Worden we wel gezonder ouder?

Inhoud van deze nieuwsbrief:
– Hoe heeft voeding invloed op de werking van de schildklier?
– Onderzoek toont aan: Groenten en fruit verbeteren de darmflora
– Ketopodcast 9: Ketotips voor de feestdagen
– Voorkomen van december-kilo’s!?

Steeds meer mensen voelen dat er iets niet goed gaat met hun gezondheid. Dat we niet op deze manier door kunnen gaan. Zelfs bij kinderen is het gebruik van medicijnen de afgelopen decennia sterk gestegen. Het lijkt erop dat onze kinderen steeds vaker last hebben van allergieën, astma, reflux en zelfs kanker.

Er zijn nog steeds (te) weinig mensen die durven stilstaan bij deze ontwikkeling. Het is duidelijk dat er een verband bestaat tussen wat we eten, hoe gestrest we zijn, onze levensstijl en het groeiende gebruik van medicijnen, vaccinaties(?) en allerlei nieuwe ziekten die in de vorige generaties nog niet of nauwelijks voorkwamen.

Toch horen we vaak dat we steeds ouder worden dankzij de vooruitgang in de geneeskunde. Maar eigenlijk worden die statistieken vooral bepaald door onze grootouders, die bijna een eeuw geleden zijn geboren en nog steeds in leven zijn. Zij hebben vaak heel anders gegeten in hun jeugd dan onze kinderen nu.

Die hoge gemiddelde leeftijd wordt vooral door hen beïnvloed, terwijl zij minder te maken hebben gehad met moderne geneeskunde. Een teken aan de wand is de leeftijd waarop een Nederlander gemiddeld zijn/haar eerste chronische ziekte onder de leden krijgt: deze is met enkele jaren gedaald en inmiddels tot vóór het 50e levensjaar gedaald.

We worden dan wel ouder, maar we leven langer met aanhoudende klachten, die vaak de kwaliteit van leven nadelig beïnvloeden.

Misschien zijn we wel in de meest zieke samenleving beland die er ooit is geweest. De kosten voor gezondheidszorg en de premies voor de zorgverzekeringen zijn niet voor niets de afgelopen jaren stelselmatig gestegen.

Realiseren we ons voldoende dat medicijnen acute symptomen kunnen verlichten, maar eigenlijk niets genezen? Gelukkig stijgt het besef in het reguliere circuit over voeding en leefstijl, niet alleen preventief maar ook als medicijn voor chronische aandoeningen.

In deze nieuwsbrief brengen we bij jullie onder de aandacht recent wetenschappelijk onderzoek naar de positieve effecten van voeding op onze gezondheid.

Veel lees- en luisterplezier.

Welk effect heeft voeding op de werking van het immuunsysteem en de schildklier?

De schildklier (ook wel thyroid genoemd) is een heel klein, maar zeer belangrijk orgaan. Het zit aan de voorkant van de hals, tegen de slokdarm aan. De schildklier maakt het schildklierhormoon aan. Dit is belangrijk voor veel functies in het lichaam, zoals een goede hartslag, bloeddruk, groei, energie, verbranding van vetten en je gemoedstoestand.

Schildklierklachten kunnen je leven daarom behoorlijk beïnvloeden. Wanneer je schildklier niet goed werkt kun je ernstige problemen krijgen met je gezondheid. Met een traag werkende schildklier kunt je extreem moe zijn en moeite hebben met afvallen.

Heb je een te snel werkende schildklier, dan gebeurt eigenlijk het tegenovergestelde. Je kunt je je erg opgejaagd voelen en moeilijk in slaap komen.

Een te traag werkende schildklier komt het meest voor van alle schildklierklachten. Ongeveer een half miljoen Nederlanders heeft last van een te traag werkende schildklier.

Luister de Podcast.
De unieke samenwerking tussen het immuunsysteem, de darmen en de schildklier staat centraal in de volgende podcast uitgebracht door het tijdschrift ‘Voedingsgeneeskunde’.

Ivonne Pappot gaat in gesprek met onze orthomoleculaire arts Laura Leichtenberg en voedingskundige Rineke Dijkinga.

Luister nu naar dit inspirerende interview!

Luister de Podcast

Groenten en fruit verbeteren de darmflora! 

Voor het eerst is bewezen dat het microbioom van groenten en fruit een positieve invloed heeft op de diversiteit in de darmen.

In een metastudie heeft een onderzoeksteam van het Instituut voor Milieubiotechnologie van de TU Graz bewijs geleverd dat de consumptie van fruit en groenten positief bijdraagt aan de bacteriële diversiteit in de menselijke darm. Het eten van verse groenten heeft een positief effect op het darmmicrobioom.

Bacteriële diversiteit in de darmen speelt een belangrijke rol in de menselijke gezondheid. De cruciale vraag is echter: waar liggen de bronnen van deze diversiteit? Het is bekend dat een belangrijk deel van het microbioom van de moeder bij de geboorte wordt overgedragen op de baby, en hetzelfde gebeurt tijdens de borstvoedingsperiode via de moedermelk. Verdere bronnen moesten nog worden ontdekt.

Een team onder leiding van Wisnu Adi Wicaksono en Gabriele Berg van het Instituut voor Milieubiotechnologie van de Technische Universiteit van Graz (TU Graz) is er nu echter in geslaagd te bewijzen dat plantenmicro-organismen uit groenten en fruit bijdragen aan het menselijke microbioom. Dat melden ze in een studie gepubliceerd in het tijdschrift Gut Microbes.

Lees meer


Keto Podcast aflevering 9 – Keto Tips voor de feestdagen

Volg je het Keto Dieet, hoe ga je dan om met feestjes? Een lastig punt, wat in deze Podcast wordt besproken. In deze aflevering krijg je tips over hoe je omgaat me feestjes, uiteten gaan en alcohol als je een ketogene leefstijl volgt. Ook bespreekt Louisette de relatie tussen keto en alcohol. En welke alcohol je eventueel mag drinken.

Klik hier om de podcast te luisteren

Tips voor het voorkomen van december kilo’s 

Heb jij ook zo’n zin in de feestdagen? En ben je druk bezig met het bedenken wat je gaat doen deze dagen en vooral… wat je gaat eten?

De decembermaand staat bij de meesten van ons in het teken van gezellig eten, eten en nog meer eten. Sinterklaas is weer onderweg en we zijn met z’n allen bezig met cadeautjes kopen, een mooie kerst-outfit scoren en nadenken over de kerstmenu’s. Kortom, je komt er bijna niet onderuit dat er wat kilootjes aan zullen gaan komen in deze ‘(vr)eet-maand’.

Toch kun je je hier van tevoren op voorbereiden. Misschien moet je alvast bedenken wat je deze maand NIET gaat eten, zodat het uiteindelijk allemaal nog meevalt en je stralend aan 2024 begint.

Meer weten? In dit artikel vind je tips voor het voorkomen van de december kilo’s!

Lees verder 

BodySwitch heeft als missie om zoveel mogelijk mensen te helpen ‘Natuurlijk Gezond’ te worden. Als onderdeel daarvan sturen wij informatieve e-mails (zoals deze), om jou op weg te helpen naar een betere gezondheid. Daarbij willen we je erop attenderen dat onze website vol staat met tips en advies over voeding, leefstjil en gezondheid.

Met een gezonde groet,

Team BodySwitch
Hét Expert Netwerk voor Leefstijlgeneeskunde

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.