De huisarts moet vaker ja zeggen tegen vernieuwing…

Inhoud van deze nieuwsbrief:
– Hoe het krijgen van een auto-immuunziekte mijn kijk op geneeskunde veranderde
– Ketopodcast 6: heb jij misschien insulineresistentie?
– Weet wat je eet bij diabetes!
– Ga de zitziekte te lijf met Desk-ercise

Deze week is er een interview verschenen met huisarts Iris de Vries (voorzitter Vereniging Arts en Leefstijl), waarin ze haar interessante visie op het huidige zorgsysteem deelt:

 

  • ‘Huisartsen moeten vaker ja zeggen tegen vernieuwing.’
  • ’60-80% van aandoeningen is leefstijlgerelateerd’.
  • ‘Er is inmiddels zo veel bewijs, dat je het (leefstijlinterventies) eigenlijk niet meer niet kunt aanbieden. Het is gewoon een behandeling voor ziekte.’
  • ‘Het komt nu aan op het vergroten van het draagvlak en het breder toepassen.’

 

 

De vraag is nu hoe huisartsen stappen zetten zodat zij leefstijlgeneeskunde laagdrempelig, deskundig en breed kunnen inzetten voor hun patiënten?

Zowel preventief als curatief zou samenwerking met (ook niet-eerstelijns) leefstijlexperts hen unieke mogelijkheden bieden.

Het vermindert de druk in hun praktijk, en is op korte en lange termijn kosteneffectief. Bovendien levert samenwerken met (hoog opgeleide) zorgexperts, een alternatieve aanpak en veel potentiële gezondheidswinst voor chronisch zieken in Nederland, die zijn vastgelopen in het reguliere traject.

De huisarts hoeft minder vaak tegen hun patiënten te zeggen ‘je moet er maar mee leren leven’.

BodySwitch gaat in gesprek.
Elke BodySwitch praktijk nodigt huisartsen en andere zorgverleners in de buurt graag uit om kennis te komen maken. Het blijkt vaak in gesprekken met hen dat er nog onvoldoende besef is welke wetenschappelijke inzichten en opties in de leefstijlgeneeskunde gebruikt worden om de oorzaak van klachten aan te pakken, en wat bij een gepersonaliseerde curatieve aanpak, voor de patiënt bereikt kan worden.

Het zou mooi zijn als we die brug uiteindelijk kunnen slaan, immers: samen staan we er beter voor elke patiënt. 

Lees hier het volledige interview met Iris de Vries


Verder in deze nieuwsbrief onze orthomoleculaire arts Laura Leichtenberg, die haar persoonlijke verhaal deelt hoe het krijgen van een auto-immuunziekte haar beeld van de reguliere gezondheidszorg veranderde. 

We hopen dat onze nieuwsbrief je inspireert op weg naar een gezonde(re) toekomst!

*Suggesties voor onderwerpen of opmerkingen zijn altijd welkom via info@bodyswitch.nl

Even voorstellen: Laura Leichtenberg, orthomoleculair arts bij BodySwitch

Hoe het krijgen van een auto-immuunziekte mijn kijk op de geneeskunde veranderde.

“Aan het einde van mijn coschappen (een stage van anderhalf jaar aan het einde van de studie geneeskunde) werd ik gediagnosticeerd met de Ziekte van Graves, een auto-immuunziekte van de schildklier.

In het geval van de ziekte van Graves is je immuunsysteem overactief en werkt je schildklier te hard. Doordat dit een ziekte is die over langere tijd ontstaat, en je schildklier een orgaan is dat heel veel verschillende processen in je lichaam aanstuurt en beïnvloedt, is het zo dat zo’n ziekte een verscheidenheid aan verschillende ‘vage’ klachten kan veroorzaken, zowel fysiek als mentaal.

Ziek zijn was voor mij een rollercoaster en helaas voelde ik me daarin vaak eenzaam. Ik had niet het idee dat artsen, of mensen uit mijn omgeving, mij echt begrepen.

Achteraf kan ik wel stellen dat ik ontzettend blij ben dat ik uiteindelijk de regie in eigen hand heb genomen, met mijn leefstijl en (toen vegetarische) voedingspatroon aan de slag ben gegaan, mijn stress ben gaan verminderen, en mijn hart en dromen ben gaan volgen.

Ondanks dat ik het vroeger als een zwakte zag dat ik ziek werd, weet ik nu dat het juist mijn kracht is; doordat ik ook de rol van patiënt heb ervaren, weet ik precies hoe mijn patiënten zich voelen, wat ze doormaken, en kan ik ze nóg beter helpen.

Mensen echt helpen.
Ik werd arts omdat ik andere mensen echt wil helpen; om waarde toe te voegen aan het leven van iemand anders. En natuurlijk ook omdat ik een grote interesse heb in onze gezondheid en het menselijk lichaam.”

Laura helpt patiënten online en binnenkort weer van uit haar eigen BodySwitch praktijk in Amsterdam. In de afgelopen jaren heeft ze al vele patiënten met haar ervaring en expertise meer inzicht in de oorzaak van hun klachten gebracht en op weg geholpen naar een gezonde(re) toekomst.

Klik op de knop hieronder om de rest van haar verhaal te lezen.

Lees verder 

Keto Podcast aflevering 6 – Insulineresistentie, heb jij het misschien ook?

Insulineresistentie is voor veel mensen een onbekend verschijnsel, maar het overgrote deel van de bevolking heeft ermee te maken. In deze podcast gaan we kijken wat insulineresistentie is, hoe je het kunt herkennen, waarom je er maar beter wat aan kunt doen en hoe je dat doet.

Luister de podcast om te ontdekken wat insulineresistentie is.

Klik hier om de podcast te luisteren

Omgaan met diabetes? Weet wat je eet!

Het is een van de meest voorkomende ziektebeelden in Nederland: diabetes.

Wanneer je te horen krijgt dat je diabetes hebt, kun je het best direct je leefstijl aanpassen. Dat zal onmiddellijk positieve gevolgen hebben. Het aanpassen van je voeding en meer bewegen brengen meteen verbeteringen met zich mee, die je kunt afmeten aan je bloedsuikerspiegel. Zo kun je proberen te voorkomen dat je medicatie nodig hebt.

Want hoe meer medicatie, hoe meer bijwerkingen. En… je lost het probleem er niet mee op! Meer weten? Klik op de knop hieronder.

Lees verder 

Deskercise: tips om meer te bewegen op je werk – deel 2

De hele dag zitten kost ons levensjaren. Ondanks dit feit, zitten de meeste Nederlanders de hele dag op kantoor en ontspannen ze na het werk. Zitten vergroot het risico op rugproblemen, obesitas gerelateerde ziektes en verkort onze levensduur.

Veel van ons hebben zulke drukke agenda’s dat het lastig is om daar een work-out in te plannen. Maar lichamelijk actief blijven gedurende de dag, is makkelijker dan je denkt! Het is niet alleen goed voor je gezondheid maar ook voor je brein en je productiviteit.

En simpele maar effectieve workouts tijdens je werk? Ze bestaan! Ga de zitziekte te lijf met Desk-ercise.

Lees verder 

BodySwitch heeft als missie om zoveel mogelijk mensen te helpen ‘Natuurlijk Gezond’ te worden. Als onderdeel daarvan sturen wij informatieve e-mails (zoals deze), om jou op weg te helpen naar een betere gezondheid. Daarbij willen we je erop attenderen dat onze website vol staat met tips en advies over voeding, leefstjil en gezondheid.

Met een gezonde groet,

Team BodySwitch
Hét Expert Netwerk voor Leefstijlgeneeskunde

Contact

Zoek je dichtstbijzijnde vestiging

Maak een afspraak met de BodySwitch vestiging bij je in de buurt.

      JOUW SWITCH NAAR EEN BETERE GEZONDHEID!

      BodySwitch is een organisatie voor leefstijlgeneeskunde.