het mooie is dat je hier vaak wel (veel) aan kunt doen.

 

Hoge homocysteïne-waarden 

Een tekort aan vitamine B2, B6, B11 (foliumzuur) of B12 kan leiden tot hoge homocysteïnewaarden. Uit onderzoek bleek daarnaast dat mannen die meer dan zes koppen koffie per dag drinken een hoge homocysteïnespiegel hebben. Dit effect wordt versterkt door hormoonpreparaten, bepaalde medicatie, alcoholmisbruik, roken en verkeerde voeding. Het homocysteïnegehalte kan naar beneden gebracht worden door o.a. biologische groenten, fruit, peulvruchten, verse noten en vooral kiemen (alfalfa, taugé e.d).  Maar in veel gevallen is dit onvoldoende.  Belangrijk is om een uitgebreide vitamine- en mineralenstatus in het bloed te bepalen om te kijken of tekorten meespelen, en zo ja, welke en in welke mate. Aan de hand daarvan kun je vervolgens uitstekend bijsturen door gericht te suppleren.

Antioxidanten en het belang ervan bij beschadigde spermacellen

Bij mannen met een verminderde vruchtbaarheid is een verhoogde beschadiging door vrije radicalen in de zaadcellen gevonden. Antioxidanten kunnen dit tegengaan. Dit geldt vooral voor de B-vitamines, waaronder foliumzuur, vitamine E en de mineralen zink, magnesium en selenium. Een hoge vitamine D-spiegel is daarnaast van belang voor de beweeglijkheid van spermacellen. Ook acetyl-L-carnitine in combinatie met L-carnitine en gebruik van Q-10 kan de aanmaak, activiteit en kwaliteit van zaadcellen verbeteren.

Voedingssupplementen 

Er is echter veel kwaliteitsverschil in voedingssupplementen. Zo bevat een goedkope multivitamine van een huismerk vaak slecht opneembare mineralen in de carbonaat- of oxidevorm. Chelaten (gebonden aan een aminozuur), citraten of pidolaten worden wel goed opgenomen. Let daar dus goed op. Daarnaast zijn de hoeveelheden magnesium, vitamine C en magnesium die in een multivitamine zitten altijd onvoldoende. Weet daarom wat je slikt en wat het met je doet! Een teveel, of juist te lage dosering, onjuiste samenstelling kan ervoor zorgen dat je een averechts effect krijgt. Middels gespecialiseerd bloedonderzoek kunnen we bijvoorbeeld de juiste vitamine- en mineralen status in kaart brengen en vervolgens gericht suppleren.

Gezonde zwangerschap

Uiteraard is niet alles op te lossen door alleen supplementen te gebruiken. Even belangrijk is om de leefstijl te verbeteren door gezond te eten, niet roken, geen alcohol, geen drugs, het verminderen van eventuele stress en overgewicht en voldoende bewegen. Werken aan een optimale gezondheid helpt je niet alleen zwanger te worden, maar je loopt ook minder risico op complicaties tijdens de zwangerschap en vroeggeboorte. Daarnaast betekent het ook een grotere kans op een gezond kindje, meer energie én een sneller herstel na de zwangerschap. Zwangerschap is net topsport Zie ook mijn artikel:  Een gezonde zwangerschap is net topsport!

Specialistische begeleiding bij BodySwitch Heemskerk

Wil je je kans op een gezonde zwangerschap vergroten? Frank Jonkers van BodySwitch Heemskerk is specialist op het gebied van voeding en gezondheid en begeleidt ook veel mensen bij een gezonde zwangerschap. Ooit woog hij zelf 135 kilo en had hij beginnende hart- en vaatziekten, diabetes en vele andere gezondheidsklachten. De juiste voeding en leefstijl aanhouden lost bijna altijd de problemen op! Hij heeft al meer dan duizend mensen geholpen bij het oplossen van gezondheidsklachten.

Wil jij ook weten wat ik voor je kan betekenen?
Bel dan gerust BodySwitch Heemskerk, Frank Jonkers:  0251 – 234 000

Goede kans dat ik ook jou kan helpen.

Ik wens je een hele goede gezondheid en zwangerschap.

Tot ziens in mijn praktijk?

Frank Jonkers.

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.